用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,為名次要失去理智 - 只不過是幼稚園! ...
樓主: cheukue
go

好唔開心,為名次要失去理智 - 只不過是幼稚園! [複製鏈接]

版主點解無咗本人所回覆各位之內容.請查閱.謝謝.
cheukue

原文章由 AnnieClarabel 於 07-7-7 10:33 發表
我仔仔K1得到進步獎, K2得到學業獎, 今年K3要下星期六先派獎; 自問好緊張, 但我唔會畀個仔知, 有邊個父母唔想望子成龍? 唯有盡量控制自己情緒, 萬一到時真係得唔到獎, 只有同仔仔講下年再努力o羅, 最恐怖舊年有 ...

甘細過就甘,大D會吾會自殺架

而家就咁重名次,小朋友同大人都好大壓力

王國長老

原文章由 a961115 於 07-7-8 08:19 發表
學校真的有點似「辦公室政治」的縮影,平時的中秋節、復活節等等的手作仔已經是家長們的鬥爭項目之一,小朋友又怎會做到咁靚的手工藝?

無錯, D作品靚得誇張咗D, 唔似係小朋友自己做, 雖然話係親子
...

係呀,真係有感而發,一見到d作品就知係家長做既,但係我都唔會妥協,最重要係俾小朋友知道,件作品係要親手做,我唔想因為一兩個獎將小朋友既正確觀念都賠上!

有冇獎,我都同囡囡講佢好叻,做得好靚,最重要係有付出!

幼稚園獎項,第一年囡囡有,第二年成績幾好我都以為佢又會有,點知冇,我都唔出聲,唔想俾佢壓力,大人難免內心有盼望,但唔想俾佢知,今年k3佢有獎,我會開心,鼓勵佢keep up the effort,希望佢上左小學會學習得愉快,獎項係其次, 最重要係唔好為呢d野低頭.

我個女K1時,得了學業成績獎; 今年K2時, 老師常拿她作班上的榜樣, 雖然今年不知有沒有成績獎, 但我個女幾個月前已經同我講佢應該有 , 我問佢why,佢話佢在班上都算幾叻, 我即刻打沉佢話其實每個小朋友亦有各自叻的area, 例如邊個邊個英文說的比她好; 邊個邊個字寫的比她漂亮, 邊個邊個彈琴比她叻...etc, 我覺得小朋友有自信是好,但不用那麼小就太在意這些或自信心爆燈,我怕她將來 (maybe 小學時), 面對更激烈競爭時沒能接受錯敗
‹ 上一主題|下一主題