用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 升小二o既家長快"d"黎報到呀 ~~
樓主: hinhin.mami
go

升小二o既家長快"d"黎報到呀 ~~ [複製鏈接]

hee~~hee 我地係咪好衰呢係度叫人地花名.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-7-9 16:26 發表

唔....."東方不敗" 呢個名真係幾好貼切嫁

一陣返到屋企要問下阿女呢隻黑馬係點至得......

頭先再問軒軒東方不敗會唔會係2E班, 佢答我...係呀係呀....我同佢講o甘你頭先又同我講 2C, 個衰豬竟然答我......記錯o左唔得咩. 真係串爆咀~~C 靚仔返到屋企你就知味道.

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-7-9 14:58 發表

阿女話 "東方不敗" 係 2E 喎.....可能真係唔同班

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 10-7-9 16:40 發表
頭先再問軒軒東方不敗會唔會係2E班, 佢答我...係呀係呀....我同佢講o甘你頭先又同我講 2C, 個衰豬竟然答我......記錯o左唔得咩. 真係串爆咀~~C 靚仔返到屋企你就知味道.

...

唉......同我個女一樣, 串串貢, 唔怪之得兩個係媬姆車 "雞咳唔斷" 啦.......

因為佢地各自都擁有一把"鐵咀"

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-7-9 16:46 發表

唉......同我個女一樣, 串串貢, 唔怪之得兩個係媬姆車 "雞咳唔斷" 啦.......

你地會唔會13/7去買書?因為唔想佢攞咁重書返屋企.

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 10-7-9 17:01 發表

應該唔會啦.....冇假 lu......

我都唔去星期一佢自己攞返屋企.

原帖由 湳淇爸爸 於 10-7-9 17:01 發表

突然間諗起之前一篇 POST 東方不敗係E班o甘佢咪應該係全級考第一 or 第二 lor, 嘩....勁呀 !  

是平均編班
例:全級第1名(男)              第6名(女)
           第2名(女)             第7名(女)
           第3名(男)             第8名(男)
           第4名(男)             第9名(女)
           第5名(男)             第10名(女)
女同學由A班開始,男同學由E 開始
第2,6,7,9,10名分別是A,B,C,D,E 班
第1,3,4,5,8名分別是E,D,C,B,A 班
如此類推.所以每班都很平均的.
到了5升6 就全班無變直升.
**全校沒有分精英班的**

呀仔2A暫時知1E升上佢重有個女仔,但佢個朋友仔係1A升2A,呀仔好開心.我知全級第二升2D.
另呀仔今年入唔到頭20好唔開心(因家姐四年都是頭20名)但今次比小考進步了 ,他已有目標,希望他努力加油

我會13號自己去買書,因有舊書對所以自己買,但一早要幫朋友個仔去中學買舊書,上年遲少少都買唔到.

我個女1C琳琳讀2A

各位小二家長, 你地好,

囝囝今年入讀荔天小一, 想請問你地知唔知新校長既背景, 聽聞之前既校長帶得老師們好好, 你地有無d 咩資料呢?

醒目開學勳章

仲有兩個星期就返學啦, 咁多位做晒暑期作業未呀, 我個女就玩到散晒, 雖然問佢, 佢就話返學好, 不過我諗開左學之後, 就要同佢死過啦.........

各位升小二既家長, 大家好,

我囝囝今年讀荔天小一喇, 想請教一d 問題, 可唔可以比定d心理準備我呢位緊張媽咪呀, 唔該晒!

1. 喺過往呢一年, 小朋友平均每日要用幾多時間做功課呀? 又平均要用幾多時間溫書呢?

2. 小朋友有冇去補習班做功課呀? 知唔知有冇邊間補習班係專針對荔天架呢?

醒目開學勳章

原帖由 ray_ma 於 10-8-26 00:05 發表
各位升小二既家長, 大家好,

我囝囝今年讀荔天小一喇, 想請教一d 問題, 可唔可以比定d心理準備我呢位緊張媽咪呀, 唔該晒!

1. 喺過往呢一年, 小朋友平均每日要用幾多時間做功課呀? 又平均要用幾多時間溫書呢?

2. 小 ...

基本上我個女每日都會係學校做左 9 成既功課 (星期一至四, 因為星期五早放 & 比較多功課), 如果佢係學校有時間做到, 咁返到屋企就用比較少既時間做埋其他, 但係我返到屋企幫佢 check 既時候, 通常都要擦, 因為我個女 d 字好似打風咁, 好鬼肉酸

另外, 我個女就冇返補習社, 呢個問題我暫時答唔到你

幾好喎...做到九成先返屋企...

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-8-26 10:49 發表

基本上我個女每日都會係學校做左 9 成既功課 (星期一至四, 因為星期五早放 & 比較多功課), 如果佢係學校有時間做到, 咁返到屋企就用比較少既時間做埋其他, 但係我返到屋企幫佢 check 既時候, 通常都要擦, 因為我 ...

嵐嵐mimi, 係咪導修堂做左9成呀? 如果做左9成, 又幾好喎.
原帖由 嵐嵐mimi 於 10-8-26 10:49 發表

基本上我個女每日都會係學校做左 9 成既功課 (星期一至四, 因為星期五早放 & 比較多功課), 如果佢係學校有時間做到, 咁返到屋企就用比較少既時間做埋其他, 但係我返到屋企幫佢 check 既時候, 通常都要擦, 因為我 ...

醒目開學勳章

原帖由 ray_ma 於 10-8-27 00:03 發表
嵐嵐mimi, 係咪導修堂做左9成呀? 如果做左9成, 又幾好喎.  

佢話係食完 lunch 之後做嫁喎......佢做功課好快嫁, 不過 d 字就打晒風, 所以我 check 功課個時, 就擦好多要再做過, 講過好多次叫佢寫好 d , 如果唔係我擦晒咪又係再做過, 浪費晒 d 時間.........

醒目開學勳章

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-8-26 15:32 發表
幾好喎...做到九成先返屋企...

可能佢地 d 功課抄寫比較少, 所以可以做得快 d .......英文生字都係寫 3 - 5次, 句子都係寫兩句.....基本上佢肯坐定定做, 就好快可以完成嫁啦

而且我個女比較好勝, 分分鐘佢係學校仲同 d 同學仔鬥快做晒 d功課添 

嵐嵐mimi,

其實我覺得如果細路仔好勝, 某程度都幾好吖, 起碼佢自己有個原動力嘛.
‹ 上一主題|下一主題