用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw第一輪面試已完
樓主: phoebecyl
go

yw第一輪面試已完 [複製鏈接]

巧深呀

回覆 21# phoebecyl 的文章

phoebecyl, 我仔仔講的同你仔仔講的差唔多,請問老師問的問題是用中文定英文呢?

你地小朋友咁勁嘅,  我個就一舊雲..................

面試前 ....
我話: "阿仔你睇, 離度有足球場又有幾個藍球場"
佢答: "離度係味男拔萃呀? "

面試後想同佢打開話題.....
我問: "係味所有老師都係女仔"
佢答: "係"
我問: "咁小朋友呢 ?"
佢答: "大部份都係男仔, 有一個係女仔但係睇落去係男仔 !"
我問: " 有冇玩遊戲 ?"
佢答: "冇, 淨係畫畫"
我問: "咁你畫咗咩呀 ?"
佢答: "我唔知點解悉比你聽 "
我問: "咁你可唔可以返屋企畫比我睇 ?"
佢答:"但係我已經唔記得我畫咗咩啦"

跟住我冇再問落去啦 。 睇嚟 "與校長有個約會"去嚟都係浪費時間 !!!  

好彩政府有個排位制度我先唔擔心佢無書讀 !!  :) :) :)

原帖由 yypapa 於 10-9-20 01:07 發表
你地小朋友咁勁嘅,  我個就一舊雲..................
面試後想同佢打開話題.....
我問: "係味所有老師都係女仔"
佢答: "係"
我問: "咁小朋友呢 ?"
佢答: "大部份都係男仔, 有一個係女仔但係睇落去係男仔 !"

這個超搞笑!!!

我問: " 有冇玩遊戲 ?"
佢答: "冇, 淨係畫畫"
我問: "咁你畫咗咩呀 ?"
佢答: "我唔知點解悉比你聽 "
我問: "咁你可唔可以返屋企畫比我睇 ?"
佢答:"但係我已經唔記得我畫咗咩啦"

I think your kid is a cool comedian.  He's so cute!

跟住我冇再問落去啦 。 睇嚟 "與校長有個約會"去嚟都係浪費時間 !!!

不要妄自菲薄,都要比個機會你仔仔! In fact, we don't know how our son went through the interview process b'cos he didn't want to share with us, though he did like the interviews he had so far, and would love to attend the coming ones.  My wife has been reminding me not to force him to disclose the interview details if he doesn't want to.

真係無得準備, 係小朋友平時識d 咩+臨場表現.
我都好好奇問左佢d 咩, 套左幾日才套到d料出來, 4個中文字識得3個, 畫學校裡的野, 畫左架校巴, 工件紙狗同骨頭, 自己諗辦法找出多少隻狗無骨食, 佢用連線, 找出3隻無骨食,
英文看圖回答是什麼, 顏色, 內裡有什麼...

唔怪得有家長放個錄音機係小朋友褲袋.

阿仔話有個老師係用英文問他要英文答但他只係講telephone,另外問他打比邊個他都只係答grandmother:cry: 跟住又有另一個老師用中文問他係唔係好鐘意繪畫及係樓下學嗎,我仔答好鐘意同咩係係樓下學。跟住有幅圖有2只白兔個老師問我仔覺得做緊咩...他話打架,老帥問點解他話自己唔識答只係眼定定望住老師:cry: 所以我都唔敢抱太大期望:cry:
原帖由 tallcake 於 10-9-20 00:26 發表
phoebecyl, 我仔仔講的同你仔仔講的差唔多,請問老師問的問題是用中文定英文呢?

甘你仔都好叻...識的用連線,4個中文字又識的3個,但我仔話無問他中文字哦:cry:
原帖由 nicolelouie 於 10-9-20 10:09 發表
真係無得準備, 係小朋友平時識d 咩+臨場表現.
我都好好奇問左佢d 咩, 套左幾日才套到d料出來, 4個中文字識得3個, 畫學校裡的野, 畫左架校巴, 工件紙狗同骨頭, 自己諗辦法找出多少隻狗無骨食, 佢用連線, 找出3隻無骨 ...

我個仔話佢自己咩都識晒 :MAMI 唔好再問, 你信我啦......... 佢咁答我至驚.

其實佢話最難係看圖作故事, 佢話有一個婆婆遇到個會噴火o既怪獸, 佢就毫無創意下, 作個婆婆好驚, 就立即飛返屋企. 好快講完收工.

依家d 小學interview 好深. 比著半年前阿仔都未必咁定入去答問題.

你小朋友都好醒, 臨場都作到估故事, 要好淡定先得, 我都問過我個仔有冇要作故仔, 佢話無, 可能佢唔識答所以話無....

真係聽天由命....我都係同佢講, 如果你鍾意這間學校就要靠自己啦.

原帖由 愚人 於 10-9-20 10:17 發表
我個仔話佢自己咩都識晒mouth:" /> :MAMI 唔好再問, 你信我啦......... 佢咁答我至驚.

其實佢話最難係看圖作故事, 佢話有一個婆婆遇到個會噴火o既怪獸, 佢就毫無創意下, 作個婆婆好驚, 就立即飛返屋企. 好快講完收工. ...

醒目開學勳章

你地仔仔好叻喎 我仔仔都係陪跑多.....

我仔仔話, 佢一邊畫畫, 老師一邊問問題, 佢話唔記得晒d問題了...

過左個週末,又套多左料,仲有邏輯題,落雨,有隻bear bear 擔傘,but把傘反轉左,又有玩找不同。但我仔話無問過中文字。但佢仍然堅持,12隻rabbits,又幾多舊carrot咁,佢話有rabbits無carrot食,但唔知邊隻。頂佢,對住我咁口響,我問佢係咪咁答老師先(係都唔錯,起碼有logic),可惜佢話,我答「唔識」lor 其實人地可能問佢幾多隻無得食,唔係問邊隻無得食 。好彩我一早諗住去見識(陪跑),佢見識過呢d場面,挺直條腰入去,笑住返出黎,我收貨架啦!

考依d 學校, 一早就知有看圖/排咭講故事, 係今年年頭就開始train 佢要識講, 其實我個仔唔like o家, 都係我迫出來, 無法, 因為玩依個遊戲就要津守個rule. 我成日無啦啦攞d 圖比佢作出來. 比d 老夫子佢講出來. 講到佢都好怕.
出面好多面試班都係train依個考題. 因為我阿仔係數學怪, 對無logic o既故事無咩興趣. so, 佢d 故事作出來都係好悶, 無新意.
出面好多叻o既小朋友, 真係好多, 我同我老公成日要警惕地講, 唔好成日覺得個仔叻, 出面大把勁人.
所以入得去yw, dbs 真係99% 叻o既小朋友, 無死錯人. 老公都同我講, 如果個仔入唔到, 就代表佢未係個type, 我地要面對現實.

醒目開學勳章

你地既仔仔可以講到咁多野出黎真係好犀利!!!
我家小孩講小小又話唔記得左, 又話唔識, 又叫我唔好再問.......

我個仔都係對數字 & 文字敏感, 好logic的.

原帖由 愚人 於 20-9-2010 11:05 AM 發表
考依d 學校, 一早就知有看圖/排咭講故事, 係今年年頭就開始train 佢要識講, 其實我個仔唔like o家, 都係我迫出來, 無法, 因為玩依個遊戲就要津守個rule. 我成日無啦啦攞d 圖比佢作出來. 比d 老夫子佢講出來. 講到佢 ...

其實我個仔都係一樣, 事前叫左佢記住, 出來話我知, 結果出來問佢, 佢都係這句....唔記得....

我係問朋友個仔, 人地問左咩, 再問下有冇問佢, 才慢慢套到佢講多小小, 真係比佢激屎.

所以唔好氣餒, 有時你都估唔佢會否有神來之筆, 加油!
堅持到最後一刻, 唔好放棄.

原帖由 戀仔狂 於 10-9-20 11:42 發表
你地既仔仔可以講到咁多野出黎真係好犀利!!!
我家小孩講小小又話唔記得左, 又話唔識, 又叫我唔好再問.......

其實佢地入到陌生環境, 一定東張西望, 而且老師安排都好緊湊, 跟本佢地都唔記得咩情況下入左去坐左係個位豎. 唔記得都唔出奇. 唔好話細路, 大人都未必記得啦.

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-18 23:38 發表
我仔係9月4號見的.

我仔話有問英文, 都係d 唔太難既問題, e.g. how old are you?

SORRY, 記起小小, 我仔話老師指住個圖, 問佢 what is this & what colour is it. (唔SURE 係咪真係問關於本圖書入面的圖)

推理問 ...

我個仔又係9月4號見o波....

佢話去watch圖書&畫畫,畫畫要畫禮堂
有老師ask佢'風扇'英文係咩,佢話突然forget
頭先見你地D post 話咩白兔,我ask返佢,佢話有6隻...

我仔都係9月4日見, 應該都係畫禮堂, 因為佢有畫番比我睇, 不過當時佢同我講係一個STAGE, 所以佢係STAGE 下面畫了好多CHAIR. 好似睇舞台劇咁.
另外有看圖說故事, 係一隻猫見到一個影, 以為係MONSTER, 所以想用支STICK去打佢, 後來見到佢係MOUSE, 就放走咗佢.(佢真係又中又英咁答...應該會扣分)

仲有用英文問佢生字(What word do you know?), 共有7個, 佢只懂AND 及ON, 其他有D類似"AES"的串法, 佢話用PHONICS都拼唔到個字點讀... ...我地諗緊係唔係有D專登串錯陰佢(自我安慰 ^.^)

最後問了一條處境題係---如果風扇壞了, 你會點做, 我個仔答:用螺絲批整番好佢. 老師再問:點解唔買個新的?仔答:冇錢唔可以買個新的呀!
另外我個仔好強調佢睇書時冇講野, 因為老師話唔好講野.
感謝主

醒目開學勳章

咁我知咩事喇....

仔仔話畫畫, 我問佢畫咩, 佢就話:"我以為禮堂係火車站呀... 所以我畫火車囉...." 原來老師要佢畫英華小學

我個仔話佢畫畫有3個option, 禮堂, 操場, 大堂.
佢話係有個位tick揀畫咩.

重有一個插曲, 就係睇完圖書走時, 老師有叫佢地放好原位, 但有d 同學仔係無擺好, 掛住傾計wor. 而且走時有d 小朋友無放回張椅子.
‹ 上一主題|下一主題