用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 34網選校
go

34網選校 [複製鏈接]

34網選校

想請教34網家長會怎樣排位?

乙部)
1) 協恩
2) 聖羅撒
3) ??

thank!!

Re: 34網選校

協恩>聖羅撤 >馬頭涌>陣瑞祺(喇沙)>農官>獻主會>牧愛下午........等等,之後唔識排.
掛位就係咁, 但真正選擇就不能這樣排,咁排可能派到八九十比你仔仔女女

大B小B:

個人意見如下:協恩,聖羅撒,陳瑞祺小學,農圃道官立小學,馬頭涌官立小學都好hit 一定要放第一, 放第二無機會

次選 : 獻主會小學, 中華基督教會灣仔堂基道小學 及 牧愛小學下午校

其餘都算差, 入到都喊三聲都冇咩分別, 相信你唔會浪費時間去考濾 基督教香港信義會紅磡信義學校 , 九龍靈光小學, 合一堂學校, 天主教領島學校 , 香港潮連同鄉會張祝珊紀念學校 ,聖匠小學,及九龍婦女福利會李炳紀念學校邊間差D

hugub

Hugub,

你意思是否跟你的意見順序排呢? 因我都係無咩經驗所以都希望大家可以給我多些意見.

聖羅撒 - 可否提多些資料, 我對此學校是完全無認識!!   

我意思係:

乙一: 協恩,聖羅撒,陳瑞祺小學,農圃道官立小學,馬頭涌官立小學 揀一間
乙二 : 獻主會小學
乙三 : 牧愛小學下午校
乙四 :  中華基督教會灣仔堂基道小學

乙五 : 基督教香港信義會紅磡信義學校 , 九龍靈光小學, 合一堂學校, 天主教領島學校 , 香港潮連同鄉會張祝珊紀念學校 ,聖匠小學,及九龍婦女福利會李炳紀念學校 求其填啦 ! 反正都係差

獻主會小學有兩間wow 上下午分左校都係全日

博D我會咁:
乙一: 協恩,聖羅撒,農圃道官立小學,馬頭涌官立小學 揀一間
乙二 :陳瑞祺小學
乙三: 獻主會小學
乙四: 獻主會聖馬善樂小學(暫定校名)
乙五: 牧愛小學下午校
乙六 : 中華基督教會灣仔堂基道小學
保險D我就跟Hugub選法(佢的方法起碼少機會去到八九十)

放乙二 :陳瑞祺小學 唔係博, 係浪費第二表願

從去年起陳瑞祺小學遷左新校舍又轉左全日變得好大競爭

本人乙一填陳瑞祺小學都入唔到, 難道乙二會中??

咁靠你去搏下啦 !!!

Agree with Hugub, 陳瑞祺小學排第二好微機會;我個人意見認為農官排第二機會或者大dd. 獻主會聖馬善樂小學留給統一派位的學位(48個位,少過一半!)少過舊校, 可能是新校舍的關係吧! 排第四又係十分微, 唔知第三又會否大機會d呢? 基道應該比兩間合一堂好不了多少, 所以呢三間可作6-8之選. 另外, 靈光及聖匠又好似比餘下的好(應該說無咁差), 排9-10吧

如果 乙一揀馬頭涌官立小學, 是否不應把其他hit school eg, 協恩,聖羅撒,農圃道官立, 陳瑞祺,填入 form ??

ttma

去年多龍仔龍女, 今年人少D??? 等我查下先

等我以為新校少人報,要做多d資料搜集先得啦^.^

想請教 聖羅撒 / 九龍聖家 哪間程度較高?

聖家. 據聞聖家中學有2間附小爭位,程度一定高. 但聖羅撒小學, 除10個8個較差外,其餘都可以直升,所以程度應較淺.

聽講陳瑞祺唔係幾好, 係指辦學非常差, 有無人有聽過呀....

如人有聽過,請舉例!

但,聽聞合一堂不是那麼差,老師幾好,校風也不錯,明年更成為全日制,都可以考慮吧!   

有無讀陳瑞祺既媽咪可以分享下呀.....   

agree~
我女而家st.rose小二生,其實當年填表因為頭兩志願都填得大膽兼無私校打底,所以乙三及乙四都係填合一堂
(甲一)舊油天(甲二)協恩(乙一)協恩(乙二)st.rose(乙三)合一下午(乙四)合一上午
因我女以前讀o個間幼稚園間中都會同合一堂小學合辦活動,會有機會見到該校小學生,而小女d同學仔亦有哥哥姐姐讀緊合一堂,覺得合一好在校風ok,但就輸在英文唔夠,入中中機會較大!
mabelle 寫道:
但,聽聞合一堂不是那麼差,老師幾好,校風也不錯,明年更成為全日制,都可以考慮吧!   
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Cameo,

你即是說, 你的女兒是中了乙部第二志願入聖羅撒的, 是嗎? 那又即是說, 當年放聖羅撒在乙部第一志願的全部中獎! 咁睇法, 聖羅撒都不是很hit 的選擇 wor.

另外, 就我參觀合一堂學校(展版上的資料)時得知, 都有約四成小六生入英中, 都不差! 校舍就細一點, 唔知新校校舍會否大一點.

jeffzhang,
但其實我女選校時兩校網未合併,合併後兩間熱門女校都多左學生爭位,所以情況又唔一樣囉!
我之前都去過合一堂學校,其實對我嚟講校舍新舊已唔重要,邊有一間每一樣條件都係"最好"?所以我從來唔會以校舍去考慮,但當年真係識得有家長喺小朋友喺合一讀書,佢地都係話校風好,校規嚴,我識幾個家長的小朋友都喺合一入面成績好的,佢地意見都係唔係怕入唔到英中,而係擔心英文個底唔夠囉,所以某d學生係因為保險d而選中中的!其實一間學校好與唔好,我自己先考慮學生成績,其次好老實講,家長"質素"都好大影響,間間學校都有咁多學生係大抽獎入到,學生成績好壞其實亦好在於家長去配合先有"效果"!
而st.rose呢兩年係新校長新管理,同以往唔同,所以若想知多d,亦不妨睇埋bk入面都有st.rose小學討論,咁可以多d媽咪提供到較為客觀的意見!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題