用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 奧海城胡X畫室學生的家長請緊記一定要準時接小朋友放學! ...
樓主: Tungtung042003
go

奧海城胡X畫室學生的家長請緊記一定要準時接小朋友放學!! [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 6# Charlotte_mom 的帖子

同意 如果小朋友在學校,即使學校老師再忙,最多都係留在課室/學校/中心裡面,最多唔可以照顧到小朋友但一定不可以在街外。

今次真係有d失當 !
樓主,讚一讚你兩個小朋友 ,也不要再生氣,多謝你提點大家。
(其實有事大家都唔想,不過我們作為媽媽就多左一個警惕)
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Miss 321: 言下之意,畫室內無等候位置,小朋友被安排在畫室外獨自等候是無問題?如果他們眞的連一個企位也不能安排在畫室內給我的小朋友等候,那他們為何不早早打電話給家長,通知家長儘快接走小朋友?

acdad: You are right that that gallery is for making profit, not for baby sitting as they would not give parent a call if their kids are left unattended. However, if the parent did not pay the next session's tuition fee at the beginning of the last paid lesson, they will call the parent within 10 mins of the last paid session started to remind the parent to settle the fee asap.

各位,我寫這一篇文章是希望提醒大家這畫室是怎樣安排小朋友的接送安排,希望大家加倍小心及注意。因為在這之前,我真的完全沒有想到會有一間教小朋友的教室,會因為某些原因,而有這樣我個人認為完全不能接受的安排,難道家長安排有誤,小朋友就要受罰?幸好今次小朋友安然無恙,否則正如yunhai所言,滿以為給小朋友選了一間像樣的畫室,讓他們學習,郤換來一生遺憾。

我見過好幾間好出名學語文的CENTRE, 一入去就係課室, 一放學係超級亂,全部家長係課室外等 (好窄的走廊),就即刻走人,冇老師/職員協調點樣接送/等候,就算有小朋友冇人接,都冇人理,如果你間畫室係呢種模式,就要接受,唔係就轉校。
SORRY, 我誤會左你意思,我以為係小朋友自己行出去。

原帖由 Tungtung042003 於 11-7-12 01:02 發表
To miss321, 我明白畫室係無責任係放學之後幫我睇住小朋友,但我想澄清一點係小朋友係俾畫室的導師安排坐在畫室之外等候,而唔係小朋友自己走出畫室外等候。問題是將一個七歲、一個五歲的小朋友安排坐在畫室外的公眾地 ...

其實佢講得好岩, 佢地只係做生意。
原帖由 Tungtung042003 於 11-7-13 12:22 發表
acdad: You are right that that gallery is for making profit, not for baby sitting as they would not give parent a call if their kids are left unattended. However, if the parent did not pay the next se ...

原來畫室是做生意的,便可以這樣對著幹,要"貨"如輪轉嘛,也原來家長有送保姆的嫌疑,明白了,感謝指點啊!
原帖由 acdad 於 11-7-13 05:53 發表
Come up, it is just a business set up trying to maximize its profit by utilizing the capacity in space and teaching resources , not a place for baby sitting. Some parents just expect someone else woul ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Tungtung042003 於 11-7-13 12:45 發表
各位,我寫這一篇文章是希望提醒大家這畫室是怎樣安排小朋友的接送安排,希望大家加倍小心及注意。因為在這之前,我真的完全沒有想到會有一間教小朋友的教室,會因為某些原因,而有這樣我個人認為完全不能接受的安排,難道家長安 ...

明白,唔好再唔開心 其實對這件事大家有不同的想法,學校家長有責任,如果覺得學校唔適合自己又影響到小朋友安全,轉校law ! 每間學校/中心都配對到適合的學生和家長,事件上小朋友放學應該準時有人接,學校又唔應該比小朋友出去等,大家有d唔arm

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 2# yunhai 的帖子

Sorry...唔係太明 !
不過討論上又唔好涉及其他國家會好d喎 ! 始終一件事係一件事

是喲,這倒和我原來的意思有點兒不同了啦!
原帖由 Smiile 於 11-7-13 16:36 發表
Sorry...唔係太明 !
不過討論上又唔好涉及其他國家會好d喎 ! 始終一件事係一件事

我小時候也試過, 大概唸小一/小二時吧....我媽託了鄰居中同校的一個姐姐接我放學, 但可能也是溝通問題吧, 我在學校旁的空地等了很久很久, 一直也沒人來. 最後,唯有自己回家.

我覺得小孩的成長階段會碰到不同的問題.與其責怪他人沒照顧好自己的兒女, 不如在平時就教曉他們正確處理方法.

如碰到樓主的情況, 如果小朋友會自己打個電話給家長, 豈不沒後面的故事?

我自己都做緊畫班老師..每堂上落堂時間可能真係好密...我都明白真係有可能睇留眼都5出奇..但係要小朋友係畫室門外等E個真係有問題囉我覺得..始終係商場人流好多好雜..
就算小朋友要放學我地都要hand by hand咁睇實小朋友交比媽咪..e個係畫室同老師責任黎...如果真係唔見左個小朋友好大件事同埋自己都唔安樂啦..同埋一般情況等耐左都應該CALL 媽咪..ED都係畫室有責任講真..

If I were you, I MUST quit this center IMMEDIATELY.

Leaving the students outside their center is a SERIOUS and UNACCEPTALBE MISTAKE!!!!

好彩小朋友無事咋

奧海城胡X畫室, 一眼睇晒地方有幾大,
每堂同時收太多學生, 根本唔合比例,
價錢+工具亦相當貴, 仍然有好多人要上,
超級 profit making 生意~

考慮過環境, 質素, 價錢...
最終冇比小朋友上堂...

唔好意思各位我多口同大家分享意見,香港法例任何時候都要保障幼兒人身安全,相信任何人無論家長老師都會尊重呢種法律精神,可惜現行法例對開設幼兒活動中心、playgroup、非學術性教室係無法監管,要靠業界自律同家長小心選擇

我讀法律亦曾從事法律工作,都想借呢個平台同家長反映一下,舉例說,我工作間琴行只購買商舖保險,無為老師個人買責任保,如存在風險我寧願唔教某類型學生,如家長事前知道中心設施不足而照樣報讀,出現意外或小朋友上堂有損傷會影響索償機會。

我個人期望政府有部門會跟進呢類中心監管,唔希望見到發生事故後先嚟補鑊,暫時家長只有靠對腳投票揀選理想活動中心吧

原帖由 哈比 於 11-7-14 12:31 發表
奧海城胡X畫室, 一眼睇晒地方有幾大,
每堂同時收太多學生, 根本唔合比例,
價錢+工具亦相當貴, 仍然有好多人要上,
超級 profit making 生意~

考慮過環境, 質素, 價錢...
最終冇比小朋友上堂... ...

Smart!!!

回覆 23# Tungtung042003 的文章

U are right. Do not expect them to give U   a call unless U forget to pay them! That's how they operate their business. It is not the type of gallary that I want.

我都係開教室的(與此處談論的畫室絕無關係),我的宗旨一向都認為安全(包括小朋友友及教職員及進入教室的人)是要放在首要的位置。假如家長遲到,我一定打電話給他們確定是否正在途中。我認為教室在未有家長接走小朋友前有絕對責任保護小朋友的安全,這位家長遲到是意外,教室無論如何也不應把小朋友留在教室外。不過藉此機會讓我申訴一下作為小本經營者面對的困難,讓家相方都能明白對方的難處,互相體諒。我並非代表業界,但相信業界也有同樣遭遇。

接送方面:
我希望家長們準時帶小朋友來,不要要求過早把小朋友帶進教室方便自己做其他事,因為教職員需要趁少少下課時間預備下一班的工作,特別有些小朋友非常活潑,
我們實在無暇照顧。如要額外請人手,特別是小型教室,難以負擔,又不容易加費。試過有家長要求早半小時進入教室,拒絕他又大發雷霆。試過有家長遲半小時
接送(並非意外),原來在做家務,明知趕不及來又不致電通知,小朋友心急得哭起來。我連午飯也不能吃。

告假方面:
我們要求家長事假要預先提出,否則不能補課,但他們往往當日甚至過後才致電通知,學校旅行或畢業禮等,還要求補課,不補給他們又話學另一間。難道這些活動當天才知道嗎?如真的忘記告假就應該遵守遊戲規則,這些規則並非要拿家長jetso,而係如果容許隨便告假補課根本無可能安排人手,教室亦難以經營下去。
還有些更離譜不告假還要求補課,自己或工人姐姐忘記帶小朋友來又怪責我們不提醒他們上課,又要求補課,我們並非秘書服務公司,咁大個人,已為人父母,自己責任要自己負嘛。

家長往往覺得我們不能滿足他們的要求就話「仲話係教育機構,咁商業化」,我們並非純教育機構,我們的確要賺錢維持下去,我們不像中小學食阿公,在此只希望業界能提供貨真價實的優質服務;家長們選擇你覺得物有所值的教室,互相不要只看自己的利益,互相遵守服務條件,不要抱著消費者可以大晒的心態。

藉此希望業界及家長反思,上述個案如有雷同,均屬是實,請對號入座。
‹ 上一主題|下一主題