用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家覺得用學業成績分班好唔好呢? (即精英班) ...
go

大家覺得用學業成績分班好唔好呢? (即精英班) [複製鏈接]

大家覺得用學業成績分班好唔好呢? (即精英班)

會作為選小一的考慮主因之一嗎?

Re: 大家覺得用學業成績分班好唔好呢? (即精英班)

精英班-我鍾意....因材施教...但就大壓力d

會作為選小一的考慮主因之一嗎?no..唔係咁緊要

贊成以學業成績分班,但唔讚成再用「精英班」一詞去標籤學術成績特出既小朋友,對學科成績好及差既小朋友都唔係一件好事,學術成績好就等同「精英」?唔同意![img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_1371.gif[/img]單以學術成績去決定「精英」與否,已經過時。

將學科能力相當既小朋友集於一班教,可針對強弱,老師施教時易好多,唔會出現學生間互相拖累既情況。

應該~
不過我贊成係以 中英數 三科既水準黎分科(拔尖補底)
有d小朋友數學好d, 就可以學d深d 既數
但英文唔掂, 就要去補底班 補下d 英文

始終唔係個個人中英數三科都可以成績好..

拔尖補底是必須的!
最好能做到主科跨班編組,如中文5班拆成7組,按成績編組上課,英、數又另分組,這樣,同一個學生上主科時會入不同組,除非科科差,否則,唔覺自己最差(係都要認啦)當然,最叻ge始終科科精。
有d中學做到,老師堂數會多d,因不可因此多請老師,但做到分流同小班,學生得益又多d!

[size=medium]應該~
[size=medium]將學科能力相當既小朋友集於一班教,可針對強弱,老師施教時易好多,唔會出現學生間互相拖累既情況。

★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

絶對同意你既講法,因為小朋友能力既差異可以好大,有時比較弱d既小朋友就會因為自己同人哋有比較下覺得自己比人差,因而會打擊到佢既學習信心,所以我覺得係有必要....
wendy_ 寫道:
[size=medium]應該~
[size=medium]將學科能力相當既小朋友集於一班教,可針對強弱,老師施教時易好多,唔會出現學生間互相拖累既情況。

I agree with you.     
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-)

應該:-

因才施教呀ma
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

聖心下午校長有四個字:得不償失....所以係佢學校係唔會有精英班

應該

Sindy 寫道:
聖心下午校長有四個字:得不償失....所以係佢學校係唔會有精英班
我仔間學校都唔分, 但你可知有甚麼原因唔分的好處呢?

自己兒女成績好的話,梗想分個班, 不被學習媛慢者拖累....但

如果自己的小朋友屬校內成績差果批, 你地都同意用學業成績分班嗎? 會否傷了小朋友自專心?  

就算班別名稱無標榜精唔精英班,但小朋友及家長心裡有數...........

佢咪就係話:得不償失.....佢話精英班又唔係太精英,但底果d又無咩資源,所以唔搞囉...老師都要做野的呀.....佢地都忙到死....
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
我仔間學校都唔分, 但你可知有甚麼原因唔分的好處呢?[/quote]

王國長老

我個仔學校都無分咩精英班,
我發現有直屬中學既小學大多都無分精英班既,
分精英班講得好聽咪係因材施教,講得唔好聽既…..
咪主力推精英班,等升中派位成績好D 囉。
呢個情況係直屬小學少有,
因為已有一定數目既直屬額,你話係咪?

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
我仔間學校都唔分, 但你可知有甚麼原因唔分的好處呢?[/quote]

相信有中學聯繫的都不會那麼緊張升中派位, 依家做老師真係唔同以前咁嘆!
Sindy 寫道:
佢咪就係話:得不償失.....佢話精英班又唔係太精英,但底果d又無咩資源,所以唔搞囉...老師都要做野的呀.....佢地都忙到死....

呢點大家都有同感喎!
麟媽媽 寫道:
我個仔學校都無分咩精英班,
我發現有直屬中學既小學大多都無分精英班既,

daydream,

相信大家都認同大部份國際/私立學校都很好....但唔係人人都負擔得起昂貴的學費。  所以唯有同其他人一同研究點選津校/官校/資助。

[quote]
daydream 寫道:

好的國際學校在小學階段, 尤其是初小, 是不會排名, 更加不會分斑 , 只會在斑內上主要科目時(例如 Literacy, Numeracy, ) 分成五至六個 Groups (註, Literacy 既 grouping 可以同 Numeracy 既 grouping 不同), 因才施教, 以免打殘學生既自信心.

對於那些能力較弱既 groups, 老師會比 extra attention, 例如多o的 teaching assistant 或 parent helpers 協助 group discussions & activities, 而老師會亦會用較多時間協助最弱既 groups, 目的是希望 較弱既 groups 可盡快達到正常水評, Grouping 既組合在學期間會因應個別學生進度而調整. 而不是像一些 local 學校, 將資源放在"精英斑" 上摧谷, 目的是為學校增取名氣.

我十分讚成, 這樣子, 各同學都可以一起進步.  不過學校就須多招聘老師.

Cyrus123 寫道:
拔尖補底是必須的!
最好能做到主科跨班編組,如中文5班拆成7組,按成績編組上課,英、數又另分組,這樣,同一個學生上主科時會入不同組,除非科科差,否則,唔覺自己最差(係都要認啦)當然,最叻ge始終科科精。
有d中學做到,老師堂數會多d,因不可因此多請老師,但做到分流同小班,學生得益又多d!
‹ 上一主題|下一主題