用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果自行嗰間學校入唔到, 你地會不會再去扣門? ...
樓主: yiuyiu2000
go

如果自行嗰間學校入唔到, 你地會不會再去扣門? [複製鏈接]

如果心儀的學校自行和大抽獎都入唔倒, 小朋友成績是b1頭而佢又想叩的話, 我會去試吓.

lky3107 發表於 12-5-10 12:27
大抽奬派到第一志願, 就會去自行第一志願叩門.

如此類推, 打算最多會叩三間中學啦.  

ohnono 叩最多三間中學門係咪太多呀?

咁我諗住小朋友係b1a, 咁三間順次排係b1a, b1b, b1c, 都係想佢入到band1學校. 不過自行第二間都有d信心收咗. 如果係, 都係叩一間門啫, 而且唔水筆試喎, 都ok 啦.

而家講緊萬一, 萬一自行二間又唔收, 大抽奬又入唔到b1, 真係要叩三間架.

如果你要求只係佢入到band 1的話,好大機會在自行或大抽獎已經成功。
況且係bnd 1A學生,叩門都有先機。

其實冇話多與少,最緊要自己喜歡,小朋友又應付到,你諗定三間就三間喇。因為我都試過阿仔係幼稚園升小學時經歷這種苦況,大熱天時重要四圍去筆試、面試,特別係小朋友,真係唔好受。

如果係band 1A同學,記住懇求校長給一封推薦信(到時可以後補,唔駛迫個校長即刻去寫,比d時間佢),有時比較起上來,冇信的同學一定係蝕底,就係因為你係band 1A,個個都係咁叻架喇,學校好難揀得落手,好多時就憑這些作出考慮。

另外就係要諗定那些面試題目,特別係那些令到你好尷尬的題目:點解叩門黎搵我地呀?點解派得咁好都要黎搵我地呀?點解自行時唔揀我地,而家又揀呀?或者自行時唔揀,乙部點解放我地第一呀?最好諗定先。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-5-10 15:22
如果你要求只係佢入到band 1的話,好大機會在自行或大抽獎已經成功。
況且係bnd 1A學生,叩門都有先機。
...

你真係超好人,
咁有心機打咁多字來提醒,
我己經記錄低曬.
願神加倍的賜福給你,
你真係抵錫........點解無曬d公仔架.
‹ 上一主題|下一主題