用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生是否只求合格..
go

中學生是否只求合格.. [複製鏈接]

中學生是否只求合格..

唉!剛派回考試成績,佢好開心話全合格 但以我角度其實應該有進步空間..同小學成績分數差好遠..小兒是 EMI Form one生.請問中學生是否真的很難取高分數呢?

Re: 中學生是否只求合格..

我女都係咁講,佢話d學兄學姊講,合格已經好好架喇.

另佢表哥表姊讀第2間中學,都係咁講.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

通常都係60或70幾分, 有8字頭就開心啦!

咁你個仔合格之餘平均分係幾多分呀? 因為中一生平均分有80分已經好高, 通常都係6x-7x咁上下.
catthinmom 寫道:
唉!剛派回考試成績,佢好開心話全合格 但以我角度其實應該有進步空間..同小學成績分數差好遠..小兒是 Form one生.請問中學生是否真的很難取高分數呢?

fitceo:

真係好似我大仔的一番話,每次問他test or exam點呀?
千篇一律的答案:總知科科及格啦!好叻架,中學生好難科科及格.       結果真係科科及格, 但是全級考1xx名      ,個衰仔仲話,"我都唔知d人會咁勁架"
     係你個衰仔差就真!!!!     
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

唔係呀, 科科合格都要考到全級1xx名, 咁樣你阿仔學校都好勁喎.
sai1031 寫道:
fitceo:

真係好似我大仔的一番話,每次問他test or exam點呀?
千篇一律的答案:總知科科及格啦!好叻架,中學生好難科科及格.       結果真係科科及格, 但是全級考1xx名      ,個衰仔仲話,"我都唔知d人會咁勁架"
     係你個衰仔差就真!!!!     

rclamlam:

真珠都有咁真,1xx(仲係唔係  "頭同中"個d)你話

所以千萬不要以為 "中學生科科及格是好不錯"

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

其實我相信同班同學讀書氣氛好重要,若他們有很多同學不及格,佢已經覺得自己好好;相比佢及格但全班最差時,我相信佢先識驚~"有競爭,才有進步"

我原諒佢~佢係由中文小學而入讀英中,所以我當係學校和自己的適應期,希望佢遲些可以有進步. :cry:

最重要都係睇平均分...如果平均分得六十零,合格已經好好啦!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

睇人來: 我仔仔通常Sicence, Maths, Eng.高分d( 80以上)
但文科--特別係History, Chinese就慘了, 高極有限 (60-70), 他話就來可以唔使讀中、西史了,.所有要背的科目都唔鐘意, 盼都盼呢日快d到wor.

中學係好難取高分

呀囡的maths, socs  Pth 都有机會有八字頭, 但係其他科, 尤其中文既科目, 就可以唔及格比你睇

所以全部合格暫時呀囡都未達標

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

catthinmom:

我個仔係果d "平時唔燒香,臨急抱佛腳"的人,每次唔到
測驗及考試佢都唔會温書(小學巳經係咁,可能我唔識得點教佢),仲有D中學生最愛 抽書離温,如果唔測唔考果D,唔洗旨意佢地温.

不過我都係到  
對住個衰仔,我就用第二種方法;哈   
不過都唔知成唔成功.         

Midagemum :

你囝囝已經好叻,人冇十全十美,可能佢真係文科冇咁喜歡呢,
我個仔 I.S 就算識答都冇用,因為佢唔比心機串熟D字,扣字分都扣死.MATH 仲好笑,明明列式都好地地,計計吓12-7(都可以=4)你話我可以點,     
反而中史及中文就好DD.

Midagemum 寫道:
睇人來: 我仔仔通常Sicence, Maths, Eng.高分d( 80以上)
但文科--特別係History, Chinese就慘了, 高極有限 (60-70), 他話就來可以唔使讀中、西史了,.所有要背的科目都唔鐘意, 盼都盼呢日快d到wor.

學生係中一ge成績差異可以好大,尤其是英中生,勁ge可以有成80幾至90分平均分。差ge可以全軍覆沒,這種情況表示佢唔係咁適合用英文學習。通常普普通通會係70分左緊。但到左中二或以上,平均分通常都會低D,因為D課程深左。初中生如果只求科科合格就算,到左高中就麻煩,因為冇認真去打好基礎,而多餘時間用左落打機度,去到搏命階段ge公開試,就會感到有心無力,惟有去補習社打補針,最後好彩ge可能變成高分低能,唔好彩ge就被人out左出黎!

sai,

咁你阿仔學校真係好叻啦, 好彩阿女間唔係姐.
sai1031 寫道:
rclamlam:

真珠都有咁真,1xx(仲係唔係  "頭同中"個d)你話

所以千萬不要以為 "中學生科科及格是好不錯"

我女學校都唔少人係60-70分平均分, 但係50分以下既相信都好多, 但係看佢地既分數真係想象唔到咁差囉, 真係幾難接受架, 阿女都好唔開心, 因為佢個班係精英班, 所以佢既成績排到好後, 隔離班就岩岩相反, 希望今次唔會影響阿女既自信心, 下次再努力啦.
櫺囹桼 寫道:
最重要都係睇平均分...如果平均分得六十零,合格已經好好啦!

My daughter's report card has a "median score" for each subject, so you can tell how good or bad that she is doing in that particular subject as compared to the rest in the same form.  I find it quite useful.

呀囡成績成都有每科既全級名次同埋最高分數, 所以有得參考
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我女成績表只有每科班名次, 無級名次架.

rc:

你囡個班, 級名次咪等於班名次

‹ 上一主題|下一主題