用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考唔到學校都好開心
樓主: 無氣同你講
go

考唔到學校都好開心 [複製鏈接]

当人人都在栽种天才,你却悠悠地育一棵草,你就是另类,就是怪兽。
我棵草 在哪里生长 才好???

原帖由 仕澄母 於 11-11-4 16:41 發表
當我們覺得給他選擇最好又或者讓他學到一身功夫,但我地有無讓他選擇權,當發覺失敗之後,我地念其實不知不覺做左直升機父母

其實,我有比佢選擇架。
我問過佢,佢想日日休休閒閒快樂快樂,但唔會太出色定辛苦,又會好忙咁做叻人?
佢話:要做叻人。
我問點解?係咪比我形响?(其實我從來唔哦佢架)
佢話唔係,佢鍾意叻。
我話唔緊要架喎,唔駛講比我聽,唔學野我仲省錢。
佢好堅定咁話,佢鍾意叻,所以我先幫佢乍喎。

但係現實係唔係要迫現在的小朋友成長, 一夜之間變得早熟?  這對一個5歲的小朋友合理嗎? 公平嗎 ? 他們心理上成熟得而去面對嗎? 我個人認為一個5歲的小孩應是無憂無慮, 才可以用開放, 天真的心去探索世界, 有一個令他感覺溫暖, 充滿愛和快樂的童年與基礎去接受將來成長後的衝擊與挑戰!  何苦要一個5歲的小朋友去煩成人要煩的擔憂?

原帖由 Peter2880 於 11-11-4 16:48 發表
但係現實係唔係要迫現在的小朋友成長, 一夜之間變得早熟?  這對一個5歲的小朋友合理嗎? 公平嗎 ? 他們心理上成熟得而去面對嗎? 我個人認為一個5歲的小孩應是無憂無慮, 才可以用開放, 天真的心去探索世界, 有一個令他 ...

我諗兩者取得平衡囉唯有。

因為,培育佢都係因為愛佢,怕佢將來係社會上難以立足。

我教導佢既方式係從來唔鬧,用遊戲去啓發佢,我地日日都係玩玩玩架。

你仔仔太可愛了,我看到你寫的,雙眼已濕濕地。 Wish your son all the best.

原帖由 仕澄母 於 11-11-4 16:30 發表
我想講我個囝In7間全部都reject連2nd都無,我個心沈晒。個人好down.但今天有件事另我覺得小朋友快樂先最重要。事情係阿囝昨天發燒,晚上很早吃藥便睡,因為今天學校放假,所以我地念住由他睡多D,到今天早上約五點幾,他要去廁所 ...

原帖由 無氣同你講 於 11-11-4 22:37 發表
我個仔一直都好自大,因為成日比人讚,成日用少少力就有好成績,以為咩都是是但但就算。
自從,我話比佢知,佢最鍾意既男拔唔收佢,呢幾日佢突然變左,變得好有禮貌,好好學,仲迫我教佢野,我好驚訝佢既改變,對於佢既改變比佢讀男拔更令 ...

So touching!

大家都好正面. 孩子都成長了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題