用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享..... ...
go

住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享..... [複製鏈接]

醒目開學勳章

住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

都不知怎樣......天水圍那間好? 還是向區外選呢? 囡囡讀得遠又驚學壞都睇唔倒.....天水圍又..........

Re: 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

天水圍都有唔少好中學, 差些中學都有好老師,樂觀呀!   

Re: 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

me too...
didi_0121 寫道:
都不知怎樣......天水圍那間好? 還是向區外選呢? 囡囡讀得遠又驚學壞都睇唔倒.....天水圍又..........
cherry=.=   :-(

cherryshin 寫道:
me too... [quote]
didi_0121 寫道:
[/quote]

直資好似有間中學叫"李兆基"書院, 現在個校長係以前聖保羅男女中學既校長, 雖然係新校, 你可以去睇下, 我諗都唔會差得去邊。不過係唔好在要比學費。
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

李兆基"書院 $1800
:lalala: :yawn: :fighting1:

lili_leung 寫道:
李兆基"書院 $1800

都幾貴喔
仲有無其他學校介紹?

你女女讀緊邊間小學? 有無聯係中學?
睇埋第二次呈分試再作決定.

唉....
我個女d成績
中文-79 & 71
英文-78 & 90
數學-94 & 92
常識-94
佢依家讀伊小正校....
都唔知可以揀邊間?

全級第幾名?

我地暫時未知,上次就49/169左右啦!

你可考慮翁祐,OR十八鄉 聽說十八鄉有鄉紳支持,我有朋友的仔要人事才入到,你不妨再打 聽吓。

十八鄉好似唔睇成績,只靠人事,因我有朋友個女band3成績,本身派左陳震夏,都係靠人事轉入十八鄉!掂左

其实天水圍OR元朗都好難選中學,我個仔都是P.6,我打算比佢出九龍讀。 :cry:

出到咁遠,又怕佢學壞!山高皇帝遠,有咩事都唔知呀!唉!如果佢成績好D咪唔洗咁煩LAW!!

即係BAND 1 中至尾?

建議可考慮信義(第一志願),天水圍官立,基元,基朗,鄧佩瓊,盧幹庭等。

我地暫時未知,上次就49/169左右啦!

HI,
我地都打算信義(第一),伊中中(第二)保險D嘛!

功課是否好多,又是否經常要默書, 要同學死記及校風如何

元朗商會中學
趙聿修紀念中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
香港管理專業協會羅桂祥中學
元朗信義中學

聽聞基朗而家谷英文,隔1day默一次書要做可能成為brand 1頭,我唔想個仔這樣讀書

:lalala: :yawn: :fighting1:

元朗商會中學- BAND 1 中,功課適量
趙聿修紀念中學 - BAND 1 中,少功課
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學 - BAND 2 尾,功課不知
香港管理專業協會羅桂祥中學 - BANDN 1尾BAND 2頭,功課適量
元朗信義中學 - BAND 1 中 至 尾,功課略多

lili_leung 寫道:
功課是否好多,又是否經常要默書, 要同學死記及校風如何

元朗商會中學
趙聿修紀念中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
香港管理專業協會羅桂祥中學
元朗信義中學

聽聞基朗而家谷英文,隔1day默一次書要做可能成為brand 1頭,我唔想個仔這樣讀書

伊小正考49/169,自行揀伊中中,100%入硬,咁就唔可以再搏電腦派位的機會,妳可接受嗎?

其實伊中中o係電腦派位時放在第3 或第4志願,亦100%可派到,因照往年成績統計,伊中中並唔係全收BAND 1 學生,即係話全部BAND 1 學生編配完後仍有位剩。

HI,
我地都打算信義(第一),伊中中(第二)保險D嘛!

係呀....唉...都不知揀邊間好,有無D提議呀?
THANK YOU!!
‹ 上一主題|下一主題