用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地係點幫小朋友揀學咩樂器?
樓主: Freesia_cat
go

你地係點幫小朋友揀學咩樂器? [複製鏈接]

我都覺得你好有恆心。

原帖由 *~heARt~ 於 10-12-11 13:59 發表
您們好!
我亦想將我的經驗與你們分亨.

我覺得小朋友從小開始引導他們對音樂的興趣是有必要的, 因為音樂隨了令人陶野性情外, 還可以令人舒緩壓力.

為可我用”引導”呢? 因為不是每個小朋友都一出生就喜歡音樂. 要 ...

我仔既單簧管老師話單簧管既指法係同Saxophone一樣既,所以學咗單簧管就會好容易學Saxophone,我諗調返轉都一樣.
原帖由 *~heARt~ 於 10-12-11 13:59 發表
您們好!
我亦想將我的經驗與你們分亨.

我覺得小朋友從小開始引導他們對音樂的興趣是有必要的, 因為音樂隨了令人陶野性情外, 還可以令人舒緩壓力.

為可我用”引導”呢? 因為不是每個小朋友都一出生就喜歡音樂. 要 ...

原帖由 Freesia_cat 於 10-12-12 07:18 發表
三維是指3 Dimension,我聽人講鋼琴較易上手,因為鋼琴彈奏的動作只是兩維,但小提琴彈奏的動作則屬三維,因此小朋友較難學習。

我一直以為管樂是越大越難吹,原來剛剛相反,咁就知我對音樂有幾多認識啦!

咁學樂器是否須同時學 ...

據我所知, 樂器5級或以下係唔使考樂理的, 要考6級時, 先要考5級樂理. 其實學樂器就要學識睇譜, 咁睇譜已係樂理的一部份了.

其實好難講邊樣樂器難D易D呢........鋼琴唔使好似小提琴咁, 要顧姿勢, 音準和音色, 一彈就有聲, 好快就可以彈到歌仔,  給人感覺好似容易好多. 但過咗初級後, 技巧上的要求會高咗好多, 要睇兩行譜, 又要顧10隻手指. 又唔一定真的咁容易呢.  
我睇書有好多理論, 話邊樣樂器對邊種體質氣質的小朋友夾D之類之類. 但其實事情並不簡單呢. 好似銅管咁, 話咀唇厚的吹小號不太適合. 但曾有位很出色的小號演奏家, 他的咀唇很厚呢! 但他竟然一樣有辦法吹. 最後都係個句, 最緊要係小朋友鍾意.

二胡亦是很多人學習的樂器, 很多地區琴行及音樂中心都有班
當然, 如要跟隨名家學習,要看地區是否方便.

原帖由 woowooma 於 10-12-8 10:23 發表
請問邊度有二胡學?

近來同朋友傾開幫小朋友選樂器,原來除了小朋友喜歡外,小朋友本身身型都影響到佢地彈奏。所以都幾煩。不過我個人認為有好老師又關心小朋友時,老師自然會想辦法幫學生去克服所有問題的!

我比個女去樂器體驗班,每堂試玩唔同的樂器。咁之後問佢想學邊種。

回復 26# janicetsang 的帖子

邊到有樂器體驗班?

回復 13# *~heARt~ 的帖子

很令人感動啊!我想喊

回復 31# Freesia_cat 的帖子

樓主,
你小朋友未夠3歲, 你而家就諗要比佢學咩樂器, 有點兒快o左. 要知道有好多樂器其實都幾講求身體的肢體發展, e.g. cello, brass wind, woodwind.  只不過係現在的小學有點瘋狂, 小朋友6歲唔夠就要人學呢d樂器.

想小朋友由細接觸音樂, 敲擊樂係一個入門的選擇. 可以比小朋友玩下搖鼓, 拍下鼓, 搖鈴什至係鋼琴, 培養小朋友的音律 及 節奏感 (初學鋼琴比較易有成功感!). 另外, 小朋友自己把聲都係樂器的一種, 所以不妨多d 跟小朋友一起唱歌. 只要小朋友鐘意音樂, 佢就有動力去想學一樣樂器.

不過, 小朋友想的跟現實的總是有點距離, 佢地大多數都不太為意要學好一樣樂器係要付出時間 & 心機去練習. 每天要練30-60分鐘是平常事. 家長 及小朋友都要做好準備.

我個仔係細細個睇 MTV 聽音樂,之後到小三便由老師幫手選樂器,一直學到家下中一。剛開始是學校借樂器比學生,因為佢地要入學校樂隊,之後因為要考級,所以先自己買樂器。
‹ 上一主題|下一主題