用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 09年讀P.3交流站
樓主: looby
go

09年讀P.3交流站 [複製鏈接]

不過seems 5 係好 fair wor!
原帖由 肥嘟媽 於 09-9-2 21:45 發表
有勁人係班實在太好囉,舊年上學期佢好似係自己班有三科係科長喎

loobyma,

我睇左ah 仔張"big 報" la....都5係幾靚 je!   不過好happy 見到佢開始有目標 la.....佢話自己擅長 english, 重draw 左好多張tsa paper 係100分, 叧piano 又得 no.1 wor!  .....不過都幾難! 相比P.1 時only draw 個 playground 已經有進步!

你地d女女又 draw d mud lei??

所以我贊成按名次分班,即精英班,佢而家仲係跟名次逐個逐班編入,
不過我覺得有醒目的人存在可以刺激佢地更發奮,老師亦唔會懶,等其他較遲發力的小朋友可以公平地追
阿女話壁報設計交左比老師
但佢話擅長係數學,喜歡玩搖搖,希望跆拳道可以考到黑帶七段

原帖由 asinai 於 09-9-3 08:55 發表
loobyma,

我睇左ah 仔張"big 報" la....都5係幾靚 je!   不過好happy 見到佢開始有目標 la.....佢話自己擅長 english, 重draw 左好多張tsa paper 係100分, 叧piano 又得 no.1 wor!  .....不過都幾難! 相 ...

我女話要考第一,
畫d卷又係全部100分,
話最鍾意melody,
但其實佢最鐘意mamegoma,(即佢書包、筆盒、鉛筆個公仔)
不過佢話mamegoma無人識,所以佢畫melody
畫咗family一家人,
畫咗長大嘅志願係護士,(佢話是但畫,唔一定做護士)

原帖由 肥嘟媽 於 09-9-3 09:36 發表
所以我贊成按名次分班,即精英班,佢而家仲係跟名次逐個逐班編入,
不過我覺得有醒目的人存在可以刺激佢地更發奮,老師亦唔會懶,等其他較遲發力的小朋友可以公平地追
但佢話擅長係數學,喜歡玩 ...

嘩!你囡最叻數學又喜歡玩跆拳道,
幾man喎!
我囡好女性化,
最差差差......數學,最叻中文作文,
課外活動全部都係跳舞、畫畫.............

原帖由 asinai 於 09-9-3 08:47 發表
不過seems 5 係好 fair wor!

乜嘢唔fair?

記唔記得早幾年話3C班好似會浸一d某某類形(唔記得邊類)學生?........
唔知e+係未呢?

5 fair>>>>>即係就算叻都冇奶油一個人做3科科長lor!

should be 4C....but now 5 g 係5係!?
原帖由 looby 於 09-9-3 10:59 發表

乜嘢唔fair?

記唔記得早幾年話3C班好似會浸一d某某類形(唔記得邊類)學生?........
唔知e+係未呢?

原帖由 asinai 於 09-9-3 11:21 發表
5 fair>>>>>即係就算叻都冇奶油一個人做3科科長lor!

should be 4C....but now 5 g 係5係!?

Eeeeee..........舊年呀女嗰班d乜長乜長係平均分比同學做,老個話等佢哋每人都有責任,
舊年呀女做過數學科長,
只係負責收薄派簿!
今年都係呀,老師安排每個同學都有長做,
我女係課室日誌長!
笑到我肚痛!!!哈哈!!!

Hi, 咁多位前輩

請問學校P2有無童軍可以參加?

原帖由 looby 於 09-9-3 13:32 發表

Eeeeee..........舊年呀女嗰班d乜長乜長係平均分比同學做,老個話等佢哋每人都有責任,
舊年呀女做過數學科長,
只係負責收薄派簿!
我女係課室日誌長!
笑到我 ...

原帖由 asinai 於 09-9-2 08:15 發表
即係代表你女夠"高"lor!

原帖由 肥嘟媽 於 09-9-2 12:43 發表
我個女排尾四
仲有今年阿女學號應該是八,嘩,難道好多人姓陳,歐,畢......?事關阿女都係姓陳

亞女上年學號係no.1 ,今年都排後左幾個.(佢都係姓陳)

原帖由 jcryan 於 09-9-3 14:21 發表
Hi, 咁多位前輩

P3 先至有童軍架.

舊年呀女做過數學科長,
只係負責收薄派簿!
我女係課室日誌長!
笑到我 ...

我覺得平均分配好吖,如果只係自己舉手或投票一定冇亞女份LU.

of course 平均分好 la!  ah 仔 last year 做英文科科長, 今年係5g 行長 / 组長 wor.  不過班長依然陳X言莫屬!

小花係mic = 負責寫手冊?

舊年呀女做過數學科長,
只係負責收薄派簿!
我女係課室日誌長!
笑到我 ...

no need so 客氣la!   
原帖由 jcryan 於 09-9-3 14:21 發表
Hi, 咁多位前輩

thank you
原帖由 pauline.c 於 09-9-3 15:25 發表

P3 先至有童軍架.

Ha, 要既,要既!

原帖由 asinai 於 09-9-3 16:54 發表
no need so 客氣la!   

睇來陳X言應該都係風頭"dang",係未全級no 1呀?

原帖由 asinai 於 09-9-3 16:50 發表
of course 平均分好 la!  ah 仔 last year 做英文科科長, 今年係5g 行長 / 组長 wor.  不過班長依然陳X言莫屬!

小花係mic = 負責寫手冊?

not exactly ge.....至少比起我女P.6果級全級no.1 today 開學礼拿了6/7個獎, 其中5/6個係杯!

佢 shouldn't be 全級 no.1 掛 (this year) .....should be no. 3 la!
原帖由 jcryan 於 09-9-3 17:36 發表
睇來陳X言應該都係風頭"dang",係未全級no 1呀?

我覺得分 or 不分精o班各有好處 la.  精o班壓力大d ga, 一班有 gum 多叻人, 有時好多野冇未分班前 gum easy 選到! 又考廿名開外果d, 已經開始覺得自己差ga la....其實全級十零廿名又 dim 算差呢!
原帖由 肥嘟媽 於 09-9-3 09:36 發表
但佢話擅長係數學,喜歡玩 ...
‹ 上一主題|下一主題