用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港普通話傳藝比賽
go

香港普通話傳藝比賽 [複製鏈接]

醒目開學勳章

香港普通話傳藝比賽

請問有沒有小朋友參加佐BK賣廣告個“香港普通話傳藝比賽”啊?晤知難晤難?

Re: 香港普通話傳藝比賽

KOKO,

我的朋友於上星期日參加了 , 她說今次的水準很高 , 而每場都是評很少小朋友入總決賽 , 所以都比較難!

你小朋友有沒有參加呢?

mslamlamma

醒目開學勳章 王國長老

我女女都JOIN左K3項目
上次去校際朗誦節, 全部幼稚園都係同一組, 今次分開K1-K3可能公平DD, 而上次誦材較長(14句), 今次只有6句, 所以今次JOIN晒2個項目(散文&詩歌)
吸收左上次經驗, 希望今次會成功D啦

醒目開學勳章

Hi,mslamlamma
謝謝解答。
我個女參加佐K1組, 好驚到時她晤肯講。
Charlotte_mom
你系晤系幼稚園報?我系自己報名,所以晤知具體情況。我個女系上早9:30,好驚她晤夠睡。系晤系要好早到?要晤要等好耐?謝謝!

koko,

我小朋友會在今個星期日參加 , 要9:00AM去到尖沙咀 , 我都驚佢唔夠睡 , 朋友說完成賽事約1個半鐘 , 即時知道會否入圍!

MSLAMLAMMA

醒目開學勳章 王國長老

我未去過傳藝大賽既比賽, 只去過校際朗誦節
如果校際, 就係準時register, 然後全部坐低(家長同學生一齊入場), 跟大會次序逐個出去講, 全部講完晒至有result
有d細d既bb, 真係唔敢講架, 唔肯上台又有, 蚊滋咁細聲又有, 扭黎扭去唔講又有, 喊住咩都唔講都有 (當然有d都好叻啦)
如果係校際, 咁樣已經唔會有分數, 有d評判最後會俾多一個機會, 如果小朋友乖乖表演, 就算無分數/評級, 都會有評語既

醒目開學勳章

我個女系4月2日比賽。
MSLAMLAMMA:
祝你小朋友比賽順利,下星期上來講番比賽情況可以嗎?
Charlotte_mom:
你小朋友幾時比賽?

醒目開學勳章 王國長老

你地好快啊! 我女女係7/5一個比賽, 31/5另一個比賽
另外, 31/5有體操比賽, 所以果日應該上午去體操, 下午去朗誦, 好激啊 不過好彩我個女係enjoy表現果種人, 我唸佢好期待就真

先祝各位順利進級 記得分享下當日情況呀

Charlotte_mom,

你女女都幾好呀 ,ENJOY表現=有自信 , 希望你女女有好的表現 !

我小朋友比較怕羞 , 故想他習慣一下 , 只志在參與的!

mslamlamma

KOKO,

小朋友今個星期日便比賽了 , 我沒有給他太大壓力 , 因他在言語方面不是強項 , 只不過想令他有自信些 , 能在這些場合增加見識及擴濶眼光 , 如星期日比賽完後 , 我會上來和你分享!

MSLAMLAMMA

醒目開學勳章

Thanks!  

mslamlamma 寫道:
KOKO,

小朋友今個星期日便比賽了 , 我沒有給他太大壓力 , 因他在言語方面不是強項 , 只不過想令他有自信些 , 能在這些場合增加見識及擴濶眼光 , 如星期日比賽完後 , 我會上來和你分享!

MSLAMLAMMA

Look forwarding to your kind sharing  
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

醒目開學勳章 王國長老

mslamlamma
thanks   
我都祝你個小朋友有出色表現呀

水準非常高, 評判比較高要求亦較專業

醒目開學勳章

小雲小吉:
請問你個小朋友系晤系參加佐?分享下 。 每場有幾個評判?系晤系得一個?THX!
小雲小吉 寫道:
水準非常高, 評判比較高要求亦較專業
;

我都有幫個女報, 不過我知佢99.9%唔肯上台.  如果佢肯上台, 就算乜都唔講我都當佢贏架嘞!

我自己train佢, 無報任何course, 費事嘥錢!

醒目開學勳章

twokidsmum
你個女女系參加邊一組?其實我都系想train她的膽量,好似個老師話哉,要小朋友從小就能適應上臺時的那種孤獨的興奮感。

Hi all,

How to apply? Is the deadline over? Thanks for your information.

我個女k2, 我都係想train佢膽量.  佢唔需要考小學, 所以我主要係想俾多d機會佢去鍛練一下膽量, 和讓她看看其他小朋友表演! 我跟一位朗誦老師談過這問題, 她強調自信心是要train出來的.

佢其實讀得唔錯, 上次朗誦節我睇得出佢好想上台, 但佢總係衝破唔到心理關口, 佢都好失落架.

最近問過佢幾次, 佢都話自己已經5歲, 唔同架嘞! 佢終於肯係老師, 其他家長, 管理員和賣報紙嬏嬏面前唸(每次只限一位觀眾 ). 呢種行為對佢嚟講簡宜係突破, 我哋都好開心呀!

老師最了解她, 她都替我高興, 知道我花了唔少心機去train佢膽量, 俾佢信心.  我真係好希望佢今次會有突破, 只要佢肯企上台, 就算唔開口我都當佢贏架嘞. 如果...如果佢肯開口, 我諗我會喊囉! :cry:

RaineMummy,

過咗嘞! 唔記得妳都有興趣幫個女報朗誦比賽.  我哋下次互相提醒呀!  :wink:
‹ 上一主題|下一主題