用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙網上已公布自行收生結果!
樓主: yingval
go

喇沙網上已公布自行收生結果! [複製鏈接]

咁即係仲有幾多位可以抽?

貢獻勳章

無錯,TYPE A 的小朋友係 "必收生" (即係所謂的世襲),無需要抽,只要有亞哥在喇沙小學讀緊,或者父母係喇沙小學工作。

至於TYPE B,就無確定人數,不過你諗下,15分一定無機會(同學校無任何關係);20分就多數係適齡+大仔+教友;25分就係爸爸是喇沙小學舊生+教友+適齡。此類25分每年多的是。

原帖由 gizmoko 於 11-11-21 12:02 發表
本人15分, 都知衰硬! 真係衰咗!
好想知抽仲个D, TYPE B 係咪大多數25分以上?...
TYPE A, 有父母及兄長就讀个D, 喺咪100% 仲呢?

90 seats for central allocation.
:idea:

貢獻勳章

當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)

6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)

8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

can someone assess the chance of getting a seat from central allocation?

原帖由 一休 於 11-11-21 12:17 發表
90 seats for central allocation.

原帖由 joemyt 於 11-11-21 12:17 發表
無錯,TYPE A 的小朋友係 "必收生" (即係所謂的世襲),無需要抽,只要有亞哥在喇沙小學讀緊,或者父母係喇沙小學工作。

至於TYPE B,就無確定人數,不過你諗下,15分一定無機會(同學校無任何關係);20分就多數係適齡+大仔+教友;25分 ...

自己家住41校網,但只得15分。所以在自行排位階段,與C6商量過後,決定向區内無"禁"hit的九龍塘官小埋手,畢竟官立小學無宗教分可以計,間接減少了競爭,亦即增加了錄取的機會。考慮到如果所報考的私立或直資學校全軍覆沒,也希望在自行排位階段買到個保險。

結果運氣不錯,策略成功。現在正在考慮入讀私立還是官立。

不過心底裏真的十分羡慕可以入讀LS的家長及小朋友。自己的小朋友沒有這個福分和機會,在這祝福你們。

原帖由 jackal 於 11-11-21 12:10 發表
咁即係仲有幾多位可以抽?

睇番以往
必收生大約三,四十人 (上年 41 , 今年 37)
其實 35 分同 30 分一向比較小人 (邊有0甘多校董 / 校工 ar)
25 分係關鍵 , 上年就 8-10 , 我都想知今年會有幾多
以今年計 , 仲有 63 個位去計分
如果今年有 20 人係 25-35 分 range , 即係有 43 個位比 15-20 爭
只要20 分0既有得 43 個 application , 15 分就無望
上年好似有二百幾個 application 係 20 分

20分,衰咗
我阿b快樂所以我快樂 ;-)

May I know if there's anyone who got 25 points but fail?  Thanks.

在另一個主題中有家長20分抽到了!羡慕得不得了!

原帖由 cay12366 於 11-11-21 14:11 發表
May I know if there's anyone who got 25 points but fail?  Thanks.

有 20 分入到 bor , 即係所有 25 分申請都收 la

回復 30# nnmama 的帖子

其實我想問所謂既20分抽, 係咪真係好公平咁抽? 因為我知有個家長, 佢係20分, 但佢之前好胸有成竹咁, 因為佢有親戚係入面教書, 教左好多年, 係老臣子, 好似入硬咁,...所以佢唔係報好多私/直....但佢今日又真係抽到喎...

原帖由 2ndsister 於 11-11-21 14:26 發表
其實我想問所謂既20分抽, 係咪真係好公平咁抽? 因為我知有個家長, 佢係20分, 但佢之前好胸有成竹咁, 因為佢有親戚係入面教書, 教左好多年, 係老臣子, 好似入硬咁,...所以佢唔係報好多私/直....但佢今日又真係抽到喎. ...

我從來都唔信有"公平咁抽"呢樣野!

原帖由 2ndsister 於 11-11-21 14:26 發表
其實我想問所謂既20分抽, 係咪真係好公平咁抽? 因為我知有個家長, 佢係20分, 但佢之前好胸有成竹咁, 因為佢有親戚係入面教書, 教左好多年, 係老臣子, 好似入硬咁,...所以佢唔係報好多私/直....但佢今日又真係抽到喎. ...

你係問關於九龍塘官小?我也不知道所謂的抽有多公平,相信外人也無法說得清楚.......

回復 35# nnmama 的帖子

唔係, 係講緊樓主開TOPIC呢間呀....

超級唔公平,嗚~嗚~

請拿出證據來,不要自己以為就是事實。
妳都有講佢唔係報好多私\直,請注意「唔係好多」即是有啦,咁佢點知自己入梗呢?佢可能只報一、兩間最出名嘅呢,這類人大有人在,佢20分抽到係佢好彩,不用太多陰謀論。
如果妳話佢15分抽到呢,咁就有黑幕喇!

原帖由 w2b 於 11-11-21 15:29 發表

我從來都唔信有"公平咁抽"呢樣野!

如果一間學校嘅誠信妳都要懷疑嘅話,妳根本冇必要比妳小朋友入去讀,抽到都唔好注冊,點知學校係咪謀妳身家!
‹ 上一主題|下一主題