用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 七級視唱練耳(Grade 7 Aural)老師
樓主: homama
go

七級視唱練耳(Grade 7 Aural)老師 [複製鏈接]

school 附近邊間琴行 je, 可否 check check pm 我 lei?  otherwise, 我多數會跟返 ah 女個Miss...cos, summer 我有時會帶埋細佬, 方便 & 近 is my priority!  &我d5駛好高分 ga!

thank you sin!
原文章由 candytl 於 08-6-5 17:07 發表

asinai,

我初時有諗過貝X芬及opxs架, 地點好方便. 后來問老師意見, 佢都係見議去音中. 話質素有保証.

五級樂理>>>>>我女同學舊年去學校附近一間琴行學小組, 學咗約半年, 每堂45分鐘, 據黎位同學講成組人(P3-P5) ...

[ 本文章最後由 asinai 於 08-6-5 19:42 編輯 ]

Hi, JP,

其實我都覺得咁嘅 淨係學 aural 好貴,但之前試過係一間琴行學,阿囡話個老師彈到斷斷續續,又錯漏百出,根本就學唔到嘢,所以先搵呢個老師,點知佢地試過呢個老師之後就唔肯再換啦!唯有希望阿囝快 d 考埋個試就一了百了啦!
James 好叻仔呀!咁快就可以考試,阿囡依家仲等緊老師批準,最快都要出年,有可能會再遲一年呀!睇佢自己啦!預祝 James 考試成功!

原文章由 JP 於 08-6-5 19:29 發表

Hi,Rathethew>>

Long time no talk!

Your kids' aural teacher's tution fee is too high($4XX/lesson?)--I'm hesitated to hire  for Peter as he doesn't show any strong interest in learning piano!!:igive ...

原文章由 Rachethew 於 08-6-6 00:55 發表
Hi, JP,

其實我都覺得咁嘅 淨係學 aural 好貴,但之前試過係一間琴行學,阿囡話個老師彈到斷斷續續,又錯漏百出,根本就學唔到嘢,所以先搵呢個老師,點知佢地試過呢個老師之後就唔肯再換啦!唯有希望阿囝快 d 考埋個試 ...
阿囡依家仲等緊老師批準,最快都要出年,有可能會再遲一年呀!睇佢自己啦!

Rathethew>>
Matthew係咪plan緊考gr.8呀?勁呀!
Rachel & Matthew咁有音樂天分,學費貴D都抵喇!

James 已經學晒ATCL選考曲目,但仲彈得好粗造,有排執!老師下個月放產假,放產假前再檢驗下佢有冇能力今年年尾考始可以報名...。
佢份人冇耐性,如果出年考,實悶c佢!

ATCL幾時轉新syllabus? 係咪2010?

原文章由 Rachethew 於 08-6-5 18:42 發表
HI, JP,

我有個老師教 aural 非常好,仲可以上門,佢有間琴行係第一城,阿囡同阿囝 d aural 同 theory 都係佢跟,都有 17-18 分,不過 $ 唔平,有興趣可以 pm 我!
James 幾時考 ATCL 呀?我依家都等緊 7月個新 syllabus,睇吓阿囝考 ...

Hi Rachethew,

唔知你講緊過間琴行係咪我女同學學那間, 係咪係一城KFC斜對面過間? 你阿仔好犀利呀!! 樣樣樂器都學得咁叻!!
你仔仔囡囡有冇報名參加柏斯個比賽呀, 仲有通利年底都有一個.

asinai,

潯晚問我女, 佢話間琴行好似叫"藝X音樂中心"渦, 仲話原來佢同學唔係學45mins, 係學30mins, 不過我覺得佢聽錯, 你打聽比較下.

原文章由 JP 於 08-6-6 09:11 發表

Rathethew>>
Rachel & Matthew咁有音樂天分,學費貴D都抵喇!

James 已經學晒ATCL選考曲目,但仲彈得好粗造,有排執!老師下個月放產假,放產假前再檢驗下佢有冇能力今年 ...

JP,

9-11月考, 宜加仲未報名架? 唔怪之得我唔見老師叫俾報名費啦, 佢老早已叫我俾樂理分紙佢喇.

原文章由 candytl 於 08-6-6 09:45 發表

JP,

9-11月考, 宜加仲未報名架? 唔怪之得我唔見老師叫俾報名費啦, 佢老早已叫我俾樂理分紙佢喇.

Candy>>
皇家試9-11月考,4月已報名/交報名費啦喎!
Trinity ATCL 11/12月考,就7月頭始報名!

原文章由 JP 於 08-6-6 09:58 發表

Candy>>
皇家試9-11月考,4月已報名/交報名費啦喎!
Trinity ATCL 11/12月考,就7月頭始報名!

JP,

係涡, 唔醒起你仔係考Trinity ATCL, 咁就奇喇, 唔見老師叫我交報名費渦, 等我下堂問下先.

ic....這間也問過了, 是1 hr的, but 因為已開班, 佢地好似要prepare 1/2 yr 的.  Thanks anyway!
原文章由 candytl 於 08-6-6 09:39 發表
asinai,

潯晚問我女, 佢話間琴行好似叫"藝X音樂中心"渦, 仲話原來佢同學唔係學45mins, 係學30mins, 不過我覺得佢聽錯, 你打聽比較下.

u're welcome!

wa, 原來James so fast hand & plan to take ATCL la!  預祝考試成功!
原文章由 JP 於 08-6-5 19:29 發表
James plans to take ATCL this Nov/Dec.
How about Rachel?

asinai>>
thanks for your info!
Isa must be very excited for the new piano!!

HI, candytl,

我淨係記得間琴行係渣打銀行後面,附近有無 KFC 就唔知啦!
我兩個都要準備考試,所以老師唔會俾佢地比賽啦!

我囝囝邊度係叻呀!你囡囡就真係好勁啦!我係另一個 topic 知道你囡囡考到 APA piano junior 呢 d 先叫做叻叻呀! 呢個 course 每年都係收一、兩個學生咋。真係要恭喜你!

原文章由 candytl 於 08-6-6 09:39 發表

Hi Rachethew,

唔知你講緊過間琴行係咪我女同學學那間, 係咪係一城KFC斜對面過間? 你阿仔好犀利呀!! 樣樣樂器都學得咁叻!!
你仔仔囡囡有冇報名參加柏斯個比賽呀, 仲有通利年底都有一個.

asinai,

潯晚問我女,  ...

Hi, JP,

我果 d 邊有天份呀!candytl 個囡囡先至係 talented 。只不過之前個琴行老師愈教愈唔對路,再學落去都係 waste money 啦!所以先再搵老師啫!

如果老師批准,細佬就會出年 5月考埋個 grade 8,咁我就唔駛再煩啦!ATCL 可以等佢再大 d 先考慮啦!
原文章由 JP 於 08-6-6 09:11 發表

Rathethew>>

James 已經學晒ATCL選考曲目,但仲彈得好粗造,有排執!老師下個月放產假,放產假前再檢驗下佢有冇能力今年 ...

原文章由 Rachethew 於 08-6-6 17:54 發表
Hi, JP,

我果 d 邊有天份呀!candytl 個囡囡先至係 talented 。只不過之前個琴行老師愈教愈唔對路,再學落去都係 waste money 啦!所以先再搵老師啫!

如果老師批准,細佬就會出年 5月考埋個 grade 8,咁我就唔駛再煩啦!A ...

Rachethew>>

Matthew 得小三/四咋喎?出年 5月考grade 8,好叻好勁喇!

聽Miss講 Trinity ATCL 2010 轉 new syllabus,Rachel 2009年考應冇問題實掂喇!

Candy 囡囡係實力派,雙腳已大半踏入apa piano junior!

原文章由 Rachethew 於 08-6-6 17:54 發表
Hi, JP,

如果老師批准,細佬就會出年 5月考埋個 grade 8,咁我就唔駛再煩啦!A ...

Rachethew, JP,

我囡過唔過到筆試都未知   . 潯日同佢去圖書館想借本樂理書黎讀下, 點知係綱上見寫架上有, 去到過度揾暈成個架都唔見.
阿女話舊年學嘅樂理全部唔記得喇, 做過嘅卷早已當環保紙用. 黎幾日又遇正學校考試, 我都唔知點幫佢.

你唔駛咁擔心啦!我之前係 BK 聽人講話call 得去筆試嘅即係收咗啦!筆試係用黎分班啫!如果有機會我好想欣賞吓你囡囡彈琴呀!

原文章由 candytl 於 08-6-10 17:17 發表

Rachethew, JP,

我囡過唔過到筆試都未知   . 潯日同佢去圖書館想借本樂理書黎讀下, 點知係綱上見寫架上有, 去到過度揾暈成個架都唔見.
阿女話舊年學嘅樂理全部唔記得喇, 做過嘅卷早已當環 ...

Hi, JP,

我都話要過到老師個關先有得考呀!阿囝好懶練 scale,所以出年都未必得呀!所以老師要等新 syllabus ,因佢可以用幾年呀!至於阿囡,4首歌就彈哂啦!但有排執呀!

原文章由 JP 於 08-6-10 16:56 發表

Rachethew>>

Matthew 得小三/四咋喎?出年 5月考grade 8,好叻好勁喇!

聽Miss講 Trinity ATCL 2010 轉 new syllabus,Rachel 2009年考應冇問題實掂喇!

Candy 囡囡係實力派,雙腳已大半踏入apa piano  ...

原文章由 Rachethew 於 08-6-10 18:10 發表

你唔駛咁擔心啦!我之前係 BK 聽人講話call 得去筆試嘅即係收咗啦!筆試係用黎分班啫!如果有機會我好想欣賞吓你囡囡彈琴呀!

Rachethew,

如果APA今年都係咁就 啦. 事關筆試真係完全冇准備.  我都一樣, 有機會好想欣賞你囡囡仔仔表演.
‹ 上一主題|下一主題