用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係一位好普通o既小學老師
go

我係一位好普通o既小學老師 [複製鏈接]

我係一位好普通o既小學老師

我讀大學時係主修英文,之後讀o既master又係英文,一直以o黎,我都係專科專教英文,即係每年都教三班英文,但係今年番到學校,知道自己要兼顧埋教音樂,只係能夠教兩班英文,真係有o的唔開心。
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

Re: 我是一位好普通o既小學老師

Hi,

你好, 我還以為現在的學校是提倡專科專教的

坦白講,我細個果陣考過一個演奏文憑,但係一直都係媽媽迫,我根本唔鐘意。

我個degree係英文,教育文憑係英文,master係英文,一心諗住淨係教英文,結果......

其實要我教音樂,對細路一o的幫助都冇,我冇辦法提升到佢地對音樂o既興趣。
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

Miss Chan Chan,

你有沒有跟校長談談 ?
我想身為校長唔會想見到這情況啩

同o左佢講,佢話因為唔夠音樂老師,所以我都要教,我覺得佢完全唔係為o左學生去諗,唔係個個老師都係用o黎攝位。佢係用人方面一o的都冇認真考慮過,其實好多學校都有呢個問題,所以先會有家長覺得有o的老師教得唔好,唔稱職。

不過,雖然係唔開心,但係都唔可以用學生o黎'較飛',唯有盡力而為,但係坦白講,我唔會因為要兼顧音樂科,且減少花係英語教育o既時間,我好清楚自己o既定位,我係一位有足夠學歷同資歷o既英文科老師。

我好開心你有這想法 , 真的.
希望你好快可以只是教英文 :wink:

Miss Chan Chan:

那真的很奇怪啊﹗我通常以為是教開音樂的要兼教其他﹐如宗教等﹐必要時音樂老師連英文都要教﹐但我真的沒有聽過教開英文的要去教雜科。。。。

我之前見工時﹐校方還說我只教ENG LIT 就可以﹐連LANGUAGE 都不用理啊。。。

不如你跟校長談一談啦﹐說你覺得只教英文對學校的整體得益比較大啦﹗問清楚原因都是好的﹐如果真的覺得不開心﹐教埋今年就找過一間合心水的學校啦﹗上班這事﹐當人選你時﹐你都有權力去選人的﹗

醒目開學勳章

Miss Chan Chan :

你真係一位好老師, 繼續努力, 加油, 支持你呀!

:  

醒目開學勳章 王國長老

版主, 我都相信而家教書, 真係比起以前大左壓力
我妹妹朋友仲慘, 由於屋企唔support, 高中開始, 佢已經係品學兼優靠獎學金交學費, 讀完大學first hon, 再讀master, 教中學, 校長都好鐘意佢, 第2年已經俾佢教預科班, 當然, 好多人眼紅佢啦
跟住, 朋友要考基準試, 肥左 (晴天霹靂!), 校長話,真係好抱歉, 唔可以再俾佢教預科班, 仲要呢個時候, 校長發現, 原來朋友一早可以豁免考基準試, 朋友好唔甘心, 辭左職
跟住, 朋友去左間band3學校教, 教到精神病(真係顛左!), 完全控制唔到自己, 日日喊住唔肯返工, 放左幾個月病假, 仲要俾d學生打電話去佢屋企"miss, 你放心休息啦, 我地成班投票, 都覺得代課老師教得比較好...." o係咁既時候, 朋友屋企人竟然問佢幾時可以返工, 因為屋企等錢供樓.....
哎, 你話死唔死! :cry:

加油 !

Miss_Chan_Chan 寫道:
坦白講,我細個果陣考過一個演奏文憑,但係一直都係媽媽迫,我根本唔鐘意。

我個degree係英文,教育文憑係英文,master係英文,一心諗住淨係教英文,結果......

其實要我教音樂,對細路一o的幫助都冇,我冇辦法提升到佢地對音樂o既興趣。

Miss_Chan_Chan,

妳既expertise係教英文, not 音樂 (no previous teaching experience in Music subject),咁校長叫你兼教音樂,有冇提供適當培訓架?

meimeilam 寫道:

:  

Agreed.

In commercial society, it is common that experts also need to handle irrelevant jobs. There must be some responsible tasks which you do not like to handle. In my opinion, Miss_Chan_Chan gets the 演奏文憑 and I think it is appropriate for her to teach music.

meimeilam 寫道:

:  

俾心機教啦,向正面之方向想,你会開心好多。校長可能真的找不到更合適之先生オ找你,而你教小学音樂够曬資格。

我老爸也是做教師(大陸)的,當年我還未出世,聽大姐說,當年我老爸一句英文都唔識,就被校長點去教英文(原因是他是回國華僑),老爸怎辦呢?他星期六踩單車二十多公里去另一学校找同事教,老爸本來一星期回家一天也冇埋咁制。然後又被點去教農業,養埋猪,種蘑菇...今天呢?老爸身在香港,以前的學生每年都会搞一些聚會,有的特地在大陸來参加呢!

俾心機教,向正面之方向想,做教師真的是一很有意義之職業。

現在不是說英語老師難請,如果你祗想教英文一科,不如轉工啦!相信好多學校請你.
不過,其實多方面發展,不是對你前途更好嗎?你又不是沒資歷,不要浪費自己的才能.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

As a teacher, I don't think there is like or dislike to teach a subject. I would say confidence is the major concern ...especially teaching in primary schools. (Regardless of the basic requirement or cert. u should have, like LPAT)

For me, teaching the subject knowledge is only a mean. Teachers are required to do a lot more than that. If you like teaching, u should like to be with the students no matter it is a Music or Eng lesson. I think you can also use your talent in English to teach them some English songs. Singing is a good way to learn a language.

好多謝各位媽媽o既支持,作為老師,能夠得到家長o既體略同支持真係勝過一切。我真係好感動o架!

我冇打算進修任何有關音樂教學o既課程,一來我知道自己唔係呢方面o既材料,二來如果我讀得唔好,又勉強去教音樂,咁會好影響我o既專業,我真係過唔到自己果關。

來年我都會focus係英文科,因為今年我要兼顧三年級同六年級英文,尤其係六年級,去年我己經跟o左佢地一年,雖然佢地係成績最差o既一班,但係我都希望佢地有進步,呢個都係因為我今年唔打算轉學校o既原因。

大家有冇發現而家o的小朋友好隨波逐流?

追求潮流,名牌,當身邊所有人覺得係o岩o既o野,小朋友不加思索就去認同。

係呢度我有本書想同各位媽媽分享,係開學之後我都會同我o的學生一齊分享。

《愛花的牛》  'The Story of Ferdinand'
從前在西班牙有一隻叫費迪南的小公牛(鬥牛),當所有的牛都在互相頂撞、跑跳 ,只有費迪南獨自一人在聞花香。
當這一群小鬥牛逐漸長成成牛時,牠們心中的最大願望就是到鬥牛場上風風光光的打一場勝仗。
然而在陰錯陽差之下費迪南被獲選了。
在馬德里的競技場上愛聞花香的費迪南仍然做著她最愛做的事-聞花香。
而且,不論鬥牛士等人如何激怒牠,牠一點也不為所動,最後牠安然回到牠生長的農場,繼續享受他的花香。

我想透過呢個故事同小朋友分享,唔係大多數人認為係o岩係應該做o既事就去做,一定要有自己o既思想同判斷。要認識自己,了解自己,做一個有價值有智慧o既人。

呢本書有中文版同英文版,英文可以係以下網址睇到,我教英文,所以我會用英文版。

http://pages.prodigy.net/poss/ferdinand/main.htm#

‹ 上一主題|下一主題