用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔 同 九龍塘小學 撞時間 你會選邊間去? ...
樓主: hobitdou
go

男拔 同 九龍塘小學 撞時間 你會選邊間去? [複製鏈接]

多謝你中肯的意見,雖然KTS同DBS唔同級數,但係KTS都係一間好好嘅學校!

原帖由 無氣同你講 於 11-10-3 11:32 發表

咁又唔好咁講, kts都好好, 只係唔係一條龍啫.....

Yes, I seconded crystalwsm.  KTS is a great school with charismatic principal, kind hearted teachers, supportive parents, transparent and organized school policies, high academic standard and nice campus.  We heart KTS!!

你覺得邊間有把握D…

We only have 15 min to go from KTS to DBSPD, do you think we can make it?  

如果有車其實都應該ok, 不過唔知個條路會唔會塞車..

原帖由 irene*bb 於 11-10-3 19:33 發表
We only have 15 min to go from KTS to DBSPD, do you think we can make it?  

回復 16# yiptszman10 的帖子

唔太差成績, 是直上的. 有錯請更正我. TKS

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 HaYi 於 11-10-3 20:49 發表
如果有車其實都應該ok, 不過唔知個條路會唔會塞車..

行會快d喎!坐車要正門入,行路就後門,10分鐘內到!過兩條馬路然後上樓梯
恐龍家

叫個仔自己揀囉, 佢讀又唔係家長讀, 尊重吓小朋友意見吖嘛.

回復 1# redkoni 的帖子

如果揀中學, 我贊成要尊重小朋友意見.

如果兩間都收o左, 我亦贊成問下小朋友prefer邊間(但實在難抗拒DBSPS喎).

但我唔會問一個5歲小朋友揀去邊間in.

其實15mins可以行到去(行真係快過打的, 未必截到車之餘又塞車)新世紀果邊.  不過小朋友可能會累, 影響面試效果.

好難叫父母放棄DBSPS, 万一KTS唔收就會好後悔唔去DBSPS.  不竟以前係bk某個post見過KTS唔收, 但DGSJS收左.

照去KTS in啦, 再行去DBSPS.  遲5~10mins囉最多.....總之唔好俾壓力小朋友, 趕到隻積禁.

DBS for sure

‹ 上一主題|下一主題