用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學第一次考試......
樓主: 蝦碌媽咪
go

中學第一次考試...... [複製鏈接]

亞囡都係中一生, 好彩佢都緊張自己0既成績, 聖誕期間溫左少少, but佢個friend, 唔多想溫, 成日都撩亞囡msn, 打blog.....   暫時佢都肯聽我講....遲d就......

原文章由 kit7266 於 08-1-14 15:34 發表
亞囡都係中一生, 好彩佢都緊張自己0既成績, 聖誕期間溫左少少, but佢個friend, 唔多想溫, 成日都撩亞囡msn, 打blog.....   暫時佢都肯聽我講....遲d就...... ...

考最後一科的前一晚 , 亞囡同學問佢開唔開電腦打機 :evil:

醒目開學勳章

原文章由 Nymph_ 於 08-1-13 12:52 發表
阿女都係考緊試,我都不停叫佢温書,但佢成日話唔駛温,搞到我 ,佢只好勉强攞起本書去温.但當佢考完番黎,就話我,都話唔駛溫,一D都冇出過課本嘅野,阿女話,題目多數要自己思考咗先答(類似通識)所以死背爛背係冇 ...

我都係希望科科合格ok啦,but唸番之前test啲成績 ,不過佢又唔係咁在意成績表啲數字先死......

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-1-14 16:11 編輯 ]

ruby2004,
咁你比唔比佢開呀?
有時都想比佢relax上網, 咁佢休息完要溫書, 唔記得offline msn, 佢個fd有訊息send黎, 我幫亞囡打 "溫書先, 88", fd答: 書都好溫0既!!

原文章由 kit7266 於 08-1-14 16:11 發表
ruby2004,
咁你比唔比佢開呀?
有時都想比佢relax上網, 咁佢休息完要溫書, 唔記得offline msn, 佢個fd有訊息send黎, 我幫亞囡打 "溫書先, 88", fd答: 書都好溫0既!! ...

我無表態呀 , 亞囡重同對方話好多野要溫添 , :tongue: (鬼咩 , 放假叫佢溫定又唔聽 , 佢都話無信心) . 我昨晚同佢講下學期開始每晚都要將當天所教的科目溫習 , 唔好臨急抱佛腳 , 佢都應承左 , 條件係每日都可以開電腦 (現在一星期只准玩2小時) , 但功課要我放工回家前做好 , 睇吓work唔work啦 , 岩岩考完試 , 都未有咁快教書 .
唉 !

[ 本文章最後由 ruby2004 於 08-1-14 16:42 編輯 ]

唉!唔通真係合格就算嗎?

醒目開學勳章

我以前都聽人話過,中學各科合格都係中中地啦.(當然,有8,90分更加恭喜佢).以我個女嘅料子(絕對無貶低佢,只係心中有數),唔通我仲望係會考狀元咩,考到個芝麻官,我都"呵呢吉帝"咯.
原文章由 eeyore0511 於 08-1-15 23:38 發表

原文章由 eeyore0511 於 08-1-15 23:38 發表

其實真係好睇個細路性格 , 有D好自動波 , 成績跌左會自己加油 ,
(我朋友個囡就係 , 佢亞媽話佢個囡重勤力過小六) , 自己知自己個隻0既性格 , 只有鼓勵佢 , 而家我真係降低到合格已經開心 , 我睇吓點培養佢會自動自覺咋 , 長遠計就唔好計較目前D分數 .(阿Q )

亞囡上次中文form test, 都係緊緊合格, 我仲話佢做乜差左咁多, 原來佢果班只有7個合格, 隔離班得2個only.....份卷3頁紙, 2篇閱讀理解, 每段都要寫主旨, 加其他問題, 仲有1part 要填成語 + 另一part解釋成語意思, (e.g.東施效颦........) 得30分鐘做卷..
我諗係時候要調節自己

個子考完試,昨天派了幾科成績,70幾至80幾,我有點不貫,以前都是90幾,話他成績低,他很不開心問我,你想怎呀。

原文章由 千紅 於 08-1-17 15:54 發表
個子考完試,昨天派了幾科成績,70幾至80幾,我有點不貫,以前都是90幾,話他成績低,他很不開心問我,你想怎呀。

其實你仔仔很不錯呀,,
其實都要睇番最高/低、有幾多人不合格來衡量,,

如果比我會話:好叻仔bor...但我相信你0既資質可以更高分

原文章由 pinkiesalbe 於 08-1-17 16:23 發表

其實你仔仔很不錯呀,,

如果比我會話:好叻仔bor...但我相信你0既資質可以更高分

係呀七八十分好叻架啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

羨慕

原文章由 sorlo 於 08-1-17 16:32 發表

係呀七八十分好叻架啦

七八十分在我小朋友學校話公開試可以credit 啦。。。

其實也不錯,不過也要看其他人分數是多少。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

其實我昨天回家也不敢再批評佢,想學你咁讚吓佢,佢系九龍城的英中就讀,他話有些同學真是很叻,昨天派了西史考95分,但有同學100分,他自己都有點不滿意。

原文章由 pinkiesalbe 於 08-1-17 16:23 發表

其實你仔仔很不錯呀,,

原文章由 千紅 於 08-1-18 12:25 發表
其實我昨天回家也不敢再批評佢,想學你咁讚吓佢,佢系九龍城的英中就讀,他話有些同學真是很叻,昨天派了西史考95分,但有同學100分,他自己都有點不滿意。

...

History 有 95 分已很好,開解貴公子不要有太大的壓力給自己。Band 1 英中有 95 分已令很多人羨慕不已…
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題