用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 各位讀梗york既媽咪,請問你地覺得依間學校點?? ...
樓主: matthewlimama
go

各位讀梗york既媽咪,請問你地覺得依間學校點?? [複製鏈接]

原來係甘...

我都打算俾Matthew仔報劍橋, 因為對佢升小學一定有用
甘你有冇俾你兩位小公主參加校外既課外活動??例如 : 鋼琴,游水,溜冰...之類...

而家都有幫Matthew仔留意d心儀既小學...但次次都睇到頭痛

Btw,你會幫你女女選邊間小學?

原帖由 matthewlimama 於 09-8-26 17:03 發表
原來係甘...

我都打算俾Matthew仔報劍橋, 因為對佢升小學一定有用
甘你有冇俾你兩位小公主參加校外既課外活動??例如 : 鋼琴,游水,溜冰...之類...

而家都有幫Matthew仔留意d心儀既小學...但次次都睇到頭痛  ...

我大囡勁好學, 咩嘢都話想學, 家吓佢學緊琴, 跳舞, 唱歌, 畫畫, 游水, 話劇等......
我會幫佢報幾間小學, 不過都係以英文為主啲小學.

好學好ar !

甘先可以學多d野ma ! : )
我都打算俾Matthew仔學游水,畫畫,溜冰同鋼琴,希望佢鍾意la !

我想問問,你係屋企有冇同你女女用英文溝通ka ??其實我而家都有同Matthew仔係屋企講一d好簡單既英文,但我怕當佢英文越黎越好時,就會俾佢知道原來媽咪既英文係"屎屎地"

原帖由 matthewlimama 於 09-8-27 15:07 發表
好學好ar !

甘先可以學多d野ma ! : )
我都打算俾Matthew仔學游水,畫畫,溜冰同鋼琴,希望佢鍾意la !

我想問問,你係屋企有冇同你女女用英文溝通ka ??其實我而家都有同Matthew仔係屋企講一d好簡單既英文,但我怕當佢英 ...

又中又英架, 好像講apple咁,會講埋比佢知中文叫蘋果. 因為家吓中英文都好重要.

原帖由 Chincco 於 09-8-27 20:35 發表

又中又英架, 好像講apple咁,會講埋比佢知中文叫蘋果. 因為家吓中英文都好重要.

明白

即係我同Matthew仔甘,同佢講依張係枱,英文係table
梗住就對住佢自問自答,同佢講 :
"Table 咩色Ka ?? 哦...原來係啡色,啡色係brown"
跟住再問佢...what's the color of the table ??
佢就會答 " brown "

甘law ~! : )

MATTHEWLIMAMA,

唔好意思, 咁遲先覆你, 我係以中文為主要溝通語言, 但學校學過既英文, 尤其是拼音一定會同佢溫. 我想父母既責任並唔係要教佢英文, 而係要培養佢有讀書興趣, 呢樣係重要過知識既傳授.所以父畆英文叻唔叻並唔重要, 唔駛擔心, 你放心LA, YORK 教英文真係有佢一手, 我雖然可以同個仔用英文溝通, 但我會認為中文既達能力都一定要有, 所以我亦都唔會刻意同佢用英立溝通.

我只會講, 每年YORK 一定有D 無讀過既MAMI 會講一大堆"我聽人講..." 既說話, 你慢慢會見怪不怪, 亦都好少MAMI 會特登出嚟澄清, 因為佢地普遍都懶得講. 如果你問我, 我會好滿意呢間學校, 因為我們要以心彼心去了解, 去感謝老師, 去多謝教誨, 呢樣係身教, 一些家長會因為少少野便發脾氣, 例如考試無名次, 無得做班長, 又或者覺得自己個仔女好叻, 但又攞唔到D 咩獎而周街鬧, 實在太多呢D人, 但我們作為成年人, 應客觀分析及了解, 希望你嚟緊呢三年會喜歡呢間學校!

原帖由 matthewlimama 於 09-8-25 17:40 發表
Re : SHIRLEYMATT

我想問問, 你同你小朋友係家係用中文定英文溝通?
而家我都會同我小朋友用一D好簡單既英文溝通,但我怕吾夠~!

Re : MelodyLeung11

其實係同一間學校,只係地址吾同
我只知道佢地有英文,中文同普通 ...

其實我個仔都搵小學, 我都好少上嚟呢度睇, 但有時見D家長講既野, 真係好好笑.... 你話一D "聽講..." MAMI 都算, 但連D讀緊既MAMI 都係咁講, 所以我實在覺得學校面試都要IN 埋家長...

有好多家長將雜費同D 興趣班, 劍橋混為一談, 到底佢地知唔知咩叫雜費呀???? 興趣班, 例如星期六返D 畫班, 非洲鼓, 體操等, 全部都叫 興趣班呀, 即係你讀唔讀都得呀, 好多幼稚園都會有, 小學, 中學都會有呀, 大佬, 你覺得啱咪讀囉, 唔啱咪唔好讀LAW, 無人搵支槍迫你, 咁都叫雜費, 咁我係出面學一大堆野係咪又入佢數???

仲有呀, D 人好搞笑, 將呢D 興趣班同成績,  名次掛勾, 究竟佢地有無聽書呀? 有無睇通告?? 有無問清楚呀? 人地係講緊校內活動呀! 即係例如花燈設計, 新年吊飾等... 佢地都係想鼓勵家長多D親子活動, 無人話一定要攞獎先有分呀, 最重要都係睇小朋友學校操行, 我識個小朋友, 佢二年都無參加過什麼興趣班, 連劍橋都無讀, 人地咪又係攞足二年操行奬. 家長要學習接受 "天外有天, 人外有人" 既道理, 唔好小朋友攞唔到奬就搵野賴LA,

唉... 我再咁講落去, 遲早實比人話我其實係D學校臥底.... ^^ 但我又不吐不快~ 激死!!

原帖由 shirleymatt 於 09-8-31 23:01 發表
其實我個仔都搵小學, 我都好少上嚟呢度睇, 但有時見D家長講既野, 真係好好笑.... 你話一D "聽講..." MAMI 都算, 但連D讀緊既MAMI 都係咁講, 所以我實在覺得學校面試都要IN 埋家長...

有好多家長將雜費同D 興趣班,  ...

十分讚同你啲講法, 我都十分滿意YORK喎 ! 好彩當年K1下學期幫囡囡轉去YORK 讀, 佢今年升k3, 都不知讀得幾開心. 外界好多家長以為york啲課程係包括埋劍橋, 其實係佢哋自己無先去了解間學校.

原帖由 shirleymatt 於 09-8-31 23:01 發表

有好多家長將雜費同D 興趣班,  ...

Tks for your reply !
吾好甘勞氣~! ^^

我完全明白你既心情,其實決定幫亞b轉校,我都聽過人講依間學校點點點..不過我都係睇返學校既校學方針&係依間學校畢業既小朋友既去向去做決定,亞B而家開學都差不多一個月, 我睇到佢既轉變,變得更喜歡學習,更喜愛學英文,所以我覺得選擇依間學校係冇錯!

其實家校合作真的好重要, 選擇了又要講依間學校既不是..
真的令小朋友十分無所適從,嚴重者更可能會令小朋友吾願意上學...又何必呢~!

多謝你的提點...初初我都會覺得奇怪,點解只有家長講此校不是,但又好少家長會出黎回應...原來係因為以懶得回應

樓下有位人兄更令我覺得好笑...只係學校出於好心打黎提醒仲有學位,到可以俾人話"係人都讀得 / 有$就入到 / 依間係一間吾好既學校...", 真係......

要為自己言論負責任哦~!

回覆 # 的文章

我個囡今年小一讀陳守仁. 另外過來人經驗, 在K1時,我無參加學校什麼什麼親子比賽,如花燈設計、一人一花、聖誕card設計, 但無影響到考試名次.但有的無名次的媽咪會問學校點解個小朋友會無名次.因每次學校的親子活動, 他們都會參加, 我想這可否証明學校都是公平的.

聽完你地咁講, 我覺得間學校好好喎, 我會幫BB報讀K1, 想請教下, 交表後大約幾時會面試? 面試形式係點? 父母可否陪同, 我BB比較"痴"身, 你地面試前有咩準備呀 ? 我自己英文麻麻, 會唔會有影響呀 ? 請幫忙. 謝謝!

原帖由 MelodyLeung11 於 09-9-2 13:47 發表
聽完你地咁講, 我覺得間學校好好喎, 我會幫BB報讀K1, 想請教下, 交表後大約幾時會面試? 面試形式係點? 父母可否陪同, 我BB比較"痴"身, 你地面試前有咩準備呀 ? 我自己英文麻麻, 會唔會有影響呀 ? 請幫忙. 謝謝! ...

Sorry, 甘遲先覆!
Matthew仔interview時,首先就問我地點解會選依間學校
跟住就俾玩具佢玩,問佢係咩黎,再問一d引導性既問題,例如:
依架係咩黎ka ??亞b答完佢係車,
Miss就會再問,甘車o係邊度行Ka ???
架車係咩色ar ....etc

其實我地都冇咩準備,只係同小朋友講同佢去學校玩,因為對答既野,係平日訓練出黎的,至於面試時間,你可以去學生web-site睇睇

希望幫到你

回覆 6# shirleymatt 的文章

我囝囝都係讀緊K3, 打算今年細仔都會報呢間。其實我想講York 教的英文同數學真係幾好, 囝囝現在每日都會自己做完英文或數學功課, 數學每次都係冇錯, 連英文的生字都可以spell 出來。我自已好小同佢溫習, 連孝試都係好小溫習, 但係好多份卷都滿分, 所以我覺得老師教的方法好再加自己小朋友上堂吸收到, 所以成績都係中上。而獎項只係K1拿過一次。

上次學校的表演, 雖然大家要比錢, 但係租Ball room 都要錢, 食buffet 都要錢, 唔通要學校負責? 而且小朋友的表演實在令我大開眼界, 估唔到K3的小朋友跳舞咁勁, 只係排練咗咁短的時間就有咁的成績。

$12蚊買張相我都覺得acceptable, 我哋冇可能影到學校的生活相架。好似K2時交咗錢去join McDonald 的活動, 因為H1N1而cancel, 我冇諗過會起昨日再做過, 呀仔食得好開心又有禮物收。

每一間學校都有佢的好處同壞處, 只要小朋友讀得開心就得。

大家都話york 學費好貴, 請問學費多少? 雜費又多少?
英文好, 上課時是否由外籍及本地老師一同上課? 還是英文課才有外籍老師呢?

謝謝!

回覆 20# Chincco 的文章

我個仔仔都係鬼鬼地來架, 而家正唸緊報邊間KG... 可唔可以講下YORK的學費,雜費係幾$, 等我做下財務預算吖, 謝謝..

原帖由 nozomu-kun 於 09-9-8 12:32 發表
我個仔仔都係鬼鬼地來架, 而家正唸緊報邊間KG... 可唔可以講下YORK的學費,雜費係幾$, 等我做下財務預算吖, 謝謝..

因為我囡囡係k1下學期插班去york,我哋係可以用學劵架, 你哋家吓讀係無得用學劵架. 無學劵好似要3千幾蚊學費, 詳情你可以打去york問吓. 其他所謂雜費, 都係一般學校要收啲費用. 你可以選擇唔坐校車, 茶點可以自己準備, 不過我囡囡係有坐校車, & 我怕煩, 所以都係經學校安排茶點. 但你要知道, 如果想讀劍橋英語, 係要另外比錢架, 你可以出去比較吓价錢.

原帖由 Chincco 於 09-9-8 13:51 發表

因為我囡囡係k1下學期插班去york,我哋係可以用學劵架, 你哋家吓讀係無得用學劵架. 無學劵好似要3千幾蚊學費, 詳情你可以打去york問吓. 其他所謂雜費, 都係一般學校要收啲費用. 你可以選擇唔坐校車, 茶點可以自己 ...

請問佢哋的劍橋英語COURSE咩價錢呀 ?

我舉雙手贊同!!!!!!!!!!!!!!
原帖由 matthewlimama 於 09-6-1 10:08 發表
Hi windyli ,

Nice to meet you !!
我睇過好多媽咪既留言都話自己既小朋友係york讀得好開心同英文真係好好.所以我都放心俾小朋友係度讀.... ^^
其實只要可以令小朋友既讀書底打得好,學費貴少少真係吾係問題..我相 ...

今年k.2 價錢 :

HKD2500  for 10 classes (2 hour 15 min per class), every Saturday morning.

school bus 另計.

本人覺得一d都唔貴....出面坊間o個d唔知乜頭乜路o既劍橋英語COURSE都要起碼 HKD100.

原帖由 Be.Be 於 09-9-23 11:24 發表

請問佢哋的劍橋英語COURSE咩價錢呀 ?

各位媽媽, YORK 已經收了我囝囝讀K1, 不過我囝囝係細囝, 驚佢追唔上.... 請問你地的小朋友係大定細B?
報讀劍橋有什麼好同唔好, THANKS!
‹ 上一主題|下一主題