用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宗教分
樓主: star903
go

宗教分 [複製鏈接]

原帖由 cwaisum 於 17/9/2008 07:51 PM 發表
浸禮證明已經可以吧.

有d要另加小朋友返教會証明信...eg: 聖公会...中華基x教...

好似話父或母其中一個受洗左就有呢5分, 是嗎?
其實我讀書時都有返教會(基督教),但就無受洗到.
咁請問我依家可唔可以搵間教會又同佢講我想受洗呢?
同埋小朋友要唔要洗呢?

原帖由 JustinJustin 於 08-9-16 21:05 發表
打電話去學校問啦,
聖公會的學校話,只要父或母是基督徒、天主教徒、聖公會教徒,又有洗禮,全部都有五分,交申請表時,要有証明,即是返教會office 申請。
這五分,對第一round申請,很重要,由其是 St Joseph ,聖公會D學校 。 ...

醒目開學勳章

我聽o左好幾次小一派位o既talk, 包括學校同教育局舉辦o既, 都好清楚咁講過:

"宗教分點計係由學校自己決定, 所以一定要問清楚所報讀o既學校, 一切由學校o既規則為準"

所以, 記得一定要打去學校問清楚呀~~~

原帖由 ta_ta 於 18/9/2008 05:33 PM 發表
同埋小朋友要唔要洗呢?

...

我想問.....2009派位末

9月29日開始可以到心儀學校參加自行分配學位, 11月尾應該知道結果。
至於私校及直資, 也開始接受2009年小一入學申請.

原帖由 laiheiyau 於 08-9-18 18:20 發表

我想問.....2009派位末

原帖由 MOTHERTO 於 08-9-11 00:01 發表
咁如果申請天主教的學校,張基督教的受洗証是否可以收埋?除咗不同宗教無分外,天主教的學校會否不喜歡收基督教家庭的小朋友呢?

cannot la.

我十多年前已受洗, 但近這數年因工作已很少返教會, 甚至這一年亦轉了其他教會聚會, 但我的受洗証已遺失, 所以我向以前教會的牧師寫信証明, 但佢在信裡卻註明我已有數年無返教會, 請問這封信會否影響我的宗教分? 有無人知呀?

原帖由 憲憲媽咪 於 20/9/2008 09:44 AM 發表
我十多年前已受洗, 但近這數年因工作已很少返教會, 甚至這一年亦轉了其他教會聚會, 但我的受洗証已遺失, 所以我向以前教會的牧師寫信証明, 但佢在信裡卻註明我已有數年無返教會, 請問這封信會否影響我的宗教分? 有無 ...

有証明是有分la...無返教會是另一樣....你選那間小學.

你同小朋友在那間返..就叫返教會証明你的小朋友la....出letter o.k.

我之後向以前教會牧師提出我的憂慮, 他表示可修改只証明我已受洗, 已無問題了!

原帖由 laiheiyau 於 08-9-21 17:05 發表

有証明是有分la...無返教會是另一樣....你選那間小學.

你同小朋友在那間返..就叫返教會証明你的小朋友la....出letter o.k.

宗教分好似只計受洗的小朋友.....大人有冇受洗無關係的!

St Joseph 是天主教學校,不會計基督教分! 但某些聖公會學校就會計天主教分, 但不是所有, 如 協恩!
原帖由 憲憲媽咪 於 08-9-20 09:44 發表
我十多年前已受洗, 但近這數年因工作已很少返教會, 甚至這一年亦轉了其他教會聚會, 但我的受洗証已遺失, 所以我向以前教會的牧師寫信証明, 但佢在信裡卻註明我已有數年無返教會, 請問這封信會否影響我的宗教分? 有無 ...

協恩 會計 天主教分????  唔同宗教...???

我曾經向我心儀的小學了解宗教分的定義, 他們表示須出示與他們學校有相同宗教的証明便可以:
1) 申請人在基督教會的嬰兒按手禮/奉獻證明, 或
2) 申請人父或母所屬基督教會的洗禮証明
可能每間學校對宗教分的要求不同, 都係要問清楚才填宗教分!

原帖由 Smalljokerbb 於 08-9-23 14:17 發表
宗教分好似只計受洗的小朋友.....大人有冇受洗無關係的!

St Joseph 是天主教學校,不會計基督教分! 但某些聖公會學校就會計天主教分, 但不是所有, 如 協恩! ...

我估佢意思是協恩只計聖公會分, 唔計天主教同其他基督教分.
原帖由 Martina 於 08-9-23 17:01 發表
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原帖由 Martina 於 08-9-23 17:01 發表

較受歡迎的聖公會小學(如協恩)不會接受天主教的領洗紙。其他聖公會小學會接受天主教的領洗紙,會有 5 分宗教分。

醒目開學勳章

係...宗教分間間學校唔同計法嫁.
呢5分係1st round好重要...一定要打電話去問清楚...
唔好怕煩,學校好明白呢5分的問題.
佢地一定會好清楚講比你地知佢地的計法嫁...

好耐無返只要你有受浸都無問題.
只須向受浸教會講明申請用意就得嫁啦.
若小朋友有恒常返教會...即使未洗都可向該教會申請證明
有d學校都會接受嫁...

快d問清楚...做好準備功夫啦
(一般發證明信都至少要幾日時間嫁)

hi,010
同埋小朋友要唔要洗呢?

原帖由 010 於 08-9-24 16:39 發表
係...宗教分間間學校唔同計法嫁.
呢5分係1st round好重要...一定要打電話去問清楚...
唔好怕煩,學校好明白呢5分的問題.
佢地一定會好清楚講比你地知佢地的計法嫁...

好耐無返只要你有受浸都無問題.
只須向受浸教會講明申請用意就得嫁 ...

ta_ta

洗禮唔係話你要洗就可以洗,起碼要上番約一年堂仲要通過"問心事"先可以洗!至於小朋友,唔係個個教會都有小朋友水禮。如果你為左個5分去受洗,你最好問清楚你心儀間學校佢地點先會計個5分!不過此舉其實係欺騙神絕不應該!

Hi,Lilo,
我係真心信主既,到依家都係.
之前無浸係因為嗰間教會比我覺得有d人好假,
對不同既人就不同既面孔,所以我當時諗,我自己內心信咪得囉,唔洗浸啦.依家話想浸,講真唔多唔少係為左呢5分.
不過,好多謝您既提醒.

原帖由 Lilo 於 08-10-2 17:25 發表
ta_ta

洗禮唔係話你要洗就可以洗,起碼要上番約一年堂仲要通過"問心事"先可以洗!至於小朋友,唔係個個教會都有小朋友水禮。如果你為左個5分去受洗,你最好問清楚你心儀間學校佢地點先會計個5分!不過此舉其實係欺騙神絕不應 ...

[quote]原帖由 ta_ta 於 08-10-3 09:20 發表
Hi,Lilo,
我係真心信主既,到依家都係.
之前無浸係因為嗰間教會比我覺得有d人好假,
對不同既人就不同既面孔,所以我當時諗,我自己內心信咪得囉,唔洗浸啦.依家話想浸,講真唔多唔少係為左呢5分.
不過,好多謝您既提醒.

ta_ta

你真心信主就真係好 不過可能你又要面對另一個難題,因為你心儀間學校所屬校會可能未必係你所喜歡教會,到時你可能為左5分而返一間你唔太喜歡教會。我自己就試過為究竟應唔應該為左個5分而轉到一間我唔係太喜歡教會而煩惱,我個case比較extreme,如果我有個5分,我小朋友99.9%入到心儀學校,但到最後我都係決定留番係自己教會,因為我相信神定有所安排。

另一可行方法就係讓小朋友自己參加心儀學校所屬校會主日學,約一年到可洗禮,咁小朋友有自己洗禮紙,你又唔使返間唔喜歡教會。

Hip Yan and most of SHK primary school will give 5 points for parents got baptism letter (Christian & Catholic) .

For DGS & DBS , they court for SKH church letter only.  

原帖由 ym403 於 08-9-24 08:44 發表

較受歡迎的聖公會小學(如協恩)不會接受天主教的領洗紙。其他聖公會小學會接受天主教的領洗紙,會有 5 分宗教分。
‹ 上一主題|下一主題