用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 滬江維多利亞學校 School fee for 2008/09 (primary)
樓主: Yau_Cheung
go

School fee for 2008/09 (primary) [複製鏈接]

回覆 #19 neo媽 的文章

佢D學費真係加得好勁﹗聽講話佢想轉為貴族學校,所以咁貴,加咗既錢可以比多D人工老師,留住佢地,又可以提升只是有錢人才可讀。鬧我個小朋友既唔係老師,唔只我個小朋友比佢鬧,有幾個比佢鬧完,離開咗合唱團。
我個小朋友宜家仲考緊入學試,係維多利亞咁多年學唔到野(basic knowledge),出到去考就好辛苦,小朋友黑眼圈都出晒黎,我都好心痛,但有辦法,過完 lee 關就可以鬆D。

回覆 #19 neo媽 的文章

佢D學費真係加得好勁﹗聽講話佢想轉為貴族學校,所以咁貴,加咗既錢可以比多D人工老師,留住佢地,又可以提升只是有錢人才可讀。鬧我個小朋友既唔係老師,唔只我個小朋友比佢鬧,有幾個比佢鬧完,離開咗合唱團。
我個小朋友宜家仲考緊入學試,係維多利亞咁多年學唔到野(basic knowledge),出到去考就好辛苦,小朋友黑眼圈都出晒黎,我都好心痛,但有辦法,過完 lee 關就可以鬆D。

basic knowledge都學唔到…咁嚴重!?   因為低年級無考試, 我試過問親戚朋友拎佢地仔女d試卷比呀仔做, 雖然唔係全部識, 但都答到, ok喎, 不過我估如果要考名校就有難度!!   其實你心目中理想學校係邊間?

原文章由 mimikit 於 08-6-17 12:43 發表
我個小朋友宜家仲考 ...

basic knowledge都學唔到…咁嚴重!?   因為低年級無考試, 我試過問親戚朋友拎佢地仔女d試卷比呀仔做, 雖然唔係全部識, 但都答到, ok喎, 不過我估如果要考名校就有難度!!   其實你心目中理想學校係邊間?

原文章由 mimikit 於 08-6-17 12:43 發表
我個小朋友宜家仲考 ...

有沒有人用學校書包? 聽講今年新生強制性要用, 下年舊生都要買.

mimikit,

你小朋友幾年級? Basic knowlege 是指那一方面呢? 是常識嗎? 維記中文和數學都用本地課本, 應該不至於咁差啊... 上年有個P6學生考入男拔添!

我都覺維記行政方面係做得唔好, 但我見已有改善, 要管理一間咁大的學校不是一件易事呢! 我唯有等....

當真?     學校個書包……我唔係咁鍾意喎 ………書簿費單無話一定要買喎!?

原文章由 hoboy 於 08-6-17 14:21 發表
有沒有人用學校書包? 聽講今年新生強制性要用, 下年舊生都要買.

原文章由 neo媽 於 08-6-17 14:42 發表
當真?     學校個書包……我唔係咁鍾意喎 ………書簿費單無話一定要買喎!?

我細果個今年升小一, 書簿費單都冇寫一定要買, 註冊果日我都冇tick個書包. 亦冇人問. 但之後就有staff 打電話黎叫我買番個書包.  佢地如果個個書包都一樣, 一定會好易撈亂.

咪係, 個個一樣, 尤其低年班, 唔撈亂就奇  

原文章由 hoboy 於 08-6-17 18:23 發表

我細果個今年升小一, 書簿費單都冇寫一定要買, 註冊果日我都冇tick個書包. 亦冇人問. 但之後就有staff 打電話黎叫我買番個書包.  佢地如果個個書包都一樣, 一定會好易撈亂. ...

我等緊消息,但有學校已reject 咗(有消息我會通知大家),佢話我個小朋友中英數都好弱,summer holiday 要早點預備……其實維多利亞以前好好,所以我小一派咗st. stephen都唔讀,以為佢行IB會重好D,點知……。我小朋友既英文補習老師話,lee D叫做「愛心教學」~ 唔鬧、唔識、唔理……。可能我個小朋友資質比較差,宜家低年班同學,真係比高年班弱D。新學年要睇緊小朋友D功課,唔好信晒老師。其實,維多利亞我覺得係半國際、半主流學校。他慢慢要偏向國際那邊,宜家佢首間行IB,學生就好似做 testing ,慢慢試﹗
另外,我覺得佢為咗成為貴族學校,連書包都統一唔出奇……

貴族學校先應該唔使著校服嗎?  仲要好似軍校咁書包都一色一樣!?
你小朋友幾年班?  考插班一向都比較難, 等你好息消!!  
其實暫時我都滿意呀仔係學校所學既, 可能真係會比其他名校水平低, 但我覺得可以, 我無比呀仔上任何學術性課外班, 補習都無, 或許我要求低!!  
不過學費方面真係好困擾我, 我仔才小一, 無預計學校一年會加六千, 咁加法到小六咪要成萬!!

原文章由 mimikit 於 08-6-17 20:56 發表
我等緊消息,但有學校已reject 咗(有消息我會通知大家),佢話我個小朋友中英數都好弱,summer holiday 要早點預備……其實維多利亞以前好好,所以我小一派咗st. stephen都唔讀,以為佢行IB會重好D,點知……。我小朋友既英文補習老 ...

今年英基已加到13,000.- ﹗佢大把空間加(聽港佢慢慢轉IB,可能要吸收好的人材 - 老師及選擇 IB 課程內好部份),你小朋友宜家讀小一,我想您要詳細安排吓﹗

原文章由 neo媽 於 08-6-18 11:29 發表
貴族學校先應該唔使著校服嗎?  仲要好似軍校咁書包都一色一樣!?
你小朋友幾年班?  考插班一向都比較難, 等你好息消!!  
其實暫時我都滿意呀仔係學校所學既, 可能真係會比其他名校水平低, 但我覺得可以, 我無比呀仔上 ...

neo媽,

在這3年間, 學費由4千幾 加到7千幾. 我想都要預每年10% 的調整了.

英基小學部未到萬三, 萬三你指係中學嗎?

原文章由 mimikit 於 08-6-18 13:05 發表
今年英基已加到13,000.- ﹗佢大把空間加(聽港佢慢慢轉IB,可能要吸收好的人材 - 老師及選擇 IB 課程內好部份),你小朋友宜家讀小一,我想您要詳細安排吓﹗

...

一年10%…..
呀仔入嗰年剛剛由銅鑼灣搬入深灣, 加學費我都預咗, 如果無記錯當年好似係四千幾但交11期, 到我呀仔嗰年(07/08)就$6.5K十期, 咁都OK, 始終校舍咁大, 多咁多設施都要錢去營運, 但如果年年咁加, 真係預計之外!!

原文章由 hoboy 於 08-6-18 13:19 發表
neo媽,

在這3年間, 學費由4千幾 加到7千幾. 我想都要預每年10% 的調整了.

Please refer this forum

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1404945&extra=page%3D1

我愛人個姪女同姪仔一齊讀英基,淨學費同雜費都要三萬,將佢除二每人要萬伍,可信性極奇高。

原文章由 neo媽 於 08-6-18 13:23 發表
英基小學部未到萬三, 萬三你指係中學嗎?

mimikit,

想請問你仔仔在學校是屬於上游or中游的成績?  平常校內的課堂/功課可應付自如嗎?  其實我原本有興趣給小朋友報讀維小, 但聽你這樣說, 我亦想多了解一些。

原文章由 mimikit 於 08-6-17 20:56 發表
我等緊消息,但有學校已reject 咗(有消息我會通知大家),佢話我個小朋友中英數都好弱,summer holiday 要早點預備……其實維多利亞以前好好,所以我小一派咗st. stephen都唔讀,以為佢行IB會重好D,點知……。我小朋友既英文補習老 ...

"一批英基家長昨發出聲明,批評學校自○六學年起,連續三年加學費,明年九月更計畫把中小學每年學費調高至近九萬元及五萬八千多元,累積加幅達近一成四及約兩成三。聲明指,已有一名居港十多年的外籍建築專才,在第二次加費後,被逼離港發展。"
摘錄自你比既forum!!

原文章由 mimikit 於 08-6-18 13:46 發表
Please refer this forum

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1404945&extra=page%3D1

我愛人個姪女同姪仔一齊讀英基,淨學費同雜費都要三萬,將佢除二每人要萬伍,可信性極奇高。

...

佢成績屬於中游,report card大多數是excellent / good,最近考試平均分大概80分,老師comment 就ok,最多提議佢睇多些書。上課多是啟發性,功課最多得3至4樣,大部份是畫圖,research等等,佢地唔鍾意跟書次序教,有時甚至成本書都冇教,真浪費﹗通常要佢地做 review﹗Project 大部份都係家長做,睇手工就知。若出於小朋友手做,會請他重做。Assessment (即是考試)前仍趕教書,教concept 跟住就考,考完之後就教未教既書。 我唔知其他班係唔係咁,你可以問吓﹗我的看法可能比較負面,最後由你決定,我出年點都唔係度讀,你可以做吓 survey.

原文章由 little-duck 於 08-6-18 13:59 發表
mimikit,

想請問你仔仔在學校是屬於上游or中游的成績?  平常校內的課堂/功課可應付自如嗎?  其實我原本有興趣給小朋友報讀維小, 但聽你這樣說, 我亦想多了解一些。

...

回覆 #1 mimikit 的文章

謝謝您寳貴的意見!

請問其他家長你們小朋友的班別是否也遇到mimikit仔仔班中的情況呢?
‹ 上一主題|下一主題