用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 讀緊s 位是否應轉出主流i 位或e 位?請建議。 ...
樓主: 01shirley
go

讀緊s 位是否應轉出主流i 位或e 位?請建議。 [複製鏈接]

回復 BeBe媽媽 的帖子

BeBe 媽媽, 想請教你係點樣轉E?
係咪 S 位老師填FORM 定SEND 評估報告比 CAC?
你仔仔讀了幾耐S?

BeBe媽媽  2011年8月尾入讀S架.  發表於 12-3-2 14:34
BeBe媽媽  轉E或I要睇學校點建議,不過學校都應該可以配合你既.學校會SEND去評估中心咁上下  發表於 12-3-2 14:34

回復 cecilau 的帖子

cecilau, 可以講下你仔仔K2 轉出去主流的情況嗎?
適應到嗎?
社交方面是否有很顯著的進步?

回復 01shirley 的帖子

出主流無問題, 因為我仔仔的社交能力高, 他現在讀k3, 同學仔都喜歡和他玩.
speech delay 是我仔仔最大的問題, 但在i 位, 他的語言能力真是提高不少, 講野叻左好多呀.
看你的形容, 我覺得你仔仔可以試下讀 i 位, 因為幼稚園會有support, 社交都會有幫他.
如果要轉位, 可以叫s位社工寫信, 再通知cac 的社工, 咁就轉到位的啦.

昨日我打去問了CAC,
CAC 都係叫S 位老師SEND 份評估報告比佢地問醫生,
看是否適合轉 I 位或 E 位,
但 S 位老師又話 CAC 應該有份FORM 比佢地填...
等我再同S 位社工跟進下!

離開s 位後, 讀了 I 位, 你地還有額外的訓練嗎?
點樣可以增強社交能力呢?
我真係好想幫佢,
在家我地每晚做完功課/家居訓練,
都會再用大約20 min 同2個仔一齊玩"集體遊戲",
如 "London bridge is falling down",
"卷腸仔" (輪流搵張被卷住佢地, 然後很快推開佢)
"拋波, 接波"
但佢都係好被動, 只鐘意自己玩。
有小朋友探訪, 佢都無興趣同人玩, 或者share 玩具,
但細佬就超興奮熱情! 見到佢地個分別 ... 真係好大!

你小朋友都唔錯,好叻
大小便都可自行處理,巳經好好啦.......嘩我都想仔仔都做到
我仔仔都未攪得掂,
如果我係你會比小朋友番i位,肯定有書讀同無0甘大壓力
又有言語,社交刺激比小朋友,
s位老師講0野係保守0的,好小心要你repeat k1包無衰
我覺得你仔仔能力巳比k1小朋友好,
我係你就番K2 i位
而且家中仲有細佬,環境刺激都好夠
最後要睇小朋友肯唔肯踏出同人溝通第一步

有再加st 的訓練, 現在上的都是普通小朋友k3有上的中/英/數的班, 預備佢上小學.
你已經做得好好啦. 可以和細佬一齊玩已經不錯. 慢慢來啦.
s 位真係好難訓練社交的, 在i 位真係一個好好的訓練社交的地方, 由期身邊的小朋友會和他傾計啦.

回復 apple~y 的帖子

多謝你安慰,
其實我仔真係一d 都唔叻,
拍埋同齡正常小朋友, 真係一睇就睇到分別,
佢一係就無時停走黎走去,
一係就自己坐埋一角自己玩,
好少會安定咁與其他人相處,
感恩的是佢做功課/家居訓練時可以坐上1個小時!
近幾個月佢既變化係, 佢開始鐘意同我玩, 但可能都只係幾分鐘only,
佢會主動同我give me 5, fist bomb, 玩小明上上下下, etc,
我同佢說話時, 佢亦會望住我聽我講 (以前眼神接觸都好弱),
但佢無興趣同其他人 interact, 人地同佢講野, 佢好似聾左咁,
要我同佢講, 佢先聽!
s 位老師講到, 佢上k2 一定唔得, 我唔敢搏啊 ....
我諗我都會試下排 i 位, 如果屋企樓下個間 i 位有位,
我可能比佢試下, 希望佢突破到。

其實 i 位可否先試k1, 如果社交/語言有進步,
跳上 k2, 可以嗎?
s 就好 rigid, 我仔就算有進步,
但佢地都唔肯下學期幫我仔轉叻d個組,
我見其他組的小朋友有d 都好叻 (當然個d 年紀可能大我仔1,2年)!

我兒今年都係S位出來重讀緊K3, 上到主流會發現同S位係兩個世界, (我兒S位之前是讀I位)
開學前我其實不太担心兒子社交, 因兒子是一個多咀仔, 過份熱情, 好客, 但開學後發現原來多咀小朋友都有社交問題, 社交不是佢和其他人玩咁簡單, 有時你肯埋堆, 人地也不和你玩, 因為主流的學生係要求你互動形式去玩, 即是要識玩, 知道遊戲規則, 有時玩分組遊戲時, 更要求你王醒些, 不要連纍大家輸, 真係好難的.
所以, 如果言語有遲緩, 不太主動, 重讀K1, 是好的, 因K1小朋友比較細, 對同學要求相對無咁高, 這樣你兒有機會識到新朋友一齊玩

其實我覺得吾洗咁擔心,排到I位後要interview,到時再同校長/i位老師商量吓小朋友應該讀k1,k2 定k3。半年至1年,小朋友可以好吾同,進步好多好多。

回復 pocoyo123 的帖子

社交真係一個好kick 手的問題,
老師叫我地帶佢去多d 公園等佢同其他小朋友玩,
其實我已經成日帶佢去公園,
問題係佢無意慾去"同人玩",
佢鐘意自己玩, enjoy 一個人跑黎跑去...
我唔知可以點幫佢 ....!!!!
我有學floor time 既介入法,
係佢玩緊玩具時同佢interact,
佢肯同我玩, 但只係一陣, 好短暫,
跟住又再跌入返自己既世界.... 灰!

回復 Capricorn2521 的帖子

s 位上星期fax 左評估報告給cac,
cac 醫生同意我仔可以轉出 i 位,
我可以揀學校了!
我想問係學校 i 位老師決定我仔適合讀哪一級嗎?

而家係老師叫你出去試l位,不是你自己放棄S位,所以你可以同社工講,如果外面不適應,會隨時轉返入S位,咁兩邊試下,比較安全。

回復 Reddish 的帖子

其實我都想問可否keep 住 s 位1,2個月, i 位 ok 先放返個位?
呢樣係要同cac 社工講, 定 s 位社工定主任?

我相信係吾可以同時keep 住S位 及I 位的,當學校pass咗你個要求去社署,社署就會自勳安排其他人補上。

好多媽媽當覺得自己小朋友可以試主流後,就會找一間主流下午班比小朋友讀,上午繼續讀s位,比較穩陣。進可攻,退可守。所以當幾個月或半年或一年後小朋友適應了主流,就即刻quit S位,再排/等E位。

可以,  一般同學校講想試i位, 佢地可以比你上午返s位, 下午可返主流學校, , 但最多三個月你就一定要決定走定唔走!!!

這是協康s位時我見其媽咪係咁安排,但其他s位學校就要check

那些主流學校係家長自己搵的, 並非係社署派的I位。不可同時KEEP 住I和S位。有咗I位, 要放棄S位, 如要咗I位後, 後悔, 想要返S位, 要重新排過,同一申請編號只能派一次S位。 如想主流試讀, 應自己找主流學校收, 並非等派咗I住先。

overcomer 咁你啱啦, 佢地係自己搵普通學校下午班, 而不是I位, 我講錯左.

記得社工同我講過, 服務只可有一次, 自己放棄S位後, 如要再返去係要從新排過, 所以好多媽咪先自己搵普通學校試左三個月先, 自我評估小朋友能力得唔得, 跟住返去S位再去排I位/E位

咁嘅情況通常會要E位,吾要I位。因為已經適應咗間下午班學校,遲D又要轉去適應I位學校,會有點浪費時間。我地D仔通常適應能力比較慢。遲D又要轉去升小學.......

不過,大前題係最好有全職媽媽。
‹ 上一主題|下一主題