用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:雞頭還是鳳尾?
go

請教:雞頭還是鳳尾? [複製鏈接]

假設在某B2校33222比例40%;而1C-2A直資33222比例大約在60%- 70%。

如果小朋友在B2校大概率在前40%之內,萬一改去了直資,但是有可能是位於後面30%-40%,那豈不是更慘?困惑ing…大家點睇?
   5    0    0    0

johnliu82 發表於 23-7-13 12:19
假設在某B2校33222比例40%;而1C-2A直資33222比例大約在60%- 70%。

如果小朋友在B2校大概率在前40%之內, ...
鳳尾讀唔到先轉去做雞頭會唔會好的, 小朋友可能讀讀吓發力原來係鳳頭料子

jbbmom    發表於 23-7-13 15:49
pccw2017    發表於 23-7-13 14:54

見樓主呢2日博命叩門,是否已有offer?如果係,又點解三心兩意?建議買杯咖啡,靜下來,想想自及孩子要什麼?每個孩子能力性格不同,有人遇強越強,過関斬將,有D 遇挫就缩,無力再戰,你小朋友你最清楚,其他人經歷難套用你孩子身上。如果未有offer就唔駛諗呢個問題。如叩門只想证明孩子能力或祈望師兄答雞頭,自一,二已好好而令自己心情好一點就更不必。但如果自己想法跟孩子不同,就跟孩子意思去。

catf2    發表於 23-7-13 13:24

lot888 發表於 23-7-13 12:55
見樓主呢2日博命叩門,是否已有offer?如果係,又點解三心兩意?建議買杯咖啡,靜下來,想想自及孩子要什麼 ...
樓主咁講法應該叩門成功有得揀掛。唔好講小朋友,大人出嚟做野識唔同既人性格亦會改變…。樓主睇事件正面或負面就會好影響小朋友。

我都成日諗, 究竟band1中學因為收了學習能力資質好的學生,  所以, 成績就好些. 還是, band1中學的學習環境氣氛, 教學質數設施, 能提升學生的成績. 但又有人話, 最終都是靠自己, 咁其實自己有料, 讀普遍band2 中學冇學壞, 都是一樣可以摘星星? 反而, 自己能力一般, 就要靠學校同學?

中學好多時未必學校老師教得特別好 ,反而係學習氣氛帶動同學讀書。

aptt    發表於 23-7-14 11:29

回覆 kpc2015 的帖子

B1 學校生源大部份都係B1學生, 咁出來成績好D都好正常, 而且讀書氣氛比較好, 青春期學生比較易受朋輩影響, 所以學習氣氛其實都好重要。B2係咪冇可能讀得好?  咁我又唔係咁覺得, 只係比例上冇B1咁多。
讀書確實都係靠自己, 讀B1學校如果勁hea咁讀, 但B2去盡咁讀, 出來的結果應該都唔同啦。

kirstyau 發表於 23-7-13 14:31
中學好多時未必學校老師教得特別好 ,反而係學習氣氛帶動同學讀書。
十分認同

叩到先有機會揀⋯⋯叩唔到要接受自己、我舊年也叩了幾間B 1直資冇間收、得2間B 2 收!我就接受左我小朋友係能力唔夠⋯⋯大家加油、努力裝備自己、所以我跌埋心水讀B 2學校、希望可以入精英班!好好栽培佢!

回覆 juneforgbb 的帖子

叩門競爭激烈、間間幾百人爭少少位、入到second in都入唔到⋯⋯!所以跌埋心水讀B 2算了⋯⋯

kpc2015 發表於 23-7-13 14:25
我都成日諗, 究竟band1中學因為收了學習能力資質好的學生,  所以, 成績就好些. 還是, band1中學的學習環境 ...
Agree. 但... B1係用英文教而B2用中文, 入大學時英文可能会吃力d...

當然選band1C-2A直資,點解要考慮?又例如去band3考第一做人中龍鳳有意思咩?

回覆 castle100 的帖子

加油!
我身邊都好多B2中學畢業的朋友, 其實佢地大部份都係本地大學畢業 (唔係神科)

回覆樓主:

人望高處 水向底流, 鳳尾吾得 再去雞頭 比較易接受吧!

暫時唔好理什麼鷄頭鳳尾,最緊要搵一間啱仔女程度嘅學校。依家講乜都只係紙上談兵。

鳳尾唔得再走雞頭
小朋友信心會受影響

回覆樓主:

鳳尾和雞頭都較極端。
如果做孔雀/天鵝/鸚鵡 (介乎鳳和雞之間的鳥類) 個身(不做頭或尾)會不會更合乎中庸之道呢?

Joe8889 發表於 23-7-13 19:24
鳳尾唔得再走雞頭
小朋友信心會受影響
同意, 小朋友自信心重於一切,

叫得雞頭鳳尾明顯是從父母覺度出发, 到底雞頭定鳳尾适合小朋友? 其实應反轉泥睇, 不管雞頭定鳳尾, 最緊要適合小朋友, 我是过來人, 己下是我囝case的分享.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3876495&pid=49245423&fromuid=2356337

哩個問題我同小兒爭執咗好耐因小兒讀書hea爆,但成績可以,佢堅決讀band 1
而我見到佢咁嘅學習態度,一直勸佢讀band 2
最後小兒說:人生無如果,只有結果!讀英中大把同學雞同鴨講眼碌碌,又唔係得我一個跟唔到,讀讀下自然識㗎啦!
我覺得佢又講得好似幾有道理,結果妥協了!

其實小學和中學的學習內容不同,中學比較著重理解,而小學比較著重背誦,小學成績普通不等於中學都係咁

如果中一入不到心儀中學,可以考慮中二插班

我覺得最緊要努力培育子女,教他們面對不同環境,努力向上
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊