用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼師天地~~
樓主: koie
go

幼師天地~~ [複製鏈接]

Re: 幼師天地~~

Puddingsharon, 其實我好少玩icq啦依家!所以比左icq你可能都好少機會傾呀...你唔介意係到傾著先..or pm我囉..
我唔係tuen mun做架...我唸可能大家年齡差唔多...所以岩傾d啦~~
法子, 你仲有個4歲既女, 真係仲辛苦r~其實我已經唸緊自己造個版出黎架啦...不過其實係得留言板傾既..點都唔太方便!
其實你地係咪驚講到自己學校d野比人知呀?不過另一方面, 我點解會係到開呢個topic, 係因為我知道好多家長同埋校長會係呢到睇野....我心唸佢地最好睇下我地寫咩...等佢地內疚下慚愧下囉....咪以為我地d做員工係好似賣左身比佢甘!!
不過我都會照做一個網頁出黎既...好耐冇做過都唔知仲識唔識...hehe...仲知係到keep下contact囉~~

我都教左4年lu....其實做到都幾灰..
我唸大家鍾意小朋友的話,多唔多o既做都無所謂,不過幼師經常被人覺得係一份好易、湊仔工作,依家連家長對幼師o既尊重都唔高。其實好多老師真係好有愛心,係課後做左好多準備,如果唔係都唔駛日日咁遲走la。
我都係半職老師,但就日日都要起碼7-8點走......我有d同行朋友,耐不耐就要扎營,根本休息時間都唔夠...係咪真係咁多野做?各位,你話呢?!

我有個地方可以用,果度一定講野方便過呢度。 ( 因為係自己地方)
想知就pm我。

就依家的趨勢,間間園都會越來越多野做。唔單止係名校的!只係各做法不同而已,名校的做得名d,屋村的做得合街坊要求。一句話講晒『你睇我好,我睇你好。』

各位老師!

我不是幼師, 我只是有一個4歲女兒的在職媽咪。我都大概知道妳們的苦況, 因為我女兒學校的老師, 很多時都晚上在學校O.T., 回家後仍要打電話給家長, 有時和她們閒談學校時, 也覺得她們很多事都好為難, 也不能盡言。
但無論如何, 希望妳們不要放棄, 小朋友在等妳們細心的教導。 妳們開了這個TOPIC也可讓更多媽咪了解妳們多些, 我們是支持妳們的。

唔講真係唔知道原來做幼師咁辛苦,話明教半日,都要做到夜晚7-8點.人工又唔係高.

我是一位家長, 亦有同感.
以前我也認為幼師是一份很輕松的工作. 但自從囡囡返幼稚園后, 經常接触到老師, 眼見老師們真係有好多嘢做, 龙其是囡囡間學校是活動教學, 學校由通道, 禮堂, 課室墙上的壁報, 上堂用的道具, 都是老師一手一脚做的. 逢親學校搞開放日, 老師仲辛苦, 晚晚做到10點幾至走. 朝八晚八幾乎是指定嘅動作. 有d老師仲要keep住進修, 真係鄧佢哋辛苦.
做為家長, 我當然希望見到老師為自己個女多做嘢同埋不斷提升自已. 同時亦希望社會提高幼師的待遇和地位, 認同佢哋嘅努力和辛勤.   

嘩有甘多家長支持...簡直想喊~~我地會好好做落去!
:
記得係第一間學校做時...d家長又係非常有人情味...我真係好難忘!有時做得辛苦都值得!唔值得既係比校方成日渣乾渣淨...到頭黎花係小朋友身上既時間反而唔多!

係呀甘多位幼師...你地可唔可以講下你地有咩職業病呀?
雖然我得個廿零歲...但係已經有腰骨痛啦!尤其係開學既時候照顧d b仔就仲痛tim..有時係堂上趕起上黎...成日彎腰做野都唔理得甘多....同埋我d手指既骨都會痛架...可能成日剪野同埋摺野啦...你地呢?

入名校/職業病

其實我都知做半日係掛名,以前我o個間幼稚園都係咁,
晚晚又做到三更半夜...唉!!!
宜家我轉到另一間學校,不過好好多囉....
其實所謂名校都唔係好難入o既,人工都ok啦....一間間啦!
我宜家呢間都係名校,但工作量同人工都可以o既...
至於職業病呀,我廿歲都已經有晒啦....腰骨痛就成日都係啦!當我o係以前o個間做時,仲成日頭痛、胃痛...可能又唔夠休息,又壓力大喎....唉!

Re: 入名校/職業病

各位老師:
             大家好 , 嘩~~~原來大家都係咁辛苦 , 真係日日做到冇停手 , d 亞頭又成日唔明 , 成日係度鬧鬧鬧.............
有時真係做到冇咩心機 , 最近 , 唔知點解成日胃酸倒流 , 都0知點算好 ..............     
如果「擁有」那麽難 , 那就學習「放下」吧 !!!!!!! ^0^ 甜夢 :lol: :-D :-P :-D :cheeze: :mrgreen: :wink:

冬日勳章

我初初入行時,係一間所謂名校教,除左人工好之外,無咩可以值得一提!簡直係一個惡夢...
每日朝早6點幾要返工,放工就成8、9點,仲試過12點
不過,果時仲後生,覺得無咩問題,只係比較累,依家諗番起都覺得自己好勁
後來,去過幾間唔出名的學校教,都係無得準時放工,不過,就比較多D野學...
至於職業病?有呀!咪成日手痛﹙因為要剪好多勞作﹚、腰骨痛﹙分組時長期彎低身﹚
甜夢,
你可能係壓力大,所以成日胃酸倒流,快D去睇醫生,放鬆D!
我遇過幾個出晒名變態的老細,所以,我好明白你的苦況

pig pig :
            多謝妳呀 ,  真係講都冇人信架 , 個 d 亞頭好似當我地係超人咁架 , 想要咩就要咩 , 但又唔諗下我地做唔做到嫁喎 , 唉~~~~~~不過點都好啦 , 我地都係專業既老師 , 我地一定會更努力 , 另外 , 我會盡量放鬆 d同會去睇醫生架喇 , 其實我地個個壓力都咁大 , 大家都要放鬆 d 呀 ^^
如果「擁有」那麽難 , 那就學習「放下」吧 !!!!!!! ^0^ 甜夢 :lol: :-D :-P :-D :cheeze: :mrgreen: :wink:

冬日勳章

甜夢,
係呀!佢地有時真係好變態;後來我就練到,佢地話我咩,我都笑笑口,激到佢地死死下呀!嘻~~~嘻~~諗番起都好笑呀!
記得有一年畢業禮,校長一句話D野做唔岩,成夜晚7點幾又要重新開始做過﹙仲要聽日就係畢業禮﹚,你話幾變態呀!
不過,無論如何點都好,這些日子都已經過去,依家只係一段段的回憶~~~因為我諗我都唔會再重出江湖囉~~
希望各位同行的朋友,盡自己最大的努力,做到最好,無愧於心。

我係天水圍既家長,都知道你地的苦況。

特別是天水圍,d家長又troublesome,又keen competition,校長要求又高。

有次放學,在學校門口排隊接仔仔,掛晒長龍,有個大肚家長尖隊,老師已好有禮貌請佢排隊,果個家長就話「咩呀,排緊law」,可見幾無修養

絕對敬佩!我兒幼兒中心有project搞時不單早更老師8:00直踩至22~23:00點,晚更睇延展的19:00後也不能倖免,明早一樣返早更。搞足一星期,老師做到虛脫,難得對住家長小朋友仍擠出笑容沒吐苦水,日間重要"清醒"地睇住"細路"對住"老頂"聽實家長吩咐(eg XX有鼻水呀唔該睇緊D呀)聽家長告解(e.g.XX尋晚點扭計法、我又點反擊...),無得鬧情緒玩黑臉。相對做寫字樓OL,做shop sales 工作也不弱吧。平時無project時也多嘢搞,多時捉去總會培訓、開會、要增值(大勢如是無得退)。好灰吧?
哈,她們又不是唷,笑着吐苦水。其中一個原因是我們家長的支持吧 ,她們自己又很團結吧,主任又了解吧、重要是小朋友又開心吧!加油呀 !幼師們。

koie 寫道:
嘩有甘多家長支持...簡直想喊~~我地會好好做落去!
:
記得係第一間學校做時...d家長又係非常有人情味...我真係好難忘!有時做得辛苦都值得!唔值得既係比校方成日渣乾渣淨...到頭黎花係小朋友身上既時間反而唔多!

我第一間的幼稚園的家長都好好架,好尊重老師。可能係舊區,d家長的學歷唔係咁高,但佢地好有人情味。一知我病就成日俾野我食,真係好好架!! 其中的一個學生都仲有聯絡,依家中二啦!不過之後的家長有d係有錢人、大學生、總經理、大學講師、醫生等等,就冇以前咁好了。可能佢地覺得佢地的學歷高過我地,所以就睇幼師唔起卦。
之後幾間的校長都唔係幾好,第二間園的第一年係半日的,同大家的情況一樣,半日人工,全日工作。第二年就好d轉左全日教師,不過因為有同事需要請一段時間的假,校長唔肯請代課,要我教埋,但自己已經有一班要教,同時點可以教兩班!!所以最後我辭左,去左幼兒園代課,直到新學期開始搵第三間。
第三間的校長好錫小朋友,係一個好老師。不過佢唔係一個好的管理者,因為有次需要佢決定一件事的時候,佢決定唔到,仲叫齊全校老師一齊諗,諗到晚上十一點半都仲未有結果。最後大家先放工第二日再諗過。其實老師們已經俾左幾個佢揀,佢揀唔到邊個(佢話個個都好)。最後花了一個月去做呢件事,但實際落手做的只係一個多星期。不過呢間園收生唔好倒閉左lu。
好彩跟住個暑假搵到現在呢間,工作穩定,暫時不用加班。上年加班最耐都只係七-八點。今年唔知呢? 希望唔好咁夜啦!坐車返屋企都要成個鐘。

我都係幼師,做咗十多年,睇住呢行的改變,以前幼師多嘢做家長不會明白和理解以為我們祇是奏仔,每天玩樂便一日.
現在就有d家長會開始知道我們每天有很多準備工作,是有計劃和目的讓幼兒學習的.
但隨着時代的需求,現今的幼師主要並非教學而是 計劃.評估.檢討.寫報告  來回不断重覆,日日如是,真有點心灰

pigpig :
           哈哈~~~~~~我會好似妳咁對付佢地架喇 , 我都好想退休呀~~~~~~~~~~~~~^^

各位幼稚園老師
係到
‹ 上一主題|下一主題