用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06約克"N1"同學會
go

06約克"N1"同學會 [複製鏈接]

06約克"N1"同學會

[size=medium]06 york "N1"同學仔
[size=medium]N1A~AM
Belinda~沚峰~囝23/10~馬鞍山~5號返學7號放學
Chunmanma~臻臻~Pictorial Garden~6A車
syellat~翟雅媛~沙田~搭校車

[size=medium]N1A1~AM
mannok媽咪~諾諾~囝May~青衣~搭校車
Kimimi~Wing Wing~囡6/8~維景彎畔TKO~2號車
fungmamei~朗星~囝~將軍澳中心~2號車
winnie30~Him Him~囝27/4~維景彎畔TKO
梓群~TKO~搭校車

[size=medium]N1B~AM
HKKT~純欣~囡~青衣~搭校車

[size=medium]N1C~AM
bie~心心~囡23/7~將軍澳中心~2號車
vvbaby~希希~囡11/11~九龍灣~18號車
Kylie1c~穎頤~囡~寶盈花園TKO~1號車
jujumama~謙謙~囝10月~藍田~搭校車
joang~扶扶~囝9月~深水埗~9月搭校車
TONGTONGBB~彥棠~囝~17號車
卓楠媽咪~楠楠~囝3/3~將軍澳中心~2號車

[size=medium]N1C1~AM
Lam&HimM~謙謙~囝27/1~馬鞍山~KCR大水坑站
ChloeMak~囡13/9~馬鞍山~KCR大水坑站
cheeyhugo~Hugo~囝12/11~粉嶺~80號車
pius chung~囝4/10~大角咀~搭校車

[size=medium]N1D~AM
Alien~迪迪~囝3/6~Klnbay~自行接送
Alvismama~鏗鏗~囝4/4~順利~搭校車
AgnesMam~瑩瑩~囡28/8~順利~搭校車
yiumami~yiu yiu~囡~慈雲山~17號車

[size=medium]N1E~AM
may58~心澄~囡1/6~秀茂坪~搭校車
rebeccalo~紫沁~囡22/9~彩雲~18號車
Keira & RyanMa~Keira~囡15/11~油塘~搭校車
Cynthia Wong~Hei Hei~囝~秀茂坪~搭校車
May1217~愷盈~囡12/12~油塘~1A車

[size=medium]N1F~AM
CathyLock~Mehid~囝8/11~大角咀~搭校車
Bettyby~Calix~囝16/2~大角咀~8號車

[size=medium]N1B~PM
ethanmama2003~ethan~囝~慈雲山~17號車

[size=medium]N1C~PM
cherrycpk~劉倩希~Shayne~24/8

Re: 06年約克York"N1"媽咪交流站

HI,BIE
心妍有無返預備班,我阿女FLORA現在返YORK預備班,也是今年會返K1,但還未決定是否在YORK/SC讀K1。

HI!

我個女女都係讀06,K1呀,但係我仲諗緊比佢讀定唔讀,因為佢冇小學呀.....你地點睇呀? :cry:

DEAR 霖媽:
你女女讀緊N1好唔好呀,佢英文OK唔OK呀,因為我諗緊比唔比個女讀THINKS 國際校呀.我怕YORK英文唔知好唔好.因為我THINKS個間就好似幾好,早上三小時全英文,下午一時三十分中文,仲有一個鐘係英文.仲八個外國老師.但學費就好貴呀....點算

DEAR BIE:
我住沙田0架,你將軍澳未好遠LAW?你個女女番上午定下午呀?
懶惰人哪,你去察看螞蟻的動作就可得智慧.螞蟻沒有元帥,沒有官長,沒有君王, 尚且在夏天預備食物,在收割時聚斂糧食.懶惰人哪,你要睡到幾時呢?你何時睡醒呢?再睡片時,打盹片時,抱著手躺臥片時,你的貧窮就必如強盜速來,你的缺乏彷彿拿兵器的人來到。    箴言  6:6

各位06York N1 媽媽,
現在搵唔番06York N1 個topic, 你地去左邊到呀 ??

我朋友姨生女讀緊k3, 佢係中日人, 在York學英文好好, 好似話德望各另一間出名的小學都收左佢,

在York k3 的家長, 那間小學收再你小朋友呢, 可否分享下 ??

係呀,York k3 的家長,你地都分享下呀 :
懶惰人哪,你去察看螞蟻的動作就可得智慧.螞蟻沒有元帥,沒有官長,沒有君王, 尚且在夏天預備食物,在收割時聚斂糧食.懶惰人哪,你要睡到幾時呢?你何時睡醒呢?再睡片時,打盹片時,抱著手躺臥片時,你的貧窮就必如強盜速來,你的缺乏彷彿拿兵器的人來到。    箴言  6:6

hi all

想八下你地點解選 york
該用戶已被刪除

大家好!

我細仔今年九月入約克,大仔剛於去年畢業,現讀小一。

可以和大家分享一下對學校的觀感,老實說,YORK的確非常「商業」,但正如此,令宅非常著緊於提升校譽,所以會安排小朋友參加劍橋試和其他公開考試。不過大家不用擔心,其實小朋友並不會感到有壓力,只是多上一些英文課罷。

至於英文程度,大家不用擔心,YORK用Letterland 教Phonics,大部份小朋友都會讀出一些他們不懂的生字。

我再選約克因為我喜歡它除讀書外,也有不少活動,一會行Catwalk,一會做drama,小朋友好開心,不像某些學校死讀書,說到尾只是幼稚園吧。

我大仔有不少朋友仔都考到心儀的小學,約克的中和數一定比St Cat好,但英文老師就沒有國際那麼多,但水準也蠻不錯。

大家不妨參考參考!

該用戶已被刪除

我仔仔的同學有考到Kowloon Tong, Good Hope, SFA, St Joseph等

一般成績都可以保持前列至中上。

Dear小咪仔
我覺得阿女自返YORK後英文進步很快,讀得很開心,活動也很多,道德教育不錯,堅持不在BUS吃糖,但我老公說預備班一定好,怕不好留吾住D學生,所以他偏向揀ST. CAT。
我都係沙田友AH。

霖媽
無啊!佢話淨係收大仔,FLORA幾月出世,有

hi 各位mami,

我仔仔都係york 讀L2, 無而york 係好"商業" , 樣樣都收$之餘仲收得係比其他學校貴. 但本人亦很欣賞校長既積極上進, 令小朋友學多左野, 同埋我仔讀完pre-starters 真係學多左好多英文, 而黎緊既AQA jet set 我亦會參加, 只要小朋友handle 到而又無壓力, 多學一d 其實都無防.........除了商業, 其他真係幾好........

shueyl
其實好多學校都係商業化架,唔上約克1間先係,
該用戶已被刪除

我仔arm先去考完cambridge 既pre-starters, 佢地學校有course , 好以4個course , 不過我只join 左2個, 其餘都係我自己教佢, 佢地有個範圍既, 你話深又得吾深又得, 都成60幾首既chants & rhymes , 要見字識讀....
一個course 好以 $900-$1000, 佢地遲d亦要去考starters, 咁有証書去考小學會好d 既, 吾係當比佢見識多d 都好既........
Lam&HimM 寫道:
我諗除咗有教會background 啲學校之外, 間間都係咗commercial, 可能我哋比較擔心"無咗預算"啫!!!

唔知可否分享吓讀per-starter 係咪好貴, 大約幾許$$, 同埋洗唔洗考試?thanks>

你哋係咪諗住坐校車架,統計叮吓D資料啊
1)23/7-心妍-將軍澳中心-AM-搭校車

Lam&HimM/好姨:
你小朋友係咪諗住讀york架?
該用戶已被刪除

Fungmamei:
聽到你0既意見,敢我唔三心兩意0刺,我女女決定就讀york啦.thks

霖媽:
敢你同你老公會選邊間呀?定左未呀?

bie:
我女女應該個姐姐同佢返學,因為我老公話唔放心喎....心妍讀am, 敢佢仲辛苦呀.....佢家下有冇返學0架

‹ 上一主題|下一主題