用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 .......
樓主: wongcc1976
go

....... [複製鏈接]

abrsm and Trinity 都有試考。

原帖由 marcuscyrus 於 11-12-6 13:39 發表

adhd 的小朋友好像也會有這情況,成日唔見野,做事唔識organise

係呀!佢地學野進度會較慢,老師和家長都要好有耐性先得。
不過,我個位朋友個情況應該唔關ADHD事, 佢係老來得子,好錫個囝,唔捨得為呢D身外物罰佢,所以每次都只係勸勉勸勉咋。

回復 5# wongcc1976 的帖子

“話說回來,我那個學生又有後傳了,上星期連譜都冇帶,我忍唔住問佢:咁點呀,坐足一堂好冇?  咁唯有練你最唔鍾意練的音階囉”
這個方法好呀!睇佢下次仲敢唔敢咁失暈!

回復 3# 小伊 的帖子

原帖由 apsm 於 11-12-8 18:56 發表
請問:
學校吹果o的笛
如果報 abrsm 叫 "高音牧童笛"  or  "中音牧童笛" ?

考試的歌譜好似鋼琴譜 ??

The one used in school is 高音牧童笛. 中音牧童笛 is another size, which is longer.

Not only Trinity and ABRSM, you can also take recorder competition in HK Schools Music Festival. Of course the songs are more difficult.
‹ 上一主題|下一主題