用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 來年入讀培正,想請教開學問題
樓主: laurat
go

來年入讀培正,想請教開學問題 [複製鏈接]

你預一個鍾頭啦,我個囡今年讀上午班,聽濤雅苑上車,大約08:05上車,12:45下車.  Anyway, 年年條路線都唔同ga...呀!!  你個小朋友讀上午定下午呀 ?!

winniepoon

原文章由 DoDoMum 於 08-4-17 10:04 發表
請問如果係馬鞍山校車線要坐幾多先至返到學校?
(由市中心計) 謝謝晒!
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

Hi,

免費送出 K1 男仔校服:

5碼     冬季運動服 1套
17碼   夏季白色校服 2 套

有意者, 請PM.  先到先得. 只限藍田MTR 取.
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

回覆 #2 winniepoon 的文章

唔該晒winnepoon,

我個小朋友讀上午班

返學時間?

請問K1上午班最早可幾點入學校放低小朋友? 因我要另帶大囝返學(小學)

Lulu & all,

請問一星期上幾多堂運動堂呢? 通常夏天要買幾多套運動服和校服呢替換呢?  如果冬天又要幾多套替換呢? thanks.

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 08-5-23 15:21 編輯 ]

一星期上兩堂運動堂,買幾多套校服....睇你自己需要,我賴,又驚校服洗唔切,所以就買足一個星期(即兩套運動衫,三條裙),因為佢d校服唔貴,好似裙係$5x,運動衫就$7x(唔好意思,又唔記得...),你可以去到書局先決定!

冬天運動衫既衫同褲可以分開買,你可以就番小朋友既size黎買,無記錯最貴係d藍色外套(有三款,v領背心,開胸長袖同v領長袖),但都唔一定要買,可以穿番自己個d,總之係深藍色或者白色就得,但一定唔可以有其他公仔或顏色!

冬天另外仲有一件厚外套,不過依d可以到冬天先再決定!

我今日返學校睇清楚d價錢再話你聽!

Lulu

原文章由 豬仔媽媽 於 08-5-23 14:29 發表
Lulu & all,

請問一星期上幾多堂運動堂呢? 通常夏天要買幾多套運動服和校服呢替換呢?  如果冬天又要幾多套替換呢? thanks.

返學校睇左,裙係$41起(大d size貴小小),運動衫$60一套,都係大d size會貴d,希望幫到你!

Lulu

回覆 #1 Lulu0820 的文章

lulu,

唔該你先, 藍色外套係咪運動堂和平時著校服都可以著?

lulu,

囡囡細細粒, 睇來可以慳番d.
真係唔該晒.

原文章由 Lulu0820 於 08-5-26 15:28 發表
返學校睇左,裙係$41起(大d size貴小小),運動衫$60一套,都係大d size會貴d,希望幫到你!

Lulu

係呀係呀,運動堂同平時校服都著得,冬天夏天都著得,學校個件係藍色有紅色邊既,不過質地唔係太好,比較厚同硬,所以夏天有時唔太適合,而家我都係比白色外套細囡著!

Lulu

原文章由 豬仔媽媽 於 08-5-26 15:39 發表
lulu,

唔該你先, 藍色外套係咪運動堂和平時著校服都可以著?

Lulu,

如果藍色個隻係咪國貨公司個d呀? 你係邊度買藍色和白色外套呢?  買校服的書局係咪長期都有校服或者外套買呢? Thanks.

原文章由 Lulu0820 於 08-5-26 16:12 發表
係呀係呀,運動堂同平時校服都著得,冬天夏天都著得,學校個件係藍色有紅色邊既,不過質地唔係太好,比較厚同硬,所以夏天有時唔太適合,而家我都係比白色外套細囡著!

Lulu

...

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 08-5-26 23:36 編輯 ]

豬仔媽媽,

如果藍色個隻係咪國貨公司個d呀?
係個隻寶藍色

你係邊度買藍色和白色外套呢?
藍色既係自家品牌 ,白色既就係吉之x買

買校服的書局係咪長期都有校服或者外套買呢?
係...如果佢仲有size既話,由其換季有時會無貨

出面都有學校既校服賣,係九龍城同愛民村都有,不過我自己未去過,都係搵人幫我買,因為女生既校服裙出面買個d背面係拉拉鍊,學校個d就係扣"樓",為左方面大囡自己換校服,所以就買出面個d,比起學校個d貴小小!

你唔洗客氣,有問題(如果我又識答),我都會盡答!

Lulu

lulu,

荃灣e邊係咪無校服買呢? 你大囡著拉鍊個隻係咪小一先開始呢? 白色薄外套係咪夏天學校開冷氣時著呢? Thanks.

原文章由 Lulu0820 於 08-5-27 11:23 發表
豬仔媽媽,昔

如果藍色個隻係咪國貨公司個d呀?
係個隻寶藍色

你係邊度買藍色和白色外套呢?
藍色既係自家品牌 ,白色既就係吉之x買

買校服的書局係咪長期都有校服或者外套買呢?
係...如果佢仲有size既話,由 ...

豬仔媽媽,

荃灣e邊係咪無校服買呢?
無搵過喎...我估未必有

你大囡著拉鍊個隻係咪小一先開始呢?
係...之前佢都唔識自己換校服

白色薄外套係咪夏天學校開冷氣時著呢?
係,不過如果小朋友怕冷,都可以著番厚d既藍色外套

Lulu

lulu,

如果後面扣扭, 要自己扣真係好困難, 大人都可能扣好耐, 你大囡好叻可以自己係後面拉拉鍊著校服.

Thanks.

原文章由 Lulu0820 於 08-5-27 19:22 發表
豬仔媽媽,

荃灣e邊係咪無校服買呢?宦
無搵過喎...我估未必有

你大囡著拉鍊個隻係咪小一先開始呢?
係...之前佢都唔識自己換校服

白色薄外套係咪夏天學校開冷氣時著呢?
係,不過如果小朋友怕冷,都可以著番厚d既藍色外 ...
‹ 上一主題|下一主題