用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 09培基小一交流站
樓主: 嘉理子
go

09培基小一交流站 [複製鏈接]

原帖由 estherxx 於 08-12-4 11:57 發表

其實我真係好開心入了培基, 但 ...

That is what I am worrying too.  Any Pookei parents can help?

醒目開學勳章

I heard that they want to boost up the kids' level because they want to switch to DSS later.  I have no way to confirm this but it is something I heard.

09培基入學

恩禧媽,

你的小朋友係咪搭港鐵返學,要幾耐時間,幾點上火車, 因為我都係住粉嶺,要預算一下返學的時間.

聽朋友講培基唔多功課,請覆,謝謝

Pang Pang

原帖由 Pang0607 於 09-4-30 15:14 發表
恩禧媽,

你的小朋友係咪搭港鐵返學,要幾耐時間,幾點上火車, 因為我都係住粉嶺,要預算一下返學的時間.

聽朋友講培基唔多功課,請覆,謝謝

Pang Pang ...

Pang0607,

而家火炭站上校車係早上7:30,所以我最遲要早上7:10之前上港鐵,咁就搭到校車啦!

恩禧媽

恩禧媽:

謝謝你的回覆

有朋友話培基功課唔多,想問每天大約會有幾多份功課.

Pang0607

原帖由 恩禧媽 於 09-4-30 18:51 發表

Pang0607,

而家火炭站上校車係早上7:30,所以我最遲要早上7:10之前上港鐵,咁就搭到校車啦!

恩禧媽

醒目開學勳章

醒目開學勳章

小一班約3-4樣 (好間唔中5-6樣)功課,其實相對其他小學培基功課量不算多. 如果小朋友手腳快約一小時就做完. 上學期小朋友讀任何一間小學,都要適應. 到下學期大致上都okay.  
我囡囡手腳慢d,所以有時亞媽要辛苦d.  
培基的宗教教育是我揀選的重要一橫. 今日我囡囡會自己祈禱,將心事向天父訴說.  不要小看他們年紀細,他們簡單直接的心靈,比我地d大人更可貴.
學校還會派獎勵卷去鼓勵學生,我囡囡慢熱被動,這樣的鼓勵方式對佢好work.
我同意恩禧媽的看法:培基的學生好乖, 當我接校車時都覺得高年班的學生好斯文.  每個小朋友都好獨特,視乎家庭怎樣教.  (這是我個人意見)

原帖由 csjlo 於 09-5-7 20:08 發表
小一班約3-4樣 (好間唔中5-6樣)功課,其實相對其他小學培基功課量不算多. 如果小朋友手腳快約一小時就做完. 上學期小朋友讀任何一間小學,都要適應. 到下學期大致上都okay.  
我囡囡手腳慢d,所以有時亞媽要辛苦d.  
培 ...

csjlo
你講解得好清楚呀!thx!~~

all,
我囡都算快手,多數(星期一至四)都會在一小時內完成功課。佢而家仲厲害,係學校做埋功課tim呀!所以功課都唔係好大壓力。我都係最欣賞學校以獎勵券形式來鼓勵學生,其實都有d似我呢d c9儲印花換贈品呀!

醒目開學勳章

醒目開學勳章

恩禧媽:

得行請妳囡囡同我囡囡講吓在學校做賣d功課的好處. 唔使佢返屋企(hair).....
今日英文penmanship 佢竟然走去抄 book p.45?!
佳因佢上堂發白日夢. 兩樣功課做賣一份. 激c

原帖由 嘉理子 於 08-11-27 15:28 發表
如您的囝囝囡囡派到09年入學, 歡迎加入http://qqface.knowsky.com/huhu/huhu%20(89).gif:

嘉理子......靈靈(囡).....03年4月.....沙田區.....20分入 ...
恩禧媽......禧禧(囝).....03年7月.....粉嶺區.....家姐讀緊. ...

Jasmine媽咪......Jasmine (女).....03年9月.....沙田區.....20分入

Hi, may parent please advise if there is any extra-cirr activities after class during week days? Are they off at 14:50 daily? Is there any after class activities avaliable for staying after that time?
Please help.

各位培基家長,

我想問現任黃校長表現好嗎? 另外培基書院又是一間好中學嗎?

我會叩培基門, 希望有機會同大家一起join呢個家庭.  

另外, 我想問小學排培基是否應該after 呂明才之後, right? i mean no. 2

tks
cathleen

- 學校都有頗多的課外活動讓學生參加,若時間夾o岩妳可安排 monday to friday 都有得玩,時間有些1小時 or 2小時。
- 功課量自已唔覺多,阿仔梗係話多,如其他媽咪所言,都 depends on 小朋友的投入和速度。阿仔可以 'hea' 2小時都未搞掂,東搞搞西搞搞,我就變了 '常哦' 囉!
- 真的喜歡學校可以普教中,見到仔仔日漸進步,有時仲話 '媽媽妳讀錯喇,係咁讀架,跟我讀一次'。哈哈....扮唔識係試探o既有效辦法,不過阿仔又真係識得多過我。還發覺有時他自已玩都會自講普通話

Cathleen,
- 現在只是小一,唔好咁快呱又要揀中學,還未係時候去揾料,所以未知培基書院是否一間好中學。現在係好中學但不等於5年後都係好,相反亦然。
- 在Net 91, 2間沙呂和培基都係好熱門的學校,所以就要看妳自已的 preference,有 20 分第一輪都未必入到,第二輪就講運氣。我當年只填了5間,2間沙呂都無揀,自已沒有太大期望 (15 分),但阿仔有他的運,抽到了

Thanks for reading !!

Many thanks Sue,

That is very useful and position information for me.  Please keep in touch.  Would you mind share a bit more about the Second school result of Pooi Kei?  Are most of the students go to Pooi Kei college?

Sue,

thank you for sharing

原帖由 Sue^_^ 於 09-6-9 00:18 發表
- 學校都有頗多的課外活動讓學生參加,若時間夾o岩妳可安排 monday to friday 都有得玩,時間有些1小時 or 2小時。
- 功課量自已唔覺多,阿仔梗係話多,如其他媽咪所言,都 depends on 小朋友的投入和速度。阿仔可以 'hea' 2小 ...

我Arnold今年9月都會入培基讀小一, 大家多多指教, 現在抽到了, 反而有些擔心他跟唔上, 他是細仔, 03年11月尾, 做mug都慢過人, 專注力又唔得, 從其他post知道培基所d野好深, 自己更加擔心
‹ 上一主題|下一主題