用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 匯基書院(東九龍)
go

匯基書院(東九龍) [複製鏈接]

匯基書院(東九龍)

欲取有關 “匯基書院(東九龍)”之評價!

Re: 匯基書院(東九龍)

英中直資, 老師都好好, 好盡責, 有日文或法文可以讀, 現時中三有一班的所有中文科目以普通話授課.

但有疑問...

我親友的兒子原本在一間band2尾的中中讀中三, 因為成績差 , 所以升唔到原校中四, 後來去左匯基報中四, 結果不需考試便收左佢, 還任佢選讀中中或英中....

所以我會有些保留...

想問吓,呢間匯基係未以前係大坑東果間黎架?     

我個仔都讀呢間中學~
我覺得唔錯喎!

Hi Angei,

我都覺得唔錯, 你個仔讀中幾? 我個仔讀中三.

Hi' *JackMon*

我個仔讀F.2~

我的兒子今年就讀六年級﹐很想知道匯基(東九龍)2005 年會考成績如何? F.1收生的banding等資料。謝謝。

有related. 因為匯基書院(東九龍)個校長以前係起大坑東個間做校長.  新校要$$, 大坑東個間係政府派位入, 學校既選擇性好低....  老師, 校長都應該好有心辦好間學校... 他們著重德育多過學業.....

Nymph 寫道:
想問吓,呢間匯基係未以前係大坑東果間黎架?     

大坑東果間匯基???
If I were you, I will not choose it.  

CD 寫道:
大坑東果間匯基???
If I were you, I will not choose it.  

這是一些最不負責的言論;BK的家長會分享或講出理由。 :-|

如果屬band1尾/band2頭學生而想讀英中的話, 這是一個幾好的選擇. 我也打算替小兒報讀.

據我所知, 新校有些老師以前都起舊匯基畢業後返去教的..

有問題嗎?我諗都要有教育文憑先教得書架?

我冇話有問題wor?!  我的意思係佢地好有心機攪好間學校.  佢地好有愛心教學生... 如果唔係以前畢業d學生都唔會返來教啦!  因佢地d老師係同普通學校唔同.  他校主要著重成績.  佢地著重德育多d.
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

佢地學校分三個學期, 除左派成績表個日的家長日外, 會有三次家長教師晚會, 又有家長班比d家長上課學做家長, 雖然我無上這個家長班, 不過聽話都做得不錯. 除了中英數主科老師見到之外, 其他科d老師及同學都可以見都, 起碼都知你小朋友平時同d也同學一齊玩. :  :

想知道有边D老師去咗新校教?可唔可以講個名比我知?
因為呢間係我嘅母校(大坑東果間).     
sadsam 寫道:
據我所知, 新校有些老師以前都起舊匯基畢業後返去教的..

1. 譚吳xx
2. 何李xx
3. 鄭xx
4. 張王xx
5. 劉xx
6. 蔡xx
7. 秦xx

& some younger graduated student in United Christian College (I think U should know who is the Headmaster/Principal of  UCC)

(U can refer the web site to identify who is your ex-secondary teacher!)

mud 有咁多人???
我只識蔡頭 & 劉華咋.  

舊校就有阿才...

係呢, 你係邊年畢業嫁??

lawandrew 寫道:
1. 譚吳xx
2. 何李xx
3. 鄭xx
4. 張王xx
5. 劉xx
6. 蔡xx
7. 秦xx

& some younger graduated student in United Christian College (I think U should know who is the Headmaster/Principal of  UCC)

(U can refer the web site to identify who is your ex-secondary teacher!)

I graduate in .......19xx (Top secret)
‹ 上一主題|下一主題