用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 原來 劍橋英文考試【KET】係無用的。
樓主: chumamma
go

原來 劍橋英文考試【KET】係無用的。 [複製鏈接]

totally agreed with you
原帖由 carchu12 於 11-12-15 23:01 發表
亞囝當時p6都有考pet,不過,個人認定(不喜必插),就算考到PET合格,我都唔覺得亞囝d英文好好,佢只不過操左個模式,合格,但其實佢既底都未係好好,所以我都覺得個人既presentation 及認變都好重要 ...

我一早知這些是對升中係無幫助, 唔知點解家長甘沉醉考這些試, 考好多津貼英中, 都係唔睇mug滯.

佢地面試, 考你一篇英文, 問幾條英文問題, 來得實際. 仲有重要既教處排名.

前幾星期有學校簡介會講過,劍橋英文 和 奧數的比賽成績 都不用另外呈交,因爲英數本身都係學校科目,重複並無意義

SPCC needs applicants to watch a video (English) in a separate room and then interview in English, listening, comprehension and presentation.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

係咪KET太淺,我仔考完出來話淺,别一個出来都話淺,他4年級,和我仔同校,所以無用。

回復 chumamma 的帖子

請問係邊間學校呢?

回復 catcatmom 的帖子

「仲有重要既教處排名.」

完全同意。

如果唔係好TOP 嘅學校,我估收到張CERT都有參考價值。

好似兩個來自唔同學校嘅小朋友同時係校內英文科攞A,兩個A嘅意義係咪一樣呢?一D公開試可以比學校知道唔同學校分線嘅分別。

去考都無防,但花時間去操就無謂囉

超級名校除了會收校內成績好的學生. 還會收一些你有機會為學校拿獎的人.

‹ 上一主題|下一主題