用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 上緊:兒童無限Montessori30小時 0-3歳嬰幼兒家長班的媽 ...
樓主: miumiu809
go

上緊:兒童無限Montessori30小時 0-3歳嬰幼兒家長班的媽咪... [複製鏈接]

原文章由 JojoB 於 08-4-28 14:02 發表

我諗依個問題要去返最原始果一點

"相信你的孩子"

認同認同

原文章由 GUB 於 08-4-29 16:02 發表

身邊人係一個好大問題, 我BB平日我返工就婆婆湊, 所以我就叫婆婆去上埋堂, 然後返來成日一齊討論點做. 而老公就更加要的佢去上堂, 因為老公唔認同/唔明, 係會成日搞破壞, 雖然我老公去上完堂都有時會唔覺意搞破壞, ...

我都的左我老公去上堂 上完雖然佢都唔係好實行到 但起碼明我做緊D乜
至於工人..我有PRINT D 書俾佢睇家下佢又要陪上堂 老師都有同佢講佢該點做 間接過左料俾佢
至於老人家包括6299我媽果D 無法 講極都唔明 聽左好似明但又做唔到 我諒解既 幾十年既積 無可能話叫佢改就改 加上佢地都唔覺得係乜野大問題, 不過對 我而言 佢地唔改我都唔會太免強 因為我相信依個世界乜人都有 咪當俾個經歷俾小朋友去分去揀
點都好 最重要係父母 點做 先可以影向到個小朋友

我都係返工婆婆湊, 婆婆都係老人家有一定固有思想, 好難接受'比人教', 所以我會粉飾過再講, 用引導形式, so far效果吾錯; 老公就爭d, 初初bb只有input無o羊output既時候, 佢直情覺得我無聊, 到bb大大o下有d output出來見到, 佢至漸漸接受我, 我會繼續努力....
講返我都有上e個course, 我仲整理緊上堂聽o左既野, 要容滙貫通o左再講....

原文章由 JojoB 於 08-4-29 17:03 發表
我都的左我老公去上堂 上完雖然佢都唔係好實行到 但起碼明我做緊D乜
至於工人..我有PRINT D 書俾佢睇家下佢又要陪上堂 老師都有同佢講佢該點做 間接過左料俾佢
至於老人家包括6299我媽果D 無法 講極都唔明 聽左好 ...
我都係咁話! 起碼老公上堂時都好認同, 到實行起上來起碼有身邊的另一半明白自己好好多~!!

原文章由 JojoB 於 08-4-28 14:02 發表
我諗依個問題要去返最原始果一點
"相信你的孩子"

就是最basic的: "相信你的孩子" & "給予自由"...
每次看書 or 聽到...都有點迷茫, 唔係好明點可以做好.

我好努力嚐試緊, 幸好so far小b未有太大的問題令我對這兩大原則產生更大的矛盾.

hi hi,
有冇新嘅comment呢? 唔知呢個course大唔大呢? 媽咪有冇新得着呀?
我可能要改5月份回來, 那麼就考慮轉上LM的course.

請問30小時0-3歲嬰幼兒家長班有什麼學習內容?值得報讀嗎?
可否比d意見?

兒童無限恐怖經歷

看完廣告,報兒童無限的course(infinity children's world), 聯絡人叫Candy, 只一味遊說家長俾錢上家長班, 於是我便答應及約好了時間上家長班, 但女兒先行試堂.

今天去 太子道 試堂/面試----差些嚇死個女

上址地方很簡陋,一個很小的課室,和一個貨倉.

我的女兒差不多三歲, 第一次到上址上堂, 有兩位老師在場, 有一個女人黑口黑面的在監場, 老師問了女兒一些問題後, 給女兒開始玩一個倒水的玩具, 老師便叫我坐在課室門口的椅子, 五分鐘後, 黑面女人走來叫我離開,到外面等. 

我在課室外一分會兒便聽到女兒開始哭, 這時黑面女人和其他老師說:”算啦!收吾到錢架喇!”之後便送我女兒出來, 在我女兒面前很惡地說 :你個女跟本就吾正常,你上完家長班先再帶個女來啦!(俾我個女聽到)當時更沒有讓我女兒穿回鞋子,就叫我們走.

這個女人原來就是Candy, 是中心的負責人,本人認為她教育水平低,溝通能力極低,沒有耐性,EQ低,冇邏輯(小孩哭就是不正常),這裹有一個這樣的人,只會教壞兒童,更完全違反Montessori的原意.

其實小孩子有Separation anxiety 跟本就很正常,這裹的負責人跟本就完全沒有照顧幼兒的經驗和耐心.大家千萬不要報這裡的cCourse!!

www.infinitychildren.com

兒童無限 course

吓!唔係掛,差到噤!我會 BAD LIST 咗呢間野and 講比D朋友知。謝謝報料!

beautylam 於 08-5-14 21:51 發表
看完廣告,報兒童無限的course(infinity children's world), 聯絡人叫Candy, 只一味遊說家長俾錢上家長班, 於是我便答應及約好了時間上家長班, 但女兒先行試堂.

今天去 太子道 試堂/面試----差些嚇死個女

上址地方很 ... [/quote]

兒童無限恐怖course

我都覺得好 Traumatic (創傷感), 大人受氣都算, 最慘係個女, 之後一路走都有喊, 因為個黑面女人真係好惡, 好冇文化咁. 其實我個女讀左kingston兩年,join好多Courses, 都未試過咁俾人話佢吾正常. 佢地開舖o既老闆就有o的cert既, 但係前線管理果個(Candy)真係差到中三程度好多都好過佢, 其實好心佢自己得閒玩下o的木玩具, 上o下自己o的courses,再培訓下自己好過啦!

想報montesorri 不如搵 YMCA, Woodland 安全o的呀!!

beautylam,
雖然聽落你個case似乎有d誇張!
不過,我在電話也曾經領教過candy的態度!佢個人d態度真係一時時, 通常90%以上都好好, 但偶然一次真係會比較差!

我上過佢地堂,其實導師daisy & 負責人mr. yau都好有耐性,好有愛心~
(如果呢個case係真嘅..)請着呢個員工, 真係.... 哎~~~ 可惜!

beautylam,

禁宜家妳個女無事麻? 我都好認同妳,全香港又唔係得呢間至有得學,做教育的人員就算有90%OK,10%not OK 我都接受唔到,因為我唔知佢幾時會發神經,agree? 我唔相信會有父母將自己個小朋友「較非」。

我祝上緊嘅小朋友 Good Luck la!

如果你地想讀家長班,不如讀LM個度啦,我其實兩邊都有上過,整體上老師同員工都好好,Infinity 都ok 但Candy 的態度就一向都唔係咁好

醒目開學勳章

其實我個人覺得無問題,最緊要係個course幫到大家認識蒙特梭利啫!邊度學都一樣。

原文章由 carol_mom 於 08-5-30 17:52 發表
如果你地想讀家長班,不如讀LM個度啦,我其實兩邊都有上過,整體上老師同員工都好好,Infinity 都ok 但Candy 的態度就一向都唔係咁好

我個人覺得上左家長班先比個小朋友返蒙氏PG會比較好,一黎知道老師做緊乜,二黎返屋企都可以以同一規矩要求小朋友,咁樣佢學得先會全面O的,如果唔係靠果幾個鐘PG係完全唔掂既。

我都帶小朋友返過其他既PG,但感覺上冇'兒童無限'咁好,起碼係呢度小朋友曳其他家長會好體諒,因為讀過下書知道係小朋友既特性。我見過有家長係其他PG好大聲咁鬧自已既小朋友,好似等人以為佢好有家教咁,係兒童無限就唔會見到呢樣野,大家都會好有愛心好有耐性咁教小朋友,感覺十分之好。

另外,我覺得Candy個人冇乜點,佢會好耐心咁講解玩具既玩法,佢既工作量都好大,我就冇遇到佢態度唔好嘞。

hi kiki & muimui809,

i also joined the 0-3 30hrs parent class in july, see u in 2 weeks time!

我好同意---"最緊要係個course幫到大家認識蒙特梭利啫!邊度學都一樣。"
我幾個月前揾到兒童無限d資料,覺得都ok,BK媽咪都有讚過,就打電話問吓,接電話既小姐態度好差,淨係叫我報8小時班,我心諗有寶咩,揾過另一度囉!揾到最後發覺兒童無限應該最適合我(包括$、地點、教學語言),所以前日咪死死氣再打去問嘢,都係一位態度好差嘅小姐聽,我即時問佢點稱呼(當然係Candy小姐啦),諗住有機會去上堂一定要見識吓呢位--Candy小姐,令我浪費咗幾個月到處揾!!!
我準備聽日報名讀8小時班,希望有位啦!

我又係報左infinity, 打電話去問時, 我諗個位小姐應該係candy, 佢既態度又好好wor, 但又係要先報8小時基礎班先可以報playgroup! 個家長班要8月至有位, 個playgroup 要排到11月, 但都o.k. 到時我個b 剛好1.5 yrs old!

原文章由 lamFungFung 於 08-6-19 01:09 發表
我好同意---"最緊要係個course幫到大家認識蒙特梭利啫!邊度學都一樣。"
我幾個月前揾到兒童無限d資料,覺得都ok,BK媽咪都有讚過,就打電話問吓,接電話既小姐態度好差,淨係叫我報8小時班,我心諗有寶咩,揾過另一度囉!揾到最後發覺 ...

原文章由 bb_mummy 於 08-6-19 00:28 發表
hi kiki & muimui809,

i also joined the 0-3 30hrs parent class in july, see u in 2 weeks time!

請問join 8小時&30小時家長course 要幾多錢架.

我上左 8小時家長班, 但無問佢 playgroup 收費, 請問 playgroup 幾錢 ga?
我覺得 Daisy o既蒙理論係幾好, 但我覺得佢太主觀了.  容納唔到其他教學法o既優點!
‹ 上一主題|下一主題