用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正VS劍鳴
樓主: jojokim
go

培正VS劍鳴 [複製鏈接]

pui ching is definitely better

醒目開學勳章 貢獻勳章

淋魚魚 發表於 12-2-17 01:19
回復 小曳人 的帖子

禁點樣先係優異生呀?請指教,thanks
全班頭4名品學兼優嘅小朋友,包括功課要整潔!
小兒k1時就因為用紅筆劃過本功課簿,班主任話俾唔落手,所以得勤學獎(又有4個人會有) 同埋進步獎!
基本上,頭4名優異獎做assessment一定係100分全對嘅!其他嘅,就睇老師點俾喇!
恐龍家

回復 小曳人 的帖子

KM入津小會好d? 通常會入到哪間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sasahunghung 發表於 12-2-17 10:44
回復 小曳人 的帖子

KM入津小會好d? 通常會入到哪間?

KM入傳統小學,測驗考試做功課應該唔錯
通常入LS (每年都有約10%畢業生)
恐龍家

培小好似5保證一定入到培正中學? 如果入5到培中出去考直資/私校會5會5夠人爭?

回復 SWYMM 的帖子

培小小六的學生多過培中中一的學生,而培中是津校,所以不是100%培小學生會升上培中,部份Band2、3學生應該升唔到培中。另一方面,我聽講培小部份Band 1 學生會離開培中,升讀其他Band 1英中。
其實培小位置九龍城,其中有不小津貼英中,如果讀得好而小朋友又唔反對(培正學生勁喜歡自己學校),中一轉校又未嘗不可。哈哈,好似講得遠咗D!

全級240人,頭20幾30人好大機會會走,我知道有人走去DG & DB。而最後BAND 2  0個幾十人要大抽獎。(應該冇BAND 3)

我指培小升培中。

回復 子游 的帖子

即系大部分要參加大抽獎? 我就系5想大抽獎,想考直資/私校. 5知培小考直資/私校學術上夠5夠人爭呢?

回復 小曳人 的帖子

如果入天神幾會大嗎? 還是SLR好些?

醒目開學勳章 貢獻勳章

sasahunghung 發表於 12-2-20 13:30
回復 小曳人 的帖子

以現時嘅玩法,小一派邊間小學,係同讀邊間幼稚園完全無關
唯一去到叩門時,會加埋其他因素,由校長決定,但叩門位好少,而且要睇面試表現,有d學校又睇埋宗教背境,所有好難講話同讀邊間KG有無關

如果你講SLR KG,記住:讀佢KG係對叩小學有負面影響!

恐龍家

sasahunghung 發表於 12-2-20 13:30
回復 小曳人 的帖子

Maryknoll, St Mary, 天神,聖心,St Clars, SRL, 聖家, SFC, SPC! 你喜歡邊間?

唔洗想, 培正 OF COURSE ! 如果你重對香港教育制度有信心, 你就KM, 我已經對教育制度失去信心, 培正可以一條龍, 你個小朋友叻, 你可以再考其他學校, 甚麼大抽獎 - NO WAY啦, 雖然培正小學$3500, 我都會選佢, 想清楚, 千其唔好失去今次大好機會.

回復 小曳人 的帖子

哦! 明白...我應該不會選SLR KG啊!

回復 LL222 的帖子

其實Maryknoll, St Mary, SRL都喜歡!

而天神都ok, 但因為地址上可以報, 所以是否著數些? (因為如果比較著數, 是否應該日後round 1 and round 2都選天神好些? 因為其實我對派位事宜仍不是很熟識!)

有PC OFFER 既媽媽, 可以分享下INTERVIEW 既情形嗎? 多謝~~

dchui 發表於 12-2-20 18:37
唔洗想, 培正 OF COURSE ! 如果你重對香港教育制度有信心, 你就KM, 我已經對教育制度失去信心, 培正可以一 ...
真係鬥好彩!

回復 felmic 的帖子

你知啦,家長出面等,真係唔知In咩!問番小朋友佢就掛住玩貼紙。真係可以做既有限!

回復 SWYMM 的帖子

其實全級240人都只係最後40人左右要大抽獎,其他人在自行收生同中央派位已收左(由於根本沒有外來人會揀PC中學,所以中央派位RANK你係BAND 1的就收)。

sasahunghung 發表於 12-2-20 21:52
回復 LL222 的帖子

其實Maryknoll, St Mary, SRL都喜歡!
如果你住35區,可以同區抽埋,
不過Maryknoll每級5班,St Mary每級4班,天神每級3班,抽中的機會率.......
‹ 上一主題|下一主題