用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在等待學校寄Visa Letter
樓主: Pizza_Hut
go

在等待學校寄Visa Letter [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-6-25 10:37 發表
早晨msmchan:

Cross "NO"

其實agent有講過不如填"no"
若填"no" 我怕有其他更多問題,
況且我地已訂好機票, 所以填爸爸同行, 而爸爸則提名媽媽同行, (大約意思)

pizza_hut

...

哩個問題, 我唔敢話我答案係啱, 因為仲未批出visa, 不過我自己係填"no", 因為如果填"yes", 佢會喺visa度加埋同行者姓名, 以後每一次飛可能都要有同行者先得, 我都有問我agent關於哩個問題, 佢話填"no"會較適合, 今次我會同小朋友過去開學, 但以後都係佢自己飛嚟飛去.
[img][/img]

Hi DoReMi媽媽,

多謝分亨, 我現在visa letter 都未有, agency 問學校, 他們回覆做緊, 不知攪什麼, agency 說學校方面要仔細出信, 驚信有問題所以唔出住, 其實visa letter 有 uk standard requirement, 有什麼難度, 唔明, 好煩呀

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-25 12:16 發表

哩個問題, 我唔敢話我答案係啱, 因為仲未批出visa, 不過我自己係填"no", 因為如果填"yes", 佢會喺visa度加埋同行者姓名, 以後每一次飛可能都要有同行者先得, 我都有問我agent關於哩個問題, 佢話填"no"會較適合, 今 ...

醒目開學勳章

Visa Letter

我都係甘話, 又吾係現在先申請學校, 點解Visa Letter 要等甘耐, 以前就話幾日做好簽證, 而家要幾個星期, 時間好迫, 想去下旅行都吾敢....

原帖由 msmchan 於 09-6-25 13:00 發表
Hi DoReMi媽媽,

多謝分亨, 我現在visa letter 都未有, agency 問學校, 他們回覆做緊, 不知攪什麼, agency 說學校方面要仔細出信, 驚信有問題所以唔出住, 其實visa letter 有 uk standard requirement, 有什麼難度,  ...

醒目開學勳章

如果我冇記錯, 而家新簽証例係今年3月先開始, 其實好多學校都唔係太知佢哋想點, 加上哩個9月係第一次行新例簽visa俾學生開學, 學校都怕出錯信, 因為我5月去過英國見過學校, 當時學校都擔心佢哋出嗰封信未必合乎領事館要求, 都一改再改.
[img][/img]

Hi DoReMi 媽媽,

現在visa department 己收了你的所有文件, 是不是表示你封visa  letter 是合他們的要求.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-25 14:02 發表
如果我冇記錯, 而家新簽証例係今年3月先開始, 其實好多學校都唔係太知佢哋想點, 加上哩個9月係第一次行新例簽visa俾學生開學, 學校都怕出錯信, 因為我5月去過英國見過學校, 當時學校都擔心佢哋出嗰封信未必合乎領事 ...

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-6-25 14:14 發表
Hi DoReMi 媽媽,

現在visa department 己收了你的所有文件, 是不是表示你封visa  letter 是合他們的要求.

我都唔敢講係唔係ga, 而家只係初步, 一日未批都唔敢講實, 不過你應該有份checklist喺手, checklist上對visa letter所要求o既point全部有齊應該可以吧!
[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-6-25 16:32 發表

我都唔敢講係唔係ga, 而家只係初步, 一日未批都唔敢講實, 不過你應該有份checklist喺手, checklist上對visa letter所要求o既point全部有齊應該可以吧!

乜有份checklist.agent無提供..請問係邊到可以羅到

醒目開學勳章

Hi ballwong

checklist 係其中一份form 最後面個度, (現在沒有form 係手, 忘記邊一份)

今晚再告訴你.

pizza_hut

原帖由 ballwong63 於 09-7-3 16:31 發表

乜有份checklist.agent無提供..請問係邊到可以羅到

Hi ballwong63,

checklist 是有兩種1)child student 2) adult student, 所以要看你的visa letter 是那一種.

原帖由 ballwong63 於 09-7-3 16:31 發表

醒目開學勳章

Hi msmchan,

最清醒都係你.....

pizza_hut
原帖由 msmchan 於 09-7-3 17:07 發表

checklist 是有兩種1)child student 2) adult student, 所以要看你的visa letter 是那一種.

原帖由 msmchan 於 09-7-3 17:07 發表

我囝囝呢家未夠16歲到8月9先夠..咁我問agent同睇過網上既info應該都係屬於child student個種...不過如果我online預約之前有份PBS FORM (VAF 9 APR 2009) APPENDIX 9: TIER 4 (CHILD) STUDENT SELF-ASSESSMENT係 agent 比我既..裡邊Part5我應該X under16還是16yrs or over呢真係萬分感激

‹ 上一主題|下一主題