用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs St. Clare's 邊間好呢!!!!
樓主: iriswong0706
go

高主教 vs St. Clare's 邊間好呢!!!! [複製鏈接]

原帖由 aidata 於 08-11-19 15:54 發表
高記收夠仔都要睇下甚麼質素啦,
收下女仔好多了個機會上band one 頭,
少了個機會走去band 2X。
當年創校 Father Carra都收唔夠仔,神父唯有在雅賓利道花園仔搵男仔。
收仔的傳統都改得是靈活求變革囉,
但若是男校傳統是品 ...

你都好矛盾啫, 初時又話人收女仔係因為收生不足, 而家又話人收女仔係要搏上Band One頭, 乜女仔讀書一定叻過男仔咩, 咁St Joe, 喇沙收埋女仔咪變Band One頭頭頭?

原帖由 FungMm 於 08-11-19 04:35 PM 發表
Hi aidata,

可否詳細解釋吓您對RC的反感? 如您只因RC由男校轉男女校, 那似乎令人不太明白此轉變之"罪大惡極"何在?  

如因RC要sign withdraw letter那"yau"不止她一間有此要求呀?  我相信比RC優勝的學校一定存在;  ...

當然RC轉男女不是大逆的罪,由於多了選擇高質學生的機會(當然不是女生讀書較優的無聊論據),整體質素夠易提高成績自然趨向上(即band 頭啦)。變革策略上OK。
如最初聖貞德、英皇F.6要收埋女生改革原因是收唔夠(叻)學生。
FungMm你可有聽過"官方"轉男女的論據嗎?可否分享?
若有banding分,2,30年前高主教同幾年前的高主教比,你的印象中是不變,還是向下?我個人印象是低得多了。

會唔會因為收生不足所以轉男女校,因為據統計宜家一路香港係女仔多過男仔,咁有幾間男名校都搶哂D男仔,所以佢地開始驚將來收生不足咁米轉定男女校 (我自己係咁諗),一定係有原因至會轉男女校,這個原因最大可能

原帖由 BBR 於 08-11-20 10:18 AM 發表
會唔會因為收生不足所以轉男女校,因為據統計宜家一路香港係女仔多過男仔,咁有幾間男名校都搶哂D男仔,所以佢地開始驚將來收生不足咁米轉定男女校 (我自己係咁諗),一定係有原因至會轉男女校,這個原因最大可能: ...

好大可能,因為之前都有人提到高主教與KTS的BAND 1 生比例,RC比例得三十幾%,KTS 就成七十幾%。
仲唔轉情況不樂觀 :
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=502924&extra=page%3D1&page=1

Hi aidata,
我相信任何事情都有高有底, 如在高處時要懂控制(此點不太困難), 但在底處時懂自強, 改善(這比較困難d). 如創業難付業更困難的道理.

如RC和20~30年比可能大家會feel現在略為比下去, 但當時還時津校的RC並沒有現在那麼big cover, 如上堂是十分traditional education mathed.  她當年小學三年班的程度已有(外面其它中一, band3)的standard.  可以說"強"

當中幾十年內已經沒有了band3學校(改革為b1 & b2), 而不是RC比以前退步很多, 我可以講外面的學校為了生存(不被剎校)的確努力改革.  我agreed不進則退因世界不會為任何事而停頓下來.  

RC在近十幾年不論中學, 小學都努力改革.  在向政府ask for setup a new compau for primary school, 而RC亦不是因多收名額/女生上band1而在上年收女生.  事實RC在向政府要求起新校舍時已說明會轉男女小學(幾年前已有計劃, 因計劃書給政府時已有提出).  所以轉為男女校是RC一直之計劃, 她不會因學額而在舊校(即時)加收女生.  

而校長亦曾說改男女校是多年來收到很多家長之要求, 因大多家長有仔仔有囡囡都希望可以讓小朋友返同一學校, 家長和小朋友都可以更加方便.  RC一直都有收集家長老師的意見, 所以此轉變不是"求其, 是但"而決定, 是等待一個最好的時候.  在新校舍將原有課室略為改變, 在廁所方面將原本(中學)的全折改為合式小學生使用... 一切在別人眼中只是應該但一切一切在她向政府申請時已記錄在計劃書內.

可能您覺得我是偏袒RC, 不過我可以講我都係我囝囝的媽咪, 在選小學時我已(盡量)查閱及了解我全部心儀小學的資料(當然RC是其中一間).  在20-30年前之資料是由我hb提供.

Thanks for your sharing.

原帖由 aidata 於 08-11-20 10:12 發表

當然RC轉男女不是大逆的罪,由於多了選擇高質學生的機會(當然不是女生讀書較優的無聊論據),整體質素夠易提高成績自然趨向上(即band 頭啦)。變革策略上OK。
如最初聖貞德、英皇F.6要收埋女生改革原因是收唔夠(叻)學生。 ...

Hi BBR,

咁如果遲幾年生仔多d, 咁咪要轉返全男校? 和全女校會轉男女校!  哈哈... 真有趣的見解!

據EBD所發表的"剎校"情序, 收生不足要點名"剎校"中, 不是全男校或全女校多WOR! 而是男女校多D, 那男女校咪仲危險!

原帖由 BBR 於 08-11-20 10:18 發表
會唔會因為收生不足所以轉男女校,因為據統計宜家一路香港係女仔多過男仔,咁有幾間男名校都搶哂D男仔,所以佢地開始驚將來收生不足咁米轉定男女校 (我自己係咁諗),一定係有原因至會轉男女校,這個原因最大可能: ...

我無話男仔讀男校,女仔讀女校,我係話可能佢驚將來收生不足所以宜家轉定男女校喎,因為政府統計過將來女多男少,我不嬲唔覺全女/男就係好學校,男女校就唔係好學校,我個女都報左幾間男女校,你係米睇錯野

原帖由 FungMm 於 08-11-20 11:00 發表
如您所講即男仔讀男校, 女仔讀女校才是好學校.  那男女校咪全是次級學校? oh??? just fun je!

Yes, I misunderstanding so already amend before you post this message la.  Sorry please see and share again!  Cheers!

原帖由 BBR 於 08-11-20 11:05 發表
我無話男仔讀男校,女仔讀女校,我係話可能佢驚將來收生不足所以宜家轉定男女校喎,因為政府統計過將來女多男少,我不嬲唔覺全女/男就係好學校,男女校就唔係好學校,我個女都報左幾間男女校,你係米睇錯野:ques ...

我都係聽到政府出個統計講姐,女多男少係跟住20-30年的統計,因為宜家出生率係每10個BB得3個係男仔,我無話佢唔係一間好學校,正因為佢係一間好學校所以有遠見將佢變成男女校,你都話有好多細妹想跟哥哥入,咁就正反映到比你睇女多男少.正如宜家有D學校都向大陸招生,前日電視有特輯講香港出生率已經好低,所以好多學校出現收生不足,我無話收生不足一定係D咩學生,不過適者生存,一間好又有遠見的學校一定會想辦法生存就係咁簡單,當然我都話佢轉男女校的原因我都係估下姐,大家都係估,我亦無貶低佢

原帖由 FungMm 於 08-11-20 11:00 發表
Hi BBR,

咁如果遲幾年生仔多d, 咁咪要轉返全男校? 和全女校會轉男女校!  哈哈... 真有趣的見解!

據EBD所發表的"剎校"情序, 收生不足要點名"剎校"中, 不是全男校或全女校多WOR! 而是男女校多D, 那男女校咪仲 ...

當然估係無問題架! 同我之前所講的您可能feel到係妹妹跟哥哥入, 亦可能係姐姐的不太好想跟弟弟入都可能wor... 因據字面可以有起碼2種解釋.  

當然我都feel吾到您話RC吾好, 大家都只不過sharing ar ma.  我上bk都係想聽多d不同的見解, 所以大家多多sharing會對大家都有幫助呀嗎....

係呢, 您有了final decision未呀?  Cheers!

原帖由 BBR 於 08-11-20 11:19 發表
我都係聽到政府出個統計講姐,女多男少係跟住20-30年的統計,因為宜家出生率係每10個BB得3個係男仔,我無話佢唔係一間好學校,正因為佢係一間好學校所以有遠見將佢變成男女校,你都話有好多細妹想跟哥哥入,咁就正反映到比 ...

未,重心大心細唔知St. Clare's定Good Hope,不過多數Good Hope, 其實兩間留哂都無所謂,不過唔想hold住D位,因為見好多媽咪on waiting list, 其實SFA都諗過,但佢地內外環境都唔好,加上見到小學一覽佢地學校D post話有D小朋友品德唔係咁好所以有D

原帖由 FungMm 於 08-11-20 11:29 發表
當然估係無問題架! 同我之前所講的您可能feel到係妹妹跟哥哥入, 亦可能係姐姐的不太好想跟弟弟入都可能wor... 因據字面可以有起碼2種解釋.  

當然我都feel吾道您話RC吾好, 大家都只不過sharing ar ma.  我上bk都係 ...

似乎好似好熟間學校,
但又好似好大仇口咁 bor!

原帖由 aidata 於 08-11-20 10:12 發表

如最初聖貞德、英皇F.6要收埋女生改革原因是收唔夠(叻)學生。 ...

Hi BBR,
My friend also waitinglist on Good Hope.  If she heard it from you must very happy!  But if I were you may will choice Good Hope (just my feeling je)EEEEE.... waiting your good news la!

原帖由 BBR 於 08-11-20 11:41 發表
未,重心大心細唔知St. Clare's定Good Hope,不過多數Good Hope, 其實兩間留哂都無所謂,不過唔想hold住D位,因為見好多媽咪on waiting list, 其實SFA都諗過,但佢地內外環境都唔好,加上見到小學一覽佢地學校D post話有D ...

我多數揀Good Hope,因為已經留左位,因為聽D媽咪講St. Clare's D成績無以前咁好

原帖由 FungMm 於 08-11-20 11:54 發表
Hi BBR,
My friend also waitinglist on Good Hope.  If she heard it from you must very happy!  But if I were you may will choice Good Hope (just my feeling je)EEEEE.... waiting your good news la!  ...

Good luck to all of us!

另一個新開始, 一起向未來6年努力呢! eeee

原帖由 BBR 於 08-11-20 12:07 發表
我多數揀Good Hope,因為已經留左位,因為聽D媽咪講St. Clare's D成績無以前咁好

原帖由 FungMm 於 08-11-20 10:44 AM 發表
Hi aidata,
我相信任何事情都有高有底, 如在高處時要懂控制(此點不太困難), 但在底處時懂自強, 改善(這比較困難d). 如創業難付業更困難的道理.

如RC和20~30年比可能大家會feel現在略為比下去, 但當時還時津校的RC並 ...

FungMm,
同意你所述當年RC勇況。
高主教口啤如何也不是我在這說說而可改變,
而是多靠像你一樣們RC家長長期建立,加油吧。

Hi aidata,

多謝您的意見, 我相信RC的家長一定會努力做好本份.  

Cheers!

原帖由 aidata 於 08-11-20 14:43 發表

FungMm,
同意你所述當年RC勇況。
高主教口啤如何也不是我在這說說而可改變,
而是多靠像你一樣們RC家長長期建立,加油吧。

回覆 # 的文章

向來有聽朋友説, RC的家長質素很高, 果然大開眼界.

原帖由 ononprincess 於 08-11-21 01:48 PM 發表
向來有聽朋友説, RC的家長質素很高, 果然大開眼界.

RC中學的學生質素可能令你嘆為觀止添,有聽朋友說過嗎?

Hi aidata,

Please tell me more details.

原帖由 aidata 於 08-11-21 14:21 發表

RC中學的學生質素可能令你嘆為觀止添,有聽朋友說過嗎?
‹ 上一主題|下一主題