用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實各位媽咪贊唔贊成2歲比小朋友插班讀N1?? ...
go

其實各位媽咪贊唔贊成2歲比小朋友插班讀N1?? [複製鏈接]

其實各位媽咪贊唔贊成2歲比小朋友插班讀N1??

如題   

Re: 其實各位媽咪贊唔贊成2歲比小朋友插班讀N1??

Small_Cloud ,
你為可要給孩子讀n1,我現在都考慮給我孩子讀n1,因為孩子近日常常喊,祖母用盡方法都攪唔"電",令到老人家唔開心,"盧"氣,所以俾佢返n1,但未報明,希望12月份返啦!

我已幫我囡囡報讀保良局的n1,但老公話無需要,都唔知點好     

我囡囡都係大b,一係就2yr7m讀n1,再唔係2yr插班n1,不過讀完半年又要repeat番n1,我怕小朋友唔明點解唔可以跟其他同學仔一斉升.又有d人講nursery師生比例較高,如果插班即變咗細b怕老師偶有overlook.

你哋點睇?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

幼兒園會教些什麼?除了123 and ABC

我囡是細B,2003年12月尾出世,已報讀06-07年的K1,我怕佢明年會不適應,所以想插讀N1,先適應群體生活。大家認為這方法可行嗎﹖

我b女細你b女一年,  2004年12月尾出世, 我都係想好似你咁安排, 等佢足兩歲先插讀N1讀半年,兩歲九個月讀k1.   

tingting媽媽 寫道:
我囡是細B,2003年12月尾出世,已報讀06-07年的K1,我怕佢明年會不適應,所以想插讀N1,先適應群體生活。大家認為這方法可行嗎﹖

我就覺得插班唔係咁好,插班冇得陪開學,小朋友嚇怕左唔鐘意返學仲煩,而且其他同學仔適應晒而自己咩都唔知係好discouraging架,我女都係2歲半至返N班。

幼兒園的老師曾經向我說新生最初返學那幾日會先返一兩小時後再慢慢加上去,並可以由家長陪同,這政策不包括插班生?

會呀, 我囝囝都係插班, 頭一個月係適應週, 第一個星期每天返1小時, 然後每星期加多30分鐘令小朋友易適應.

其實小朋友返n1與否好睇個家長決定, 本人的囝囝係細仔, 驚佢下年讀k1時同"大仔"相差好遠, 所以先決定比佢早d返學, 咁讀k1時會比較易handle; 但係我聽到其它人好驚訝咁細個2歲就要返學, 咪淨係返學玩浪費金錢, 但我會覺得好多事在我地大人來說好似好容易handle, 但對一個咁細的小朋友來說都要由頭學起的, 始終學校學到的知識我地做家長係未必識教.

[quote]幼兒園的老師曾經向我說新生最初返學那幾日會先返一兩小時後再慢慢加上去,並可以由家長陪同,這政策不包括插班生?

你細囝插讀n1讀成點呀?

mymelody2003,

Agree !

我囝囝都是細仔, 插班n1, 頭幾日番2個鐘, 之後幾日番半日, 如再無乜野就訓埋晏覺放3點半, 最後就番全日, 我個仔都係2個week就完成適應期, 開頭都比家長陪一陣(如食早餐), 由於插班, 如果有家長陪我見到有d小朋友會喊,因為自已媽咪無得陪, 我地插班生就有媽咪陪, 所以我都係陪一陣就走, 以免影響其他小朋友。 我囝囝番左1個月, 送番學時, 我或者家人離開時都仲喊, 但我地一走左就唔再喊, 可能都係唔係好捨得離別果一刻, 但番左學真係學多左好多在家學不到的野, 如好快地戒片 (我囝囝之前係連學習褲都唔肯穿), 自已食飯, 戒奶咀, 自已查肥皂洗手, 自已穿衣, 自已穿襪著鞋等....最重要係好過在家, 番學有小朋友同佢玩, 又有野學, 所以我覺得插班也值得 ~

ahpei

yonniemarn:
你諗住幫b女報讀那間學校?

ahpei,
請問你在幾月份插班,係咪插下學期二月開始?我囡囡係04年細b,我都打算同佢明年插班讀n1,但問題係一般幼稚園面試都在11/12月,即是話插班所學對面試冇幫助?對嗎?

Hello Sisi Ma and Ting Ting Ma,

Happy to chat with all, my little daughter just 19months and now I just wonder to let her study when she is 2yrs old.  Any comment and famous nursery school suggest to me.  I live in Chai Wan.

Dear sisimama,

我囝囝就11月插班, 岩岩足2歲, 幼兒園通常1.5歲可interview, 同埋我囝囝讀果間全年都接受申請, 有位多數都收, 但個別學私校就例外.

你指插班所學對面試冇幫助, 是指幼稚園面試嗎? 基本就萛小朋友未番學, 都唔會對面試有什麼大影響, 因為好似叫乜野名, 今年幾多歲等, 其實都要靠父母或湊佢果個教佢, 比小朋友插n1, 其實重點是比佢早d適應番學。

ahpei

Kowbie.Chai :

我不熟識Chai Wan區的幼稚園。
我自已在囡囡歲半時開始幫佢搵學校,發覺屋企附近的國際幼兒園唔難入,小童群益會最近覆我話一定無位,下學年2006-2007入學會否考盧﹙但我已幫囡囡報了幼稚園﹚,現在等保良局幼兒園通知。
備註:我囡囡2003年12月出世

Kowbie.Chai 寫道:
Hello Sisi Ma and Ting Ting Ma,

Happy to chat with all, my little daughter just 19months and now I just wonder to let her study when she is 2yrs old.  Any comment and famous nursery school suggest to me.  I live in Chai Wan.

ahpei,

Thanks a lot. 我bb係10月細b,即是話八月開學時都唔夠兩歲,我問過自己區的幼兒園,佢地話多數只安排下學期插班,即二月,又要看看是否有位,所以都考慮緊 而且我住新界區,選擇少好多.

Kowbie.Chai
如果你bb已經19個月,即是話佢入學前已經夠兩歲,咁就簡單好多,唔需要插班,只係讀同唔讀問題.

tingting媽媽,

我都唔知, 我住西環, 諗緊卓基, 以前卓基很好, 但中西區媽媽話好多好的老師已走了, 學校致策又改了.  N1 學費要成二千.  

早兩日同老公講起安排BB讀書問題, 他覺得不用讀N1.

我其實都唔係好擔心, 睇下到時BB歲半時才決定吧.  不過見咁多媽媽討論, 所以學下野羅!

tingting媽媽 寫道:
yonniemarn:
你諗住幫b女報讀那間學校?
‹ 上一主題|下一主題