用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!!
go

KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!! [複製鏈接]

KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!!

醒目開學勳章

Re: KTS (九龍塘小學)侯補學額巳滿!!

醒目開學勳章

可能是因為Ben2003在BK的連載小說。 Internet的威力不能小看。睇『巴士阿叔』就知。    

醒目開學勳章

我幫小兒選擇了SFA,放棄咗KTS囉!舊年12月我都無比留位費。

what is 連載小說 ?

bb_father 寫道:
what is 連載小說 ?

是講述Ben2003的孩子在運動比賽和數學比賽的表現。當中反映了KTS的部份強項:

Please click

以後要入 KTS 既競爭必定越嚟越大 !!   

ChiChiPaPa 寫道:
可能是因為Ben2003在BK的連載小說。 Internet的威力不能小看。睇『巴士阿叔』就知。    

乜KTS好hit?我認識4個都放棄咗KTS喎...        
一個讀津小,一個讀拔小,一個讀蔡x有,一個讀音小....

i also give up KTS, i have choosen 播道書院 to my son, i think i have a good choice.
Tigermom

我仔仔考到SFA同KTS,我只交SFA的留位費,放棄了KTS個位呀。
今年可能人多了派得唔理想!所以想轉私校啦!

I also give up SFA and KTS and choose APS.

看看 bb_father, 法子 tigermom, abccheung and luckypig
的留言,便知"連載小說"明顯地難以引起很多網友的注意。 :

各方消息傳來,因為今年派位不理想的人多了很多,又千禧 BB 關係 ,各學校叩門的家長多了很多.......

香港經濟復蘇,但是薪酬/職位空缺兩極化,派位不理想的家長很多不(用)計較學費,選讀已收取小朋友的優質私校.....

這是今年的現象,留意下身邊週圍發生的事情便知。

與我無關~~~

唔好玩我啦.....

ChiChiPaPa 寫道:

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

ben2003 : 黎緊我會同阿女報 07/08 小一, 有無咩提示呀?  點樣 interview?  會否 in 埋家長? 或有咩需要留意?

lawlijean 寫道:
KTS 面試好注重常識, 我個仔今年interview後話我聽, 老師問佢加數 (唔準用手指), 英文問佢叫咩名, 另外仲問佢方向問題 (東,南,西,北方)。佢唔識加數, 咁就衰咗喇!

[quote]
安安 寫道:
ben2003 : 黎緊我會同阿女報 07/08 小一, 有無咩提示呀?  點樣 interview?  會否 in 埋家長? 或有咩需要留意?
[/quote]

原來都問幾深, 我都要有心理準備先得

我想KTS將會有後補的學位,因為據我所知我的兩位朋友已放棄了學位,而我亦選了DGJS而放棄了學位。

唔準用手指? 冇可能, 阿女一定用手指. 有d英文字佢都係用拼音慢慢拼讀的 (果陣時佢的英文冇依家叻, 都唔知讀得啱唔啱添)
阿女都唔係全部題識答, 除咗一般性的問題, 我諗識唔識答唔係最重要, 主要都係睇小朋友的反應.

至於侯補位, 間間私校都會根據過往經驗錄取多d學生, KTS 今年可能估唔到放棄的人少過往年.
KTS 面試好注重常識, 我個仔今年interview後話我聽, 老師問佢加數 (唔準用手指), 英文問佢叫咩名, 另外仲問佢方向問題 (東,南,西,北方)。佢唔識加數, 咁就衰咗喇!

Ben2003 寫道:
看看 bb_father, 法子 tigermom, abccheung and luckypig
的留言,便知"連載小說"明顯地難以引起很多網友的注意。 :

各方消息傳來,因為今年派位不理想的人多了很多,又千禧 BB 關係 ,各學校叩門的家長多了很多.......

香港經濟復蘇,但是薪酬/職位空缺兩極化,派位不理想的家長很多不(用)計較學費,選讀已收取小朋友的優質私校.....

這是今年的現象,留意下身邊週圍發生的事情便知。

與我無關~~~

唔好玩我啦.....

Ben2003,

唔係玩。有冇睇最近一期的學前教育?有人問香港輔導教師協會主席兼喇沙書院副校長趙榮德一些最好私校的排名。趙主席把九龍塘小學排第二,只在女拔之後。這個和他以前的答案不同。很可能,他都有參考閣下的大作。

請你和我們分享多一些。謝謝!
‹ 上一主題|下一主題