用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 原來rdi真係咁少人識
樓主: anan3388
go

原來rdi真係咁少人識 [複製鏈接]

RDI 的簡單分享 (時間有限, 現簡單講吓): 

1。 如anan3388所講, 停一停, 小朋友不做才給間接提示。如玩音樂傳波遊戲時, 如小朋友沒意欲去接住波, 等一等先, 唔好立刻出聲, 再不接才說, “波波來了”, 而非立即說 :”傳波呀!” 可惜, 幾乎所有學校都會立即叫他們傳,或說, “到你呀”, 不給他們時間思考(我都知趕時間冇法,家長自己努力啦) 所以不少sen學生連音樂傳球都不識, 大人叫就傳, 不叫就不傳。

2。 如何train 他們經驗分享? 首先唔好一連串問題係咁問, 在生活中要戒掉問問題。更唔好明知故問, 否則他們只懂答問題, 你唔問他們就不說。 不問小朋友問題的話咁講乜嘢? 改為描述。如: “我覺得這幅相裏的老伯很惡。“ 跟著就不出聲, 等他回應。唔好跟著就立刻問他問題如”係唔係呀?  / 你覺得呢?”, 要等。 他不說就教他描述一下, 講講小朋友自己的感覺等,或換相。 係不容易, 但要試。 好多家長唔抵得小朋友唔出聲, 又問他問題, 還明知故問, “佢係男仔定女仔呀?” “呢d係乜嘢來呀?”  明知小朋友識都問,  小朋友有回應就安心了。 但咁佢就唔會自己主動講應受/經驗。 例: 最近我同我老公講, “我唔鍾意食餃子。” 我 小朋友聽到後就主動說,  “我都唔鍾意食餃子o架” 如果我平時成日用一堆問題轟炸佢, 我要問佢, 佢先識答我, 點會主動講。

3. 我們常同小朋友用好bossy的語氣說話, “ 你去洗手” “你坐好!” 直接接示,  又冇解釋原因, 冇思考空間。應教他生活智慧, 解釋原因,。佢唔知點解要做,  就不會主動做了。  如果家長說話常很大聲,  很誇張, 語調經常異於常人,  咁小朋友對一般人普通的語調有冇反應呢?  而那種bossy , 異放平常的溝通方式, 如果小朋友學了, 他用這種方式和其他人溝通, 變成怎樣的人?  “你去煮飯!” “呢d係乜嘢來?” 有怎樣的input, 就output怎樣的溝通方式。

4. 想佢望人,  不是用手擋住他的兩眼旁, 常人不會這檥做, 而係當佢不望你時, 你就立刻停止說話, 到佢望你才繼續講。佢一唔望就唔講。

以上係好難做但要試。

回覆 13# why-me 的文章

關於Floor time 的2本書:特殊兒教養寶典上、下冊

Anna 和 ktv 的sharing 好正呀,好實用。我要好好練習下。

其實我不太清楚RDI是什麼...?但如果我小朋友快兩歲..自閉...沒有言語單字也沒有..RDI對他有幫助嗎???

要視乎孩子理解力。理解力強些家長做起來容易些。細仔我通常建議家長除左上3t之外,自學floor time 都很適合。你可找olympian說的書來看看!

回復 1# anan3388 的帖子

多謝anan3388 同ktv的分享,我都好有興趣瞭解多些rdi,希望你哋多些同我們分享。

謝謝鼓勵!希望之後可再分享多些啦!

另,呢篇文有講ABA 和RDI 的分別,個作者是支持RDI的
http://www.rdi4autism.com/4873.html

因為又有家長問rdi, 想想都係唔好又開個post講, 就貼埋落呢度啦.

以下係一些rdi既活動, 我唔記得有無post過, 俾有興趣既家長參考一下。不過活動既設計係要針對孩子既能力, 所以寫出黎既未必一定岩你既小朋友做, 同埋, 我既經驗係, 過程中點教係要不斷練習, 家長先學到點教佢

一些上課介紹過既 RDI 家居訓練:
1. 要孩子發現對方無留心,然後用方法叫返對方留心。例如:一齊推波,大人推俾仔仔,仔仔又推返俾大人,大人開始時表現得好留心,好開心;然後逐漸扮無心機(但一邊無心機一邊要繼續推波),睇下仔仔會唔會發現同埋叫返大人返黎(用咩方法都得,可以出聲/手勢)。其實一開始應該係會自顧自繼續玩唔會注意到既。所以一開始可以先解釋清楚 (e.g. 一陣媽咪會同你一齊玩,若果媽咪玩玩下無留心,你可以叫返媽咪,媽咪就會留心返),同埋,最好有另一大人在旁幫手,當大人扮無心機無留心時,另一大人可以口頭提示小朋友(你睇下,媽咪無心機無留心喎,你可以叫返媽咪),或觸體提示(e.g. 捉住小朋友手去叫返媽咪留心)

2. 一齊講述/描述事物。例如:一人拿一個桃,然後同小朋友講:我地今日一齊講下個桃,講完呢我地就一齊食左佢(or, 會俾什麼獎勵小朋友之類,提高佢既動機)。大人:我個桃大。小孩:我個桃好細。大人:我個桃粉紅色。小孩:我個桃青色。如此類推。
用意是:其實一般人溝通未必一定要用問/答形式,反而很多時會用平衡式咁講野。

3. 由觀看大人神色選出大人心目中想要既物件。例如:桌上放五件物件,然後告訴小孩: 媽咪心中想要一樣物件,但我唔講俾你聽,你要睇下媽咪表情,如果媽咪係咁樣(做出開心表情)即係想要,咁你就俾媽咪;若咁樣(做出厭惡表情)即係唔想要,咁你就放返低。
用意是:要孩子習慣觀察人既表情來判斷人地鍾唔鍾意

4. 眼神取物: 只用眼神示意, 為大人取物件。例如: 桌上放二件物件,眼神望向左邊,就取左邊物件;望向右,就取右。若小朋友能力弱的,可以放得離眼睛水平較近,而兩物距離較遠。若再不明可以由另一大人用手指指出視線。到能力提升,可以把物件放遠/增加物件。留意盡量不要用頭部動作,而是用眼神,做不到用動作,之後慢慢減少動作,只用眼神。

以上只係少部份者, 同埋唔同stage既練習係唔同既

請問點樣用RDI取代"唔好",如成日叫阿仔唔好多手攪、唔好跳、唔好.....叫到自己都覺得煩!
另外,我試用RDI方法去叫阿仔tidy up, 平時只會order式叫,要叫幾次至肯做,今日我唔用order式,改為同佢講"地下好亂呀",阿仔真係回應我"執番佢",於是我勁讚佢,點知佢跟著話"no tidy up, 我唔鍾意收玩具",結果都係答一套、做一套,請問如果係RDI,我下一步應該係點做呢?

請問可否pm關於RDI家長課程?我有興趣去學thx!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2319345

另外岩岩見到育智中心都有talk
http://www.yukchi.org.hk/download.html
下載七至九月的

回復 anan3388 的帖子

Thank you

回覆:anan3388 的帖子

Hi anan3388
請問RDI對情緒和行為有沒有幫助?
thanks!

如情緒行為係同溝通表達大關係,咁rdi會幫到。但,我不肯定你所講係邊方面,如係感統引起,就要感統先幫到。

回覆:anan3388 的帖子

Hi anan3388
我小孩是個心急人及很自我,每次想要架嘢就要得到手,若做不到佢個要求就扭計大發脾氣,對這種情況RDI會否有大幫助。
同時我應該怎樣處理呢!
Thanks!

有呢方面訓練, 係幫佢明白自己的東西和別人的東西是不同的。但不要諗住rdi係萬靈丹, 同埋, 係要長時間去做既.

去那裏rdi 學.?大約要幾錢
‹ 上一主題|下一主題