用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求分享 考直私 心得同經驗
go

求分享 考直私 心得同經驗   [複製鏈接]

心得同經驗分享(emoji)(emoji)

例如小朋友有offer ,係有咩特質同技能?

如果回望過去,當初仲可以做d咩幫助小朋友?

12    0    0    1

yi_116 發表於 23-11-15 14:01

心得係父母要多伴讀,平時教日常生活知識,多看課外書,多周圍去經歷。
我小朋友疫情下讀幼稚園,zoom 多過實體。別人在家抗疫,所有活動都停哂,我們是照帶他出外,自制活動。行山露營等等。他不怕陌生人,會主動聊天。
身邊同學無offer 我看到最大分別是大家假日的活動是很大分別。我小朋友星期六日是無課外班,是全日跟父母玩,博物館,行山,戶外運動多。別人可能是星期六全日補習,星期日去主題樂園。

名幼唔係必須,但小朋友一定要跟得上學術要求。如讀卷幼 預左淺,父母要更花心機補上學術的差異。
如果無方向點準備,問多人有考小經驗的父母點準備,參加面試班老師都是一個好好軍師教你。
如小朋友圈子無咩競爭力,會以為佢夠考小,最後會慘敗。

fmf903 發表於 23-11-15 14:30
名幼唔係必須,但小朋友一定要跟得上學術要求。如讀卷幼 預左淺,父母要更花心機補上學術的差異。
如果無方 ...

有無面試班介紹及分享?(emoji)(emoji)

fmf903 發表於 23-11-15 14:25

心得係父母要多伴讀,平時教日常生活知識,多看課外書,多 ...

感謝分享,我小朋友就係怕生,不會主動和別人交談,所以有些擔心(emoji)

yi_116 發表於 23-11-15 14:54
感謝分享,我小朋友就係怕生,不會主動和別人交談,所以有些擔心(emoji)
...
從小開始準備,多見陌生人,早上面試班。如小朋友鍾意,上drama,朗誦班,表演機會有幫助。我小朋友都怕醜。當然不能期望改造小朋友,小朋友不能由怕醜變熱情,但可以給他面對陌生人時的信心。

我知道有好多家長星期六,日帶小朋友返教會就係俾小朋友互相溝通,小許奉獻就有幾小時孩子社交時間,家長又可以互換消息,正呀。最好當然係信同用心敬拜。

yi_116 發表於 23-11-15 14:01

唔好淨係報最熱門果幾間學校, 報多幾間次熱, 起碼叫有offer先

a_c2612 發表於 23-11-15 15:09
從小開始準備,多見陌生人,早上面試班。如小朋友鍾意,上drama,朗誦班,表演機會有幫助。我小朋友都怕醜。 ...

有無方法點俾信心小朋友?都經常鼓勵,教導,但見到鄰居都係怕羞,唔肯揮手,講早晨

心得係父母要多伴讀,平時教日常生活知識,多看課外書,多 ...
我由3歲起伴讀,但阿仔4.5歲認中英文都係好一般,佢仲成日話唔中意睇書,只愛畫畫同玩具

回覆 yi_116 的帖子

我唔係有咩心得,反而係感受,今年我小朋友考小,成績好一般,一路過到第一round,但大部分都二面就waiting or rejected,暫時都有offer,不過唔係最prefer

我同佢爸爸反思呢幾年雖然都用咗唔少錢係佢學習方面,自己亦有同佢一起閱讀溫習等,但都係事倍功半。我個小朋友細啲時係好怕羞,唔係好主動,亦係觀察型,所以係呢方面去考小學,其實係幾輸舌

我同意有啲JM所講,名幼唔係必需,但我過內人咁睇,如果你俾到佢去讀,佢又考到,最好就讀,我哋自知小朋友咁內儉,都希望join面試班令佢可以了解到時面試環境同題目,係好咗,但相比名幼,因為佢哋每日返學,程度都己經做緊好似考小學咁o既題目,佢唔會唔適應,再者小學所考一定唔係一般私幼同巻幼程度,你可以理解,名幼的小朋友一星期五日咁操練,但我小朋友一星期只有面試班一堂,日常返學果啲係好淺,係時間上已經差好遠。

我小朋友都好鍾意去科學館
太空館就D 野舊左D  
除此仲有冇推介?

a_c2612 發表於 23-11-15 15:09
從小開始準備,多見陌生人,早上面試班。如小朋友鍾意,上drama,朗誦班,表演機會有幫助。我小朋友都怕醜。 ...

有無面試班介紹及分享?

yi_116 發表於 23-11-15 16:14
有無方法點俾信心小朋友?都經常鼓勵,教導,但見到鄰居都係怕羞,唔肯揮手,講早晨
...
我小朋友都仍然怕醜唔會每次主動大聲打招呼。多誇張鼓勵會有幫忙。多請他幫忙落單,付錢。我自己就覺得上面試班,起碼老師迫到佢知道面試一定要做到基本禮貌,即好似上課要同老師講早晨咁。

我讀的係名私幼
但都出名好淺
比一般屋村幼稚園仲淺

我一直認為咁細個小朋友唔應該催谷學業
雖然有每星期上一小時英文堂
但上完就算, 無特別同佢溫書

學校的內容
因為比較淺
小朋友唔需要溫習
學校教的寫字筆順佢都跟到
我就一直沒有理會了

佢係喜歡睇書
會主動拎點讀筆自己聽
不過我無迫佢認字
我也沒有照字讀
都係由我講佢聽
所以就算每天講故事
小朋友也沒有從中認到幾多個字

到現在, 龍校不收
出面考小當然沒有好成績

雖然小朋友尚算開朗活潑
能專心上堂, 天資應該唔算太差

但痛定思痛後
如果再過去
我一定會每日都同佢溫書
都未至於這樣考天才波

係我太天真
以為有龍校係手就唔想迫佢

接下來
我只可以再報多點不同的學校
也努力嘗試叩門

現階段沒有好傷心或好緊張
讀書的事
慢慢長路

只係覺得自己過去真的太放縱
如果再來
我會努力多少少

wannabefa 發表於 23-11-15 17:39
我讀的係名私幼
但都出名好淺
比一般屋村幼稚園仲淺
即係你本身讀緊果間係龍幼, 但小學部唔收?

知唔知衰咩野, 老師有冇講?

hkhk8888 發表於 23-11-15 17:44
即係你本身讀緊果間係龍幼, 但小學部唔收?

知唔知衰咩野, 老師有冇講?

嗯,老師無講衰咩
話唔關事的
就合眼緣這樣

但細心再想想
有時可以沒原因的
所以也沒有再深究了

wannabefa 發表於 23-11-15 17:39
我讀的係名私幼
但都出名好淺
比一般屋村幼稚園仲淺

加油,共勉之

a_c2612 發表於 23-11-15 17:37
我小朋友都仍然怕醜唔會每次主動大聲打招呼。多誇張鼓勵會有幫忙。多請他幫忙落單,付錢。我自己就覺得上面 ...

有無面試班介紹及分享,宜家都諗梗報咩面試班好

a_c2612 發表於 23-11-15 17:37
我小朋友都仍然怕醜唔會每次主動大聲打招呼。多誇張鼓勵會有幫忙。多請他幫忙落單,付錢。我自己就覺得上面 ...

好啦,我再努力再誇張d鼓勵他,當他做到讚賞他
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊