用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油天(舊校) - 想問小一實況
樓主: timothy1999
go

油天(舊校) - 想問小一實況 [複製鏈接]

Re: 油天(舊校) - 想問小一實況

平時所有都唔計分係有好處, 因為家長平時不用那麼緊張小朋友.  測驗, 默書用來做溫習. 大家都沒有壓力. 不過到學期考試會緊張好多, 因為得唔得都係靠一次成績.

新校現在轉了評估, 係唔係即係無測驗? 你們一年考3次試, 唔係一個學期考一次試咩? 仲有一次幾時考?

舊校同新校基本上係教學方法都好唔同. 相同的是有同一個校監. 你們是不是用傳統教學? 小朋友坐的位置是否一個跟一個坐? 舊校係活動教學, 以小組形式分組坐. 同埋會分精英班, 而新校係唔係無分精英班?  

大家小朋友都係讀p.2, 得閒大家可以交流下. 你們數學會唔會教快些?

kyky:

據本人所知大角咀天主教(海帆道)是活動教學法而且默書和 測驗都不多, 他是注重訓練學生的思考能力。

甘夫人

甘夫人

用咩教學方法根本唔重要, 家長認同學校, 小朋友讀得開心先至最緊要, 只要係自己認為合適自己既小朋友已足夠。

況且我根本從來無講過油天(舊)係咩教學方式, 只係希望比o的在學既資料其他人參考law!!!

我小朋友昨天才完成第一次考試, 她們是兩個一行坐的, 我諗油天(海泓道)應屬傳統教學, 不過雖然話名叫名校, 其實它又未去到好辛苦好嚴厲, 小朋友是否讀得輕鬆我相信在乎幼稚園時你為他們選擇什麼學校, 我和很多剛升小一的家長談過, 很多都是因為幼稚園程度深而升上小一時很容易上手, 程度淺的大多數都感到有點吃力, 最明顯為學期中開始, 你們又有可看法呢? 大家談談吧!

這麼快就考完試! 我們要12月中才考.

其實津校程度一般都不深, 因為始終要顧及來自不同程度的學生. 與私校可自行收生不同. 無可否認, 在一年級時, 如果小朋友在程度深的幼稚園讀, 上小一時, 家長及小朋友真係好輕鬆. 因為所有一年級所學的一早已經學過.

我個女有些同學仔在根德園, 國際讀的, 真係考得好好.  但係一上到高些年級, 這批小朋友就沒有優勢, 到時真係要大家講實力.

所以讀書真係是耐力賽, 但我始終相信基礎打得穩, 家人與小朋友一起面對努力條路會行很愉快!

kyky:

請問小一開學後, 何時開始默書和測驗。 默書會唔會有(Unseen Dictation)?

甘夫人

甘夫人

小一大概10月開始默書, 9月低開始測驗, 默書唔會unseen。

Calling babyhi,
Did you receive my PM?  Please reply PM.  Thanks.
babyhi 寫道:
哈里波特,
係呀! 我小朋友今年p2.

哈里波特 ,
冇喎!

babyhi,
check again your PM, if not, pls PM me & I reply to you.
‹ 上一主題|下一主題