用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 嘉諾撒聖心學校 (pm) ...
樓主: 200709
go

聖保祿天主教小學 vs 嘉諾撒聖心學校 (pm) [複製鏈接]

回復 mosibaby 的帖子

如果唔計上下午,你本身有無perference?

其實孩子咁細, 唔需要咁快去想升中企穩頭50% 的事,
但我相信無論邊間, 壓力都唔會相差都去邊, 所以你用這個因
素去選校, 可能原地踏步.  

其實唔需要咁担心壓力或名次問題,

唔讀過點知得唔得, 以前啲人咪又係咁讀, 兩間學校的學生家長大家全都是捱吓捱咁讀完, 最後好多咪又係咁升中, 係咪? 唔通驚捱唔去讀? 最緊要家長學生唔好 hea, 我所講的50% 是好保守的數字, 還有一些是人望高處的. 聖心加其他名英中的數字是7成多; 聖保X 亦差不多.  這些數字可以反映兩樣

1) 兩間學校的學生有實力;
2) 點解? 功有勤是也.

至於校風, 係呢啲咁傳統天主教女校, 你驚佢會飛得去邊?

回復 panbaby 的帖子

panbaby, 你講得好好, 路過忍唔住要俾個"叻"你.

想多口問句, 如果加埋st.paul convert(我知佢係私校), 3 間的校風, 辛苦的程度, 成績方面等比較又如何呢?

p.s. 因為我本身都好想比較一下兩間st.paul, 如果各方面都差唔多, 咁揀唔駛$$嗰間咪? 請指教.......

引用:回復+panbaby+的帖子 +panbaby,+你講得好

原帖由 lovelinda 於 12-02-18 發表
回復 panbaby 的帖子

panbaby, 你講得好好, 路過忍唔住要俾個"叻"你.
我覺得SPC似乎睇高一綫,不過聽講教淺考深,我好多朋友勁補習。

joannechow1031  yes, 我姪女讀都話, 考試係考果d係未出過的問題, 而且默書唔合格會一星期無小息, 到老師度溫習!  發表於 12-7-25 10:22

回覆:mosibaby 的帖子

比我就選聖方濟各,全日,校風又好,新校舍

spmok1999    發表於 12-2-18 16:17

回覆:聖保祿天主教小學 vs 嘉諾撒聖心學校 (pm)

11月註冊聖保祿天主教時,問校務處,已落實在後面多起幢樓,為轉全日制鋪路。

兩間都好好,而且仲係半日制,更好!
聖心應該名氣好少少,不過真係好少好少,真係要睇自己鍾意邊間!

多謝各位既意見. 其實入到呢兩間其中一間都已經開心死了.  我也有一些小學家長朋友,知道上到小學都好唔容易. 但我唔會太擔心,會同小朋友一齊努力.

醒目開學勳章

St. Paul是不是半日制嗎?EDB的學位得返下午校!!
咁上午校呢?搬了?如果搬了,原址的下午校不是應該為全日制嗎?

醒目開學勳章

ziyi 發表於 12-2-20 14:54
St. Paul是不是半日制嗎?EDB的學位得返下午校!!
咁上午校呢?搬了?如果搬了,原址的下午校不是應該為全日制嗎 ...

Hi ziyi daddy,

SPPCS's P1 is always pm class.  They run alternate system where P2, 4 & 6 are am while P1, 3 & 5 are pm classes.  ;)

Ian

ziyi  原來如此  發表於 12-2-20 15:12

醒目開學勳章

請問呢2間學校係唔係英小呢?

2間學校不是英小

聖心中學勁d
聖保祿都好多功課做...and have tests and exams on every wednesday for the whole year.  Therefore, you cannot go anywhere on weekend

avbee 的帖子

聖保祿快轉全日制, 再加建新教學大樓時學生可能要暫在新校舍上學

此外傳聞中學部轉直資,好處是少了教育處的限制(如可自訂教学語言,老師不用忙着做評估可多花時間在教學上),多了资源給學生,希望也能效法st paul convent般小六生主科合格便可升中學部.壞處是要交學費.希望其他媽媽有進一步消息可報料.

St paul primary - 暫在新校舍上學
Any clue where will it be & when to move?

St Paul Secondarychange to DSS?Will many teachers quit becoz of this? (Different benefits compare with old scheme)
‹ 上一主題|下一主題