用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2004年12月的BB父母,入嚟分享吓!
樓主: citipeggy
go

2004年12月的BB父母,入嚟分享吓! [複製鏈接]

1 year early?  You mean you want to apply for P.1 when you son is in K2?  Is that possible?

Hello all,
我仔12月4日出世, 佢算高有110CM. 但好像現在的小朋友也很高. 他現在講野不知幾叻, 咀jel jel, 越來越勞氣!! 最叻就係講 "我知ga la".."我以後都唔會ga la, sorry媽咪!!" 好似食菜咁易... 激死...

唔明點解要repeat k2, 咁有無人repeat k3 ga???

原帖由 citipeggy 於 09-4-22 22:39 發表
我個仔的中、英文老師終於覆咗我,話我個仔絕對跟得上,無需Repeat K2,應該比佢升K3。係時候要準備小學啦  我唔想個仔讀書有太大壓力,吹谷得好勁的小學我一定唔會選。加上我有個細女,一定要選男女校,港島和九龍塘區有セ嘢 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

如果小朋友真係repeat的話, 請家長注意.  因為將來上小一大抽獎時, 好似會小左"適齡"的十分. 我好似在一篇訪問看到的, 唔記得是否"楊岭"?!  對打算升直資家長可能不是問題, 但如只考官津 and 大仔囡, 可能要再考慮... 我都唔知是否屬實, 所以你地可以查一查啦!

我囝囝11月尾生日, 但老師話ok! 我都有同囝囝spelling, 背唐詩 (都有10首8首啦) and 乘數表...認字都 ok 啦!!但他的oral and 國語就認真唔ok! 但如果整體ok, 就無必要啦.  重讀d同學&老師不一樣, 可能有d會悶.....

按道理呢, 只要你小朋友係適齡, 的確今年九月你都可幫佢參與小一派位--即先自行分配, 後大抽獎.  但每個小朋友只有一次機會!

如果抽得唔理想, 你諗住比佢讀埋k3, 然後再考私校?

原帖由 EFM 於 09-4-23 21:55 發表
Hi, my son was also born in Dec 04 too, but he is now repeating K1. Though I will not apply private school or DSS for him this Sep, I am thinking whether I should enroll the lucky draw one year earlie ...

-大家放心, 適齡係指五歲八個月到七歲, 年尾出生的細仔遲一年讀幼稚園 or repeat 一年都仍然ok!

-我仔仔今年九月升啟新(RC)的year 1, 今早參觀過學校, year 1的 setting & curriculum 同 k3好似, 不過d小朋友以為自己是小學生, 感覺上自理能力及獨立性好強. 希望仔仔開學後盡快適應.

原帖由 ming2 於 09-4-24 12:22 發表

Radiomama

我細囡都只係大你囝囝半年左右咋..佢係0404架..佢今年九月入小一啦...同家姐一間小學呀...你囝囝讀邊間呀??

阿囡以前又係有氣管敏感架...不過游左水之後好好多啦...成年都唔洗睇醫生呀...未游水前兩個 ...

簽名被屏蔽

我都想join 04/12...可唔可以預我....

taifiona

原帖由 citipeggy 於 09-4-22 22:39 發表
我個仔的中、英文老師終於覆咗我,話我個仔絕對跟得上,無需Repeat K2,應該比佢升K3。係時候要準備小學啦:Q  我唔想個仔讀書有太大壓力,吹谷得好勁的小學我一定唔會選。加上我有個細女,一定要選男女校,港島和九龍塘區有セ嘢 ...

醒目開學勳章 王國長老

但只可以join一次, 如果抽到好學校, 跟唔上又side
如果抽到唔好, 出年一定只可以考私校/dss喇
原帖由 EFM 於 09-4-23 09:55 PM 發表
Hi, my son was also born in Dec 04 too, but he is now repeating K1. Though I will not apply private school or DSS for him this Sep, I am thinking whether I should enroll the lucky draw one year earlie ...

醒目開學勳章 王國長老

因為k3課程深好多架, 多好多野寫同記, 如果驚小朋友未ready, 咪多數讀多年k2打好個底再衝刺lor!
同埋k3d同學仔走晒, 剩返佢一個留低, 老師話對小朋友心理有影響wor
原帖由 Ocean521 於 09-4-23 11:21 PM 發表
Hello all,
我仔12月4日出世, 佢算高有110CM. 但好像現在的小朋友也很高. 他現在講野不知幾叻, 咀jel jel, 越來越勞氣!! 最叻就係講 "我知ga la".."我以後都唔會ga la, sorry媽咪!!" 好似食菜咁易... 激死...

唔明 ...

我個女12月29日出世, 但我又覺得佢樣樣野都OK.所以唔會REPEAT, 不過我都知如果考直資會難D, 但係唯有努力D同佢準備LA

剩返佢一個留低, 老師話對小朋友心理有影響wor
一定會la ....

我個女12/28...都ok...所以唔會repeat la

剩返佢一個留低, 老師話對小朋友心理有影響wor
原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-27 12:09 發表
因為k3課程深好多架, 多好多野寫同記, 如果驚小朋友未ready, 咪多數讀多年k2打好個底再衝刺lor!
同埋k3d同學仔走晒, 剩返佢一個留低, 老師話對小朋友心理有影響wor
...

我都係0412既媽咪, 讀緊K2, 年尾要In學校, 現在有d後悔太早比佢讀書! 因為細仔去in學校真係差d! 好多出名既直資同私校都唔收細仔!!!好煩! 好擔心佢考d學校唔收佢就麻煩, 因為我地住果個校網係好差!

Hi, 各位媽咪, 我仔都係12/04出生.  現讀K1 (因由2歲班讀起), 九月將升K2.  

原來有咁多仔仔囡囡都有鼻敏感, 其實我個仔都有,  不過近這四個月來發現, 他有改善(已不常有鼻水, 間中早上起牀才有), 並感覺佢身體好左和重左, 之前保持半年都是34 lb, 現在已有40 lb.  原因自己估計之前他有偏食習慣, 但後來突然喜歡食魚, 所以每天都會買魚給他吃.  不知是否這原因, 慢慢的身體強壯了些.  但他仍有很多食物不愛吃, 特別是菜, 如給他發現飯裏有菜, 他會吐出來.  

原帖由 WindyChow 於 09-4-28 22:43 發表
我都係0412既媽咪, 讀緊K2, 年尾要In學校, 現在有d後悔太早比佢讀書! 因為細仔去in學校真係差d! 好多出名既直資同私校都唔收細仔!!!好煩! 好擔心佢考d學校唔收佢就麻煩, 因為我地住果個校網係好差! ...

我個女都是04年12月出世, 我的心態是"試下"考D好學校, 一定唔repeat. 我個friend 記到今日,話佢亞爸媽係佢細個時, 留佢班.心理影响由此可見.另外, 女仔人家都是做班中最細的好.

有咩嘢心水好學校呀 ? 可唔可以交流吓呀 ?

原帖由 OKPLEASE 於 09-4-30 17:37 發表
我個女都是04年12月出世, 我的心態是"試下"考D好學校, 一定唔repeat. 我個friend 記到今日,話佢亞爸媽係佢細個時, 留佢班.心理影响由此可見.另外, 女仔人家都是做班中最細的好. ...

細仔去in學校真係差d....都係...
我個女依家係全班最細...有同學係2003/11...
差一年好唔同

但真係好多直資唔收細仔???

死 la , 如果直資唔收我哋 d 細仔咁點算 ar , 唔通真係要重讀
原帖由 taifiona 於 09-5-2 21:43 發表
細仔去in學校真係差d....都係...
我個女依家係全班最細...有同學係2003/11...
差一年好唔同

但真係好多直資唔收細仔???

咁多位媽咪:

我終於去完旅行返咪啦!:D 我會盡量在下一個weekend內回覆各位04/12的媽咪
‹ 上一主題|下一主題