用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Boxhill 很 commercial !!! 我很失望及不滿!!
樓主: gp811
go

Boxhill 很 commercial !!! 我很失望及不滿!! [複製鏈接]

我囡囡都係讀Boxhill @ TKO K1呀!
雖然學校細d,又係新學校。但係佢地師生比例係2:10!
老師好好,課程(相信是由MOS copy過來)又十分好,校舍又新又clean。我真係越來越喜歡呢間學校。

本來打算排Abacus,遲d轉去(silbling priority)。但係最後決定application都唔交。都係Boxhill 好!
http://www.snugglepie.com/ezb/153827.png[/img]

Hi, nice to meet u! My son is Jeramie (Frog A class)... how about ur daughter?  

原帖由 CindyMak 於 10-9-13 11:20 發表
我囡囡都係讀Boxhill @ TKO K1呀!
雖然學校細d,又係新學校。但係佢地師生比例係2:10!
老師好好,課程(相信是由MOS copy過來)又十分好,校舍又新又clean。我真係越來越喜歡呢間學校。

本來打算排Abacus,遲d轉去(silbling pri ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

回覆 22# onchai 的文章

當我見到呢個標題,令我驚訝有家長對Boxhill既誤解,我個女由N1上K1讀Frog B Class, 係因為讀得IS就預左比一般學校較費,一分錢一分貨, 當你入到學校見所有野都由下至用品,玩具,校舍以至老師,都比其他幼稚園新同好,所有老師流利英語,每個星期寫係手冊個編英文通告既深度同誠意,就算學費由$3600加到四千幾都值得, 雖然個女只得三歲,但佢係Boxhill學到好多既英文生字同講出黎流利英語對答已經值番晒...
其實好多野唔好睇表面,基本上每一班都有二至三個老師一班,佢地老師既年齡都比較後生又好有愛心,比起我見過其他出名學校的先生教左好多年已經有惡形惡相更討好,而且我地做家長由N1開始,每個星期都要同小朋友一齊做個份英文閱讀報告,唔係家長有錢就可以應付到,相反學校對家長都有一定要求,希望小朋友既家長都有一定英文水準,希望開呢個topic個位家長,比的時間小朋友同學校,相信除左錢呢個所謂問題外,你將會好快見到小朋友既得著,比起其他來得更有價值! 

我唔認同boxhill好commercial,我女兒响Boxhill TKO讀緊K1, 佢由1歲半左右開始就返那裡的playgroup, 那時boxhill開了唔係好耐, 未讀之前都覺得佢playgroup同幼稚園比一般貴一點,但那時可以試堂, 我便替女兒試一堂playgroup, 覺得很好,老師好nice,試個一同上堂時有啲bb唔適應陌生環境係咁喊, 佢哋都有方法即刻轉移bb啲attention令我bb咁緊張, 同教埋佢daddy點處理, 好有愛心同耐性, bb又學到嘢,又開心, 仲要學到應有的discipline同禮儀, 上咗幾個月我就決定女兒足兩歲在12月插班讀pn班, 因為覺得boxhill環境非常新、潔淨、 好靚,每一個位置(無論小朋友遊戲的地方、班房、走廊,甚至擺放小朋友用具、鞋格同廁所都好靚好細心,大堂有一個好大的活動空間, 如果你將boxhill同一啲好大的幼稚園比較一定無得比, 但我唔覺得佢係好細。

佢讀pn2個老師對17個學生, 現在是2:20左右, 對小朋友嚟講, 課室亦夠大,
遊戲活動空間好足夠, 相比其他所謂好大的幼稚園, 佢哋啲班數較多, 老師學生比例又高,其實咪又係一樣.

至於教學,我小朋友現在讀K1, 讀了快1, 聽、說英文非常好,認讀很多英文詞彙,很多字我都冇教過佢亦冇諗過佢會識,但佢竟然識晒,例如圍裙、毛蟲、唔同星球啲名、唔同蔬菜、交通工具等等, 因為佢哋唔單止上堂,連學校生活上每天已慣用日常生活的英文。佢竟可以同我先生個外籍上司(蘇格蘭人,講英文有特別口音,很難聽得到)對答如流,連我自己也聽不清楚全部呢。有時, 佢又自己响度講普通話, 又唱歌。

全間學由校長、老師至到書記、清潔姨姨都好有愛心同禮貌,每天唔止同你打朝呼,仲會分享小朋友响學校o既學習、活動情況,真係好好。我好記得我個女最初返pn第一個星期日日狂喊、喊到尖叫成間boxhill都聽到佢把聲,去年校長Ms Amanda好有辦法,唔咪剩係只安慰話媽咪會嚟接番佢,仲嚴肅認真地話比佢聽哪些行為係唔應該亦無需要的,每天放學都走嚟同我講佢有咩進步,屋企可以點配合,再過几日,個女就冇再喊。又有一次放學個嬸嬸特登行埋嚟話我知我個女戒片戒成點。個女病咗冇番兩日學老師又打電話嚟問候, 第二日返番學書記、老師好開心輪流比個big hug佢,佢哋每一位唔係剩係對我個女係咁,我見係對每一位小朋友都係咁關心、咁有愛心。佢哋每一位員工都好記得每一位小朋友個名同佢哋特別o既嘢,會主動走到家長面前講每一個小朋友的情況。

每一個月學費4千幾,同出面冇學劵啲幼稚園相差唔多,但已全包了書薄、茶點、雜費,完全沒有額外要交的費用,我覺得佢哋有咁o既學習環境、咁樣的老師、員工、咁o既團隊,咩都值。最重要係睇小朋友每天返屋企都好開心、好鍾意返學,你又知佢學咗好多好多。我住在附近,返學放學唔駛舟車勞動,落雨又唔會淋到,我自問:仲想點?

至於影相,家長可選擇影唔影,$200一打影側側地面,但真係影得好好,影到好smart.

或許講多了,但我看見這個題目,只想為這間幼稚園和他們的老師說句話。
‹ 上一主題|下一主題