用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「轉校」恩主教同蒙民偉
樓主: yyokc
go

「轉校」恩主教同蒙民偉 [複製鏈接]

原帖由 yyokc 於 11-8-16 00:05 發表

恩主教的功課多不多?
課程深不深?
老師對成績較差的同學會否特別照顧?
畢竟是英中,很擔心。
恩主教的功課都不算多,不過課程都深,
以中學生計都算足夠.
老師是絕對不分成績較好/差的同學而進行教導.
不過班別是跟據成績而分的.
如果您的子女願意勤奮學習,
老師都會給予幫助

原帖由 Kingswood 於 11-8-15 08:50 發表
其實我好想知道蒙民偉而家係英中, 還是仲係中中呢?

舊年已經轉左英中

回覆 1# yyokc 的文章

其實, 唔好意思, 你的女兒是否在學校全級考第一? 另外, 有無其他獎項?

原帖由 yyokc 於 11-8-14 15:42 發表

佢D小學同學吾係去左直屬中學就係去德蘭,聖母院(not聖母)
佢呈分試成績係Band3,入吾到直屬中學,去左X亞中學
之後佢D舊同學鼓勵佢轉番Band1
於是未搵學校轉咯 ...

老師當時同你講女女係band3生???
我女都係同一出處,banding都係靠自己去估,我見家長時表明轉校網即覺得我"好搏!唔要直屬位?",暗示我女都係band1成績入硬書院,但我亦表明會揀出面學校,之後就零意見了!
band2位一向又少又難爭,可能當時你女女係band2成績,"無運"乙一攪入書院直屬位吧!
以你女女自主性格及現時能力,都幾明顯當年可能係喺小學困住佢無發揮機會罷了~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 yph2005 於 11-8-24 10:32 發表
其實, 唔好意思, 你的女兒是否在學校全級考第一? 另外, 有無其他獎項?

全級第二,全班第一
中一中二D獎狀加埋有三十三張(其實仲有一張比個女整吾見左)
中一英文全級第一
中二中文全級第一

原帖由 cameo 於 11-8-24 10:54 發表

老師當時同你講女女係band3生???
我女都係同一出處,banding都係靠自己去估,我見家長時表明轉校網即覺得我"好搏!唔要直屬位?",暗示我女都係band1成績入硬書院,但我亦表明會揀出面學校,之後就零意見了!
band2位一向又 ...

佢係144人入面排121-140果批……一定係BAND3
而且當年個班主任係零意見………
爸爸依家迫個女入蒙民偉,書都未買....
個女比佢迫到喊埋出泥……
我真係比佢地搞到頭都大埋

應該留給小朋友作主吧!若去到一間佢無興趣的學校,佢會千方百計找尋這校唔好的地方然後跟你們作對。佢會讀得好唔開心,唔開心自然就會唔好,除非你有辦法另佢改觀。

既已係小朋友有份參與,你們放手俾佢報,收左又吾俾佢讀..我覺得家長既顧慮,永遠和小朋友既係不同.遠近?多少功課..升大學比例..比不上小朋友真的肯用心讀書嗎??

原帖由 yyokc 於 11-8-24 13:17 發表

我真係比佢地搞到頭都大埋 ...

咁如果你女女係ranking121呢????
級內一向當ranking101-120係band 2,有時呢D位都好難講!
轉校資料當初都係由你女女自己揀學校,我相信你地都有能力去說服佢去蒙民偉o既!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

妳個女如果入了恩主教, 但又要年年考最尾果批, 她接唔接受到先, 如果佢話ok, 就讓她去恩主教啦
中三才轉去, 要考慮如果成績唔好, 會影響選科, 同個女溝通下, 叫佢唔好做d令佢會後悔的事情

原帖由 lauyy 於 11-8-17 21:13 發表

舊年已經轉左英中

蒙民偉雖然轉咗全英文班, 但係中三至中六都仲係中文班.

既然恩主教係囡囡又考英文,又考數學再加面試先考到番黎, 恩主教都認為佢應付到啦, 如果唔係都唔會收佢. 雖然升中時佢屬band2尾band3頭, 但係呢兩年佢都會進步, 與其迫佢讀一間唔鐘意既, 點解唔俾佢讀一間自己喜歡既學校? 不過你要話佢知要有心理準備未必考得到以前咁好成績, 要俾心機去追.

既然囡囡鍾意恩主教, 正如 hkmama 話齋佢經過咁多測試亦証明左自己既能力, 爸爸係咪應該放手, 比多d 支持, 讓她開開心心上學呢??!!

你的囡囡咁有上進, 真是很替你高興!  我的女兒現正係恩主教讀,今年都係升F.3, 她有些同學都係住很遠的, 如西貢,元朗,甚至東涌等... 若我是你我會讓她自己選擇, 我的女兒係恩主教讀得很開心,老師和同學都很好.

回覆 1# yyokc 的文章

我個人認為英中始中係英中, 有他的價值, 而天主教學校比較有宗旨

敢問樓主是否你地兩個都唔係太熟識其他區域的學校而有所顧慮,比著我,我只熟自己區的學校,其他區都懶理,除非我特別喜歡的。所以,可參考小朋友的意見,看看那一間較好,才作決定,不過就快開學,都要快手喇。

原帖由 khmama 於 11-8-24 23:15 發表

蒙民偉雖然轉咗全英文班, 但係中三至中六都仲係中文班.

請問會唔會一級一級咁上, 遲多幾年全部都係英文班, 變成真正架英中呢?
還是以後中一中二是英文班, 中三至中六都係中文班呢?

始終長久以來(35年)是中中, 大部份舊老師可能仍然在任, 無可能換哂 ! 那麼他們對全英語授課一定會較生手, 尤其之前只得本校兩年英中教學經驗, , 在本校任教時間越長, 問題可能越大, 真係唔知佢哋講唔講得掂, 教材準備又係另一個難題。

原帖由 Kingswood 於 11-8-29 09:12 發表

請問會唔會一級一級咁上, 遲多幾年全部都係英文班, 變成真正架英中呢?
還是以後中一中二是英文班, 中三至中六都係中文班呢?

蒙民偉係語言微調下夠資格開全英文班, 2010年入學既中一學生開始, 所以呢班人係一路升上去都係英文班. 2016年又會再根據2014年同2015年中一入學既學生banding, 重新再批英文班數目.

買左恩主教校服同課本
不過因為係買舊書所以有三本買不到
中三語文學習手冊
longman blect js3b plus 2010
oxford/canotta summer exercise book f.2-f.3
吾知有冇家長知道邊度有得散買呢?
另外,恩主教張野比個女整唔見左 ,我想問下到底九月一日番幾點?
‹ 上一主題|下一主題