用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我的囡囡之小一黙書....投降了....
樓主: 寶貝女
go

我的囡囡之小一黙書....投降了.... [複製鏈接]

九龍塘喔

今日派返默書簿啦, 好失望, 亞仔唔合格哦, 好多分係扣係大細階同標點符號, 唉~~~~點算!!!!睇怕我地做亞媽既要加陪努力啦  

原帖由 寶貝女 於 08-9-26 13:25 發表
唔係講笑...真係要讀黙下面既故事文章....

I have many friends at school. My best friends are Jake and Maya. In the afternoons, we play hide-and-seek in the park. Jake likes to climb trees. Once, he cli ...

原帖由 BB0505 於 08-9-26 23:47 發表
今日派返默書簿啦, 好失望, 亞仔唔合格哦, 好多分係扣係大細階同標點符號, 唉~~~~點算!!!!睇怕我地做亞媽既要加陪努力啦  

we need 再培訓...  

原帖由 寶貝女 於 08-9-26 13:44 發表

講出黎唔知會唔會對個女有影響,
因為呢度都好多線眼...

只可以講係九龍塘區...

不如比多小小tips呀,我唔想小朋友入錯學校呀,九龍塘私小我都會考一兩間,但我頂唔受呢種程度。

Me too 比多小小tips呀,我唔想小朋友入錯學校呀,九龍塘私小我都會考一兩間,但我頂唔受呢種程度。

有好有唔好。
好嘅係: 快D學會多D生字和文法, 好快可以投入更高層次的學習。
唔好嘅係: 攪不好一開始就對英文有艱深苦差的印象。

我都投降+放棄

好彩我唔想入呢啲學校, 自知我小朋友的能力~
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

老實講, 私小一段比津小程度深, 九龍塘區受家長歡迎既都係果2,3間既啫, 我個仔就係讀樓主講果間(學校A), 但他有同學仔入左去左另一間(學校B), 但英文程度絕不比A淺, 已教tenses, 所以如果一心想子女讀/考私小又唔想程度太深的話睇怕要詳加考慮了

原帖由 阿西 於 08-9-27 00:37 發表

不如比多小小tips呀,我唔想小朋友入錯學校呀,九龍塘私小我都會考一兩間,但我頂唔受呢種程度。

九龍塘區私小有如此英文程度默書,只有兩間既啫,九龍塘小學及九龍塘宣小。咁既默書程度俾6至7歲間既人仔,英文為母語既外國人都會搖頭。

冇既,我想學校都係預左小朋友滑跌盧,早早俾挫敗感小朋友及家長,等家長知道家庭要對小朋友輔助,承受到係精英中既精英,承受唔到轉校囉,對佢地呢d咁出名既學校,都冇所謂啦。

原帖由 SandyKL 於 08-9-27 14:22 發表
九龍塘區私小有如此英文程度默書,只有兩間既啫,九龍塘小學及九龍塘宣小。咁既默書程度俾6至7歲間既人仔,英文為母語既外國人都會搖頭。

冇既,我想學校都係預左小朋友滑跌盧,早早俾挫敗感小朋友及家長,等家長知道家庭要對 ...

肯定不是九龍塘學校(小学部),因都未開始英默

醒目開學勳章

原帖由 Tatama123 於 08-9-27 11:13 發表
[quote]原帖由 grace_xian 於 08-9-27 11:03 發表
我估係德望?

樓主話係九龍塘喎!!!

係宣小.

宣小應該係抽默, 在文章中抽句仔默, 但在小朋友來說, 即係要温哂.

原帖由 YAPPLE 於 08-9-27 20:07 發表
係宣小.

原帖由 BB0505 於 08-9-26 23:47 發表

你都唔洗失望, 至少不是串錯字, 小朋友都算係識, 只係對於默書未習慣, 未夠"戰鬥格".  過一排就會好好.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

九龍聖????
請問即係邊間?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-26 16:15 發表
未算變態........

我女1年班時, 大概係而家咁上下啦, 9月尾10月, 準備緊speech festival, 認識到一個ex-st catherine既家長, 佢話有d同學去左九龍聖????, 默書已經要默difficulty, celebration等等, 仲有unseen! 已 ...

當然亞仔都有串錯/唔識, 只係我一下子接受唔到咁低分啫, 之前K3 都有默書, 但只係默生字, 依家係抽默全句, 又係第一次, 睇黎我要改下溫習方式lu.
各位家長都要加油啦!

原帖由 yuenwa 於 08-9-27 20:48 發表

你都唔洗失望, 至少不是串錯字, 小朋友都算係識, 只係對於默書未習慣, 未夠"戰鬥格".  過一排就會好好.

原帖由 BB0505 於 08-9-27 23:07 發表
當然亞仔都有串錯/唔識, 只係我一下子接受唔到咁低分啫, 之前K3 都有默書, 但只係默生字, 依家係抽默全句, 又係第一次, 睇黎我要改下溫習方式lu.
各位家長都要加油啦!

...

我個女都有兩個串錯字...同埋錯左兩個大細階...
各位家長加油呀!

如果是宣小的話,有排捱,祝好運!

宣小是九龍區其中一間升中派位最好的學校,英文不會太淺吧! 讀得宣小可說是預了的.

事實上,這默書不是太艱難,以KV 或St. Cat 的畢業生來說,應是可以的,其他的就要努力一點吧!

以低年級來看,宣小的英文程度都比SFA , GHS 及九龍塘小學淺,若宣小會在高年級追會,那便更吃力了.
‹ 上一主題|下一主題