用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人哋話小一頭10名通常係KV/St Cat畢業生
樓主: tedghost
go

人哋話小一頭10名通常係KV/St Cat畢業生 [複製鏈接]

呢2間畢業人數咁多,在每間小學佔人數比例又多,考得好並不特別出奇。如咁多人入讀又考得差,咁就驚La.唔知入頭3間大學,來自邊間幼稚園呢?如果都係呢2間咁就真係勁。咁細個小朋友冇話叻定唔叻,係睇父母付出幾多同點栽培啫,細個叻並唔代表將來一定掂,細個唔叻又唔代表將來唔掂。

原帖由 kkhon 於 11-8-18 19:37 發表
呢2間畢業人數咁多,在每間小學佔人數比例又多,考得好並不特別出奇。如咁多人入讀又考得差,咁就驚La.唔知入頭3間大學,來自邊間幼稚園呢?如果都係呢2間咁就真係勁。咁細個小朋友冇話叻定唔叻,係睇父母付出幾多同點栽培啫,細個 ...

絕對同意你講法。

緊係啦,點會有人專登講幼稚園讀邊間,要講都係講邊一間小學啦。  

唔好神化St cat 同Kv la.  

原帖由 tedghost 於 11-8-18 16:45 發表

我未聽過入band 1中學的大部份是由普通幼稚園來的

原帖由 tedghost 於 11-8-18 23:02 發表

又係,其實點解噤多人想自己個仔入九華呢?唔知入得九華嘅學生係咪大部分都可以入頭3間大學
d家長男生想入皇仁,女生想入st.mary多d wor!

回覆 21# kkhon 的文章

agree!!!

高小~

原帖由 tedghost 於 11-8-18 15:04 發表

小朋友宜家幾年級?

唔係想神化間幼稚園,不過上到小一話要追嘅,通常無呢兩間幼稚園嘅學生份。我當初揀St. Cat都係想容易函接小學,呀女上小一真係好輕鬆,雖然成績一般。好多舊同學都在名校考前列位置,我識嘅有喇沙、St. Mary、協恩、英華同St. Paul Boys。

我也覺得不要神化呢d學校,畢竟,我覺得小朋友叻係主要靠佢自己同父母既joy培。

咦...呢兩間幼稚園畢業生都唔係頭十名喎...
我識兩個頭十名, 兩個都係天水圍幼稚園畢業架! (唔係位於天水圍, 而係油尖旺喎) 可能我地間小學奇怪d啦....

我都5信kg對小朋友的將來會有很大影響,不過以我這兩年的observation,kv和st cat真的有他們獨特之處,除非有特別原因,選他們點都係正路d,當然最緊要係適合自己和小朋友,同如入不到要知道不是世界未日.

「以前係訓練學生既思維, 要有獨立思考」
咩以前唔係成日俾人話「填鴨」,先有宜家既改改改咩﹗!

奇就奇在KV同St. Cat係兩間各走極端的學校,但偏偏成為好多家長的首、次選。
原帖由 pandabonita 於 11-8-19 19:06 發表
我都5信kg對小朋友的將來會有很大影響,不過以我這兩年的observation,kv和st cat真的有他們獨特之處,除非有特別原因,選他們點都係正路d,當然最緊要係適合自己和小朋友,同如入不到要知道不是世界未日. ...

觀察自己兩兒子和3個姪女姪仔在兩間幼稚園畢業,現就讀傳統小學和中學。   
St.cat:小朋友比較活潑好動,學術上父母背後不論$及時間要充足,有足夠support,父母功勞不少。
Kv:小朋友比較自律守規舉,從小已train對取得好成績的奮鬥心,對日後升學路途上從小培養「讀書是自己責任」的性格。

多謝你的分享,如果學校做得到,kv都真係唔錯。個人認為小朋友最後叻唔叻,係要靠自己鬥心及態度。

原帖由 lcdtopcon 於 11-8-20 08:40 發表
觀察自己兩兒子和3個姪女姪仔在兩間幼稚園畢業,現就讀傳統小學和中學。    St.cat:小朋友比較活潑,學術上父母背後不論$及時間要充足,有足夠support,父母功勞不少。
Kv:小朋友比較自律守規舉,從小已train對取得好成績的 ...

‹ 上一主題|下一主題