用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) Acting Principal Ng Ka Mei
樓主: happy833
go

Acting Principal Ng Ka Mei [複製鏈接]

以我上 google search 所知,吳嘉美校長曾在兩間天主教幼稚園擔任校長。

或者呢兩間都唔係好出名的學校,但論行政 / 管理方面,相信樣貌年青的吳嘉美校長應該算是非常有經驗的。

唔知管理層是否正在物色新的校長人選,但大家應要有心理準備吳嘉美校長任署理校長一職,相信會到學期 / 學年尾。因為好難會找到一個在剛開學不久就決定跳槽的有經驗的天主教徙校長來一間新校。

唉,真係睇到好肉緊,可以的話,真係想辭咗份工,睇下有無嘢幫到手.不過,另方面睇,我覺得學校處理今次事件的開明和高透明度,非常抵讚.

回復 1# ericter 的帖子

ericter, your daughter is studying in Good Hope, which level?  My daugher is studying in K2.  So sad ah!

I struggled a very long time to let her study in GH.  Actually she was very happy in studying at St. Cat.  But now, I am so puzzled if our decision is right.

icbb1230, same as my daughter, your daughter previously studed in St. Cat, right?  I totally have the same feeling with you:

"唉,我都唔知點呀而家,有無K2家長分享吓呀?最慘就係我哋呢班家長,真係考慮咗,爭扎咗好耐,先決定轉過嚟o架嘛,而家真係進退兩難,唉........

Because of worry about P1 allocation, I decided to change my kid to study in GH.  Currently, no matter school administration, teaching materials, teachers especially English and Putonghua,... I think that St. Cat is much better.  We regret that I made a wrong decision..

I think it is impossible to go back St. Cat. la as her place is already filled by another kid.   Maybe, we need to devote more effort in teaching our kids better...

It is right: "已經無退路了!  唯有寄望新校長把學校搞好吧!"

回復 1# cutebear123 的帖子

What we can do is hoping the new principal has the ability lead GHK.

I searched the information regarding the new principal today and found she had experience as a principal, but if you look through the kindergarten she leaded, you may realize that the size and name of the kindergarten cannot be compared with GHK. I just wonder whether she has the ability to lead GHK. Does anyone know whether GHK will have a more experienced principal? Really frustrated.

"已經無退路了!  唯有寄望新校長把學校搞好吧!" <-- 有路也不敢退,ghs kg突然辦得好,又或者全部小朋友100%直升小一,外面kg沒位了。k1有210小朋友,p1有225個位。希望學校、老師比心機攪好佢。
~easybring~

I talked to new principal Ms Ng today. She said that a notice about her background will be issued to all of the parents by this Friday.

During the conversation, I felt that  she was very nice and courteous.:)

原帖由 gooseegg 於 10-9-21 18:12 發表
What we can do is hoping the new principal has the ability lead GHK.

I searched the information regarding the new principal today and found she had experience as a principal, but if you look through ...

I believe the School Management Board finds her able to do so--actually they are the one to know better.

原帖由 GHcat 於 10-9-22 20:04 發表

I believe the School Management Board finds her able to do so--actually they are the one to know better.

其實都明白校董會升得佢實有佢原因,但畢竟吳善琳校長以前run既St Margaret係名校,吳嘉美校長run既全部係穴唔出名的學校!!
同埋都好擔心d老師會因為吳善琳校長走左而受影響。加埋,好擔心因為換校長而影響升小!!

原帖由 MyAshley 於 10-9-22 19:23 發表
I talked to new principal Ms Ng today. She said that a notice about her background will be issued to all of the parents by this Friday.

During the conversation, I felt that  she was very nice and co ...

其實唔止係關於佢既資料,學校既資料都要有law!!我見學校又無網址,係幼稚園概覽又無資料,雖然係新校,基本資料也需要有。

原帖由 yukiyu 於 10-9-23 12:02 發表

其實唔止係關於佢既資料,學校既資料都要有law!!我見學校又無網址,係幼稚園概覽又無資料,雖然係新校,基本資料也需要有。

幼稚園係第一年初起步大家都知, 大家都知道學校好努力改善中, 加上剛剛轉校長, 知道個個老師都做到好夜, 大部份家長都好好, 知道她們好忙, 盡唔想麻煩學校, 其實我們這班家長都一樣同學校一起努力中, 亦知道網址仍在製作中, 不過如果你想要一間好有經驗的話, 就可能未係住, 但第1年來說, 我認為唔錯^.^

其實為左轉校長一事我估各位家長都好擔心,我星期一知道之後都成晚訓唔着,星期二仲不停同其他家長電話討論呢件事添。

我同一個家長約好星期三中秋節一起返學校打算見到校監就問問情況,果日好幸運俾我地見到3位重要人物:Sister Pauline、趙總務和新吳校長,我地其實都幾不留情面咁同佢地講出大家既憂慮,包括:新吳校長年紀、經驗和資格、學校課程、行政(例如:換校服、校巴、差點等等)等比較富爭議性的問題。我們大家談了一個小時,好真誠咁講出我地既看法,佢地都好認真回覆我地既問題,當中有些想同大家分享:

1)
Sister Pauline同新吳校長都知道大家既擔心,所以佢地話其實已經打算10月份分批跟各位家長見面交流,由於事出突然,佢地都要d事件準備,因此實際日期需要再確認,遲d就會出通告告訴各位家長;

2)
考慮到各位家長對課程的編排比較關心,也考慮到和德望小學既函接情況,Sister Pauline和新吳校長都接受各位家長既意見,話會適當地增加英文和普通話的時間,佢地話目前小朋友分組活動時間除了本身的班主任和協助老師以外,英文老師和普通話老師都會參與,所以小朋友會有更多機會接觸英文和普通話(咁畢竟同St.Catherine’sVictoria等以英文作招徠既學校比較就無得比,大家都知道呢d學校一定要“谷”學生出去考小學,所以重點唔同,咁様“比較”對學校都好唔公平,大家家長應該明白呢點;其實聽講SPKSHHYd同類型既幼稚園英文比例都唔係好多姐);

3)
自從學校換校長一事公開以後,以訛傳訛話有些學生已經退校,有些班別甚至縮減了一個小組,Sister Pauline和趙總務立即作出澄清,學校到目前為止沒有一個學生因為呢件事退校,趙總務解釋可能最近小朋友分組活動的時候,為了令到各位學生有更多的活動空間和增加佢地既知識,所以有些小組會被安排去圖書閣或者其他活動室進行活動,致使有些小朋友返到屋企可能會同家長講唔見左一些同學;

4)
Sister Pauline話新吳校長其實一路都同趙總務在學校仲未成型之前已經開始參與學校既行政和策划工作,雖然新吳校長很年輕,但已經有超過10年既校長經驗和一直在教區從事教育行政的工作,所以校董會和校監對佢既能力非常清楚,很多目前我們認為好好既老師,都係由新吳校長在琳琳校長8月份還未到位之前特選和培訓的;

5)
琳琳校長離開之後,Sister Pauline會對幼稚園部投入更多既時間和精力,所以Sister Pauline請我地放心,佢承諾一定會將學校辦好,請我地繼續投學校信任一票

新學校各方面未盡完善其實大家都預左,我地搬屋都要一段時間先至適應到啦,何況係咁大間學校?講真,如果學校能夠在半年之內運營順暢,大家已經應該飲得杯落。既然各位家長都已經同學校坐埋一條船,點解唔俾多d時間、耐性、包容同信心學校管理層呢?平心而論,學校嚮短短一年唔夠由無到有,能夠去到今日大家眼見既境況,已經非常不容易,大家係咪應該多些感激少點怨言?惡意及消極的批評只會分化大家既力量。。。

其實同大家一樣,我一開始對新吳校長既感覺都好麻麻,否則都唔會擔心到訓唔着,但經過星期三見面之後,我開始有點改觀,新吳校長雖然俾人感覺好cool,但其實佢講野都好淡定,同埋都好有活力同mission,也比較容易接受我地呢d後生家長既意見。個個人既性格唔同,琳琳校長比較健談、活潑,但唔代表一個性格相對文靜既人就做得唔好,或者呢d人更加適合做行政工作呢,日日出黎做show邊有時間做實際工作?如果過左幾個月新吳校長真係咁唔掂,估計家長都唔會放過佢同學校啦。

特別在此強調我並唔係學校既槍手,我只係同大家一樣,放棄左好多個非常好既offer(例如:SC、KV、HKPS、KM等)將個女放入黎GHS,期間一路都有種患得患失唔知自己決定係咪正確,知道換校長之後就更加怨自己當初想法既媽咪。。。今次我係特登請假去學校瞭解詳情,我知道有好多媽咪未必可以抽空,但又好擔心情況,所以我將自己所知道既第一時間同妳地分享,如果大家有問題,妳地或者都可以好似我咁直接同學校聯繫、反映。

希望真係如Sister Pauline咁講會將學校辦好,唔好令到我地失望啦,因為幼兒教育對一個小朋友來講係黃金時間,錯過左就真係補救唔到。。。

學校反應好快好積極, 今日已派左通告10月會有家長座談會, 仲要每班有唔同時間,到時可以解答所有家長的疑慮. 抵讚!

其實我自己就無擔心過新任的吳校長的能力,因為上 google search 過,知道佢真係起碼做左十年校長,行政工作經驗非常豐富,亦唔擔心什麼新人事新作風 or 一朝天子一朝臣的講法。因為德望唔單只係幼稚園一間,而係一個亦包括了小學及中學的辦學團體,佢地辦學咁多年,辦學路線好鮮明清晰,唔會因為人事變動而變天。

Seems no meno for us regarding 10月會有家長座談會 but only hold on Nov (very far away)!!!

原帖由 winwin2 於 10-9-24 13:07 發表
學校反應好快好積極, 今日已派左通告10月會有家長座談會, 仲要每班有唔同時間,到時可以解答所有家長的疑慮. 抵讚!

聽說十月中會有家長會給 K1, K2講解課程。今日通告所指的是為各班的。可能下星期纔出通告吧!

我個張通告係比哂所有上幼/低/高班, 有哂家長座談會時間表, 家長仲可以坐埋校車, (因係9:00-10:00AM),唔知係咪下午班的未派此通告.

Honestly, I really appreciate school's prompt response and their transparency on their management. If your children came from those so-called famous kinders at kln tong, you rarely meet the principal and not to mention to dicuss the management of the school.  I doubt if those kinders would listen to our voices. Unlike those kinders, GHS has been so open from the first school day. From sis Pauline to any one of the teaching staff, they're willing to listen to the parents and pay high respect to our opinions. For whatever reasons of Principal Lum Lum's resignation, I trust GHS will maintain the kinder in her best way, just like the primary and secondary sections. I really appteciate their devotion in education. Maybe we should give GHS more trust and patience.

原帖由 Fatsa 於 10-9-24 12:47 發表
其實為左轉校長一事我估各位家長都好擔心,我星期一知道之後都成晚訓唔着,星期二仲不停同其他家長電話討論呢件事添。

我同一個家長約好星期三中秋節一起返學校打算見到校監就問問情況,果日好幸運俾我地見到3位重要人物:Sister Pauline、趙總務和新吳校長,我地其實都幾不留情面咁同佢地講出大家既憂慮,包括:新吳校長年紀、經驗和資格、學校課程、行政(例如:換校服、校巴、差點等等)等比較富爭議性的問題。我們大家談了一個小時,好真誠咁講出我地既看法,佢地都好認真回覆我地既問題,當中有些想同大家分享:

1)
Sister Pauline同新吳校長都知道大家既擔心,所以佢地話其實已經打算10月份分批跟各位家長見面交流,由於事出突然,佢地都要d事件準備,因此實際日期需要再確認,遲d就會出通告告訴各位家長;

2)
考慮到各位家長對課程的編排比較關心,也考慮到和德望小學既函接情況,Sister Pauline和新吳校長都接受各位家長既意見,話會適當地增加英文和普通話的時間,佢地話目前小朋友分組活動時間除了本身的班主任和協助老師以外,英文老師和普通話老師都會參與,所以小朋友會有更多機會接觸英文和普通話(咁畢竟同St.Catherine’sVictoria等以英文作招徠既學校比較就無得比,大家都知道呢d學校一定要“谷”學生出去考小學,所以重點唔同,咁様“比較”對學校都好唔公平,大家家長應該明白呢點;其實聽講SPKSHHYd同類型既幼稚園英文比例都唔係好多姐);

3)
自從學校換校長一事公開以後,以訛傳訛話有些學生已經退校,有些班別甚至縮減了一個小組,Sister Pauline和趙總務立即作出澄清,學校到目前為止沒有一個學生因為呢件事退校,趙總務解釋可能最近小朋友分組活動的時候,為了令到各位學生有更多的活動空間和增加佢地既知識,所以有些小組會被安排去圖書閣或者其他活動室進行活動,致使有些小朋友返到屋企可能會同家長講唔見左一些同學;

4)
Sister Pauline話新吳校長其實一路都同趙總務在學校仲未成型之前已經開始參與學校既行政和策划工作,雖然新吳校長很年輕,但已經有超過10年既校長經驗和一直在教區從事教育行政的工作,所以校董會和校監對佢既能力非常清楚,很多目前我們認為好好既老師,都係由新吳校長在琳琳校長8月份還未到位之前特選和培訓的;

5)
琳琳校長離開之後,Sister Pauline會對幼稚園部投入更多既時間和精力,所以Sister Pauline請我地放心,佢承諾一定會將學校辦好,請我地繼續投學校信任一票

新學校各方面未盡完善其實大家都預左,我地搬屋都要一段時間先至適應到啦,何況係咁大間學校?講真,如果學校能夠在半年之內運營順暢,大家已經應該飲得杯落。既然各位家長都已經同學校坐埋一條船,點解唔俾多d時間、耐性、包容同信心學校管理層呢?平心而論,學校嚮短短一年唔夠由無到有,能夠去到今日大家眼見既境況,已經非常不容易,大家係咪應該多些感激少點怨言?惡意及消極的批評只會分化大家既力量。。。

其實同大家一樣,我一開始對新吳校長既感覺都好麻麻,否則都唔會擔心到訓唔着,但經過星期三見面之後,我開始有點改觀,新吳校長雖然俾人感覺好cool,但其實佢講野都好淡定,同埋都好有活力同mission,也比較容易接受我地呢d後生家長既意見。個個人既性格唔同,琳琳校長比較健談、活潑,但唔代表一個性格相對文靜既人就做得唔好,或者呢d人更加適合做行政工作呢,日日出黎做show邊有時間做實際工作?如果過左幾個月新吳校長真係咁唔掂,估計家長都唔會放過佢同學校啦。

特別在此強調我並唔係學校既槍手,我只係同大家一樣,放棄左好多個非常好既offer(例如:SC、KV、HKPS、KM等)將個女放入黎GHS,期間一路都有種患得患失唔知自己決定係咪正確,知道換校長之後就更加怨自己當初想法既媽咪。。。今次我係特登請假去學校瞭解詳情,我知道有好多媽咪未必可以抽空,但又好擔心情況,所以我將自己所知道既第一時間同妳地分享,如果大家有問題,妳地或者都可以好似我咁直接同學校聯繫、反映。

希望真係如Sister Pauline咁講會將學校辦好,唔好令到我地失望啦,因為幼兒教育對一個小朋友來講係黃金時間,錯過左就真係補救唔到。。。

很明白大家現在的心情,因為大家對德望幼稚園是有很大的期望,我相信大部份家長選擇德望幼稚園是為了多些機會入讀德望小學,校長要換人是事實,希望大家給予她們多一些時間及多一點忍耐,她們是在進步的,她們是在聆聽我們的意見。

今天收到她們的通告,已告知吳校長的背景及安排了家長座談會,另亦有通告要求購買英文故事書,這些的安排相信是學校接納了我們的意見及希望與家長多點溝通,既然如此,大家一同幫幫忙,與學校一同步過這段日子,讓我們的女兒可以在輕鬆及愉快的環境吸取知識。

原帖由 gloriahung 於 10-9-25 00:22 發表
很明白大家現在的心情,因為大家對德望幼稚園是有很大的期望,我相信大部份家長選擇德望幼稚園是為了多些機會入讀德望小學,校長要換人是事實,希望大家給予她們多一些時間及多一點忍耐,她們是在進步的,她們是在聆聽我們的意見 ...

同意 ,我今日也親口跟吳校長說了一句"加油"......希望學校所有教職員也明白我們一班家長正在支持"她們".....
‹ 上一主題|下一主題