用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際所見
go

校際所見 [複製鏈接]

校際所見

今日同囡囡去睇校際音樂1級比賽, 因囡囡仲有一個月先到佢, 等佢睇吓比賽係咩嚟

今日所見, 有好多34年班姐姐都好緊張,  成首歌都彈唔到, 但又要彈,  彈到手到震晒,睇見都心酸, 有位姐姐仲慘, 明明報咗100, 點知老師教佢彈咗102, 即時比評判丁, 好彩佢媽媽同評判講比佢彈埋, 個小朋友就無耐一d :evil:

Re: 校際所見

想問如果妳地係小妹妹媽咪, 妳地會唔會第一時間返家抄咗個鋼琴老師呀?

Aries媽咪 寫道:
想問如果妳地係小妹妹媽咪, 妳地會唔會第一時間返家抄咗個鋼琴老師呀?

會唔會係小妹妹或佢媽咪搞錯?比賽邊首歌都係我地話比MISS 知,因為唔係 MISS 幫我地報名,係我地自己填表,然後交比學校報。

要看錯在誰了, 如果首歌是老師choose, 但老師叫佢買左另一本, 咁老師便有錯了!

Aries媽咪 寫道:

呢d事十場有八場都有架.........鋼琴仲好d,無咁多奇呢野,其他樂器都好搞笑架...........不過呢個情況下,評判都會有評語比佢既.............就算個鋼琴老師搞錯,可能都係佢唔熟比賽既野啫,對佢既教學,都未必有問題架..........

我見過有個小朋友去,彈果級無既自己歌書添呀,又可能早知道(時間表出左都係得一個月,有人真係為左比賽,練足五六個月架),但時間唔夠,都要練返果隻歌,等佢可以上台彈下,學下面對台既經驗.........

醒目開學勳章

Aries 媽咪,

係咪每場賽事都可以自由入內觀賽? 我以為只可以參賽者 & 家長/老師 進入。

呢個錯誤可以避免, 只怪大家平日溝通不足。

各位媽咪有無係比賽之前搵其他老師聽小朋友彈琴, 睇下有無2nd opinion ??

禽日聽左一個, 佢今日比賽, god bless her, 佢老師話用photocopy, 不過個小朋友仲未識背譜既!! 不過佢買譜都買唔切, 因為今朝就要去。同埋完全無台風可言, 簡單既"谷"躬都無, 全場"那"埋塊面。

各位媽咪, 如果小朋友未比賽, 雖然呢d野都係好細微細眼, 但有做點都好過無做。

kcarol 寫道:
各位媽咪有無係比賽之前搵其他老師聽小朋友彈琴, 睇下有無2nd opinion ??

我諗都係不外乎拍子,速度,dynamic,breathing位,連跳技巧,應該都唔駛搵2nd opinion.........除非好高級既啫

Charitymami 寫道:
Aries 媽咪,

係咪每場賽事都可以自由入內觀賽? 我以為只可以參賽者 & 家長/老師 進入。

呢個錯誤可以避免, 只怪大家平日溝通不足。

唔係自由出入的, 我係跟埋朋友入去, 一開始就入去, 唔可以中途加入架

kcarol 寫道:
.....各位媽咪有無係比賽之前搵其他老師聽小朋友彈琴, 睇下有無2nd opinion ??

我100%贊成要有 2nd opinion。 評判不是要聽千編一樣的彈奏, 彈奏風格及禮貌都影響成績。

Richard Hui

It is a good experience for kids to explore themselves.

Sindy 寫道:
[quote]
kcarol 寫道:

我諗都係不外乎拍子,速度,dynamic,breathing位,連跳技巧,應該都唔駛搵2nd opinion.........除非好高級既

Richard_Hui 寫道:
[quote]
kcarol 寫道:
.....各位媽咪有無係比賽之前搵其他老師聽小朋友彈琴, 睇下有無2nd opinion ??

我100%贊成要有 2nd opinion。 評判不是要聽千編一樣的彈奏, 彈奏風格及禮貌都影響成績。

Richard Hui[/quote]

我覺得有2nd (甚至3rd, 4th..) opinons 係好既, 始終每個老師都有長短, 一個老師無甘重視既問題, 另一個可能好多, 可以集思廣益, 好處多過壞處既

就算其他opinion 唔岩聽唔適用都唔緊要, 起碼都知道除左本身老師教既演繹手法外, 仲可以有第二第三第...個彈法。就算今次用唔到, 下次見到同類型既野, 都可以多唔同既choice去演繹。

[quote]
kcarol 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

我諗都係不外乎拍子,速度,dynamic,breathing位,連跳技巧,應該都唔駛搵2nd opinion.........除非好高級既

[quote]
Sindy 寫道:
[quote]
kcarol 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:

校際前去聽一下別人既演繹, 或去聽一下其他人既意見未嘗不可, 但通常我都會尊重番自己老師既教導, 不會輕易要求自己小朋友去改, 尢其比賽前, 不宜三心兩意;  比賽後, 學習既路仍相當漫長, 真係學無止境呢!

Zoey 寫道:
校際前去聽一下別人既演繹, 或去聽一下其他人既意見未嘗不可, 但通常我都會尊重番自己老師既教導, 不會輕易要求自己小朋友去改, 尢其比賽前, 不宜三心兩意;  比賽後, 學習既路仍相當漫長, 真係學無止境呢!

Zoey,

係呀!我都諗住帶大仔預先去聽下睇下佢首Sonatina較早比賽組別D參賽者點演繹&評判既comments or tips!

kcarol,

比賽前1日始seek 2nd opinion--->改都改唔切喎,盞個心仲驚!
而且俾2nd opinion位名師又唔可以落手落腳教,都唔係咁實際!

JP 寫道:
[quote]
Zoey 寫道:

Zoey,

係呀!我都諗住帶大仔預先去聽下睇下佢首Sonatina較早比賽組別D參賽者點演繹&評判既comments or tips!

[/quote]

係啦...去觀摩下其他人,我都會帶個女去架,但要錢咁搵2nd opinion,係我女咁初級既階段我真係唔會呀.......

但有個情況例外,就係當我知道我女既評判,係邊個centre做同一首歌既評判,我會去拎佢comments,因為係佢比分我女架麻,心會預左都大概同教既都差唔多,但佢講得出黎,就應該會特別留意某樣野,咁我會暗中叫我女做多d,但做唔到都無法,不過今年音樂節已經無寫係邊個評判評邊場囉......今年我都無乜意欲去'睇評判',因都不外乎係果d野.......

不過今年音樂節已經無寫係邊個評判評邊場囉........

Hi Sindy & JP,

Last year, I found the same adjudicator marking in the same centre of the same event.  So there's a good chance of meeting the same adjudicator again in the same competition centre.  I also take the chance to listen to the touch and voice of the piano, and let my child practise on a similar one to gain better control.

I find it worthwhile to go to an earlier event... but only I could find time this year.     We are still working hard for the competition next week.  
‹ 上一主題|下一主題