用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs Spk
go

LH vs Spk   [複製鏈接]

女兒係11月細b,活潑外向,現讀Lh k1,今年報左spk k1有offer,但要做超大b
而家佢係Lh讀得開心,語境又好,老師話佢跟得上,但始終擔心做細b考直私會考得唔好

Spk靚龍,但有啲顧慮重讀k1會唔會悶,因為spk學術淺啲但有小學backup,想問下有家長知入面返學係咪好嚴,小朋友返學開心嗎?老師有愛心嗎?想知多少少學校點😊

諗左好耐都唔知值唔值得做超大b讀spk,大家可以比啲意見嗎?唔該哂
   3    0    0    0

回覆 mmmmmma 的帖子

我覺得要視乎你自己對考小學嘅期望,同埋想出幾多力,有幾大能力承受考小壓力。
SPK 學術淺,無語境(英普都無),最大好處係地方環境大,有小學back-up;你預咗學校係傳統型,派通告係30年前嘅方法,對小朋友自律品行有要求,停課期間無Zoom,每日功課得1樣;老師唔會話無愛心,只係都有要求,教小朋友要獨立自主,又未至於叫嚴,但一定唔會俾你上堂傾計唔聽指令,小朋友其實唔會唔開心。

如果你讀SPK + 自己外補&內教,咁可以有back-up之餘,仲可以坐龍望神;就算唔係想望神,你可以當係早d做好準備升小。 不過外補內教其實要用唔少精神心力+錢 ….. 當然讀LH都一樣要,但你至少返學嗰幾個鐘都係操緊囉~ 再外補&內教就係操上操啦。

細B出公海確實係危危地~ 朋友嘅小朋友都係細B學術都非常好,獎項證書一大堆,不過性格可能慢熱怕羞,考小都係不理想。

mmmmmma 發表於 23-4-20 14:12
女兒係11月細b,活潑外向,現讀Lh k1,今年報左spk k1有offer,但要做超大b
而家佢係Lh讀得開心,語境又好 ...

如果想入spk再上spcs就一定要做超大b

你要考慮既係唔讀spk而讀lh
可以入到邊d同spcs同level學校

可能係自行或派入mcs hacs mps smcs (比較有可能)

又或者考到同級數直私(要問下過來人)

如果決定入spk又唔想俾lh錢的話可以quit lh 讀券幼都可以

回覆 nman0802 的帖子

我諗我讀邊間都會比小朋友上少少補習班eg phonics+幾樣興趣班。龍校唔使考小好吸引,只係女女又要重讀k1好似浪費左1年咁,而且唔太了解spk,所以唔知照比佢做細b繼續上好定去spk

你小朋友讀緊spk嗎?😊

mmmmmma 發表於 23-4-20 20:00
回覆 nman0802 的帖子

我諗我讀邊間都會比小朋友上少少補習班eg phonics+幾樣興趣班。龍校唔使考小好吸引 ...

如果你有信心超細B可以考到spcs同級或神校, 就讀IH. 但你不要忘記, 考出名私校/直資, 競爭非常大.

我小朋友大B考小一, 報二線直資, 到現在一個offer都無, 日日都好焦慮, 日日都希望收到call waiting, 還要捱多幾個月.

回覆 mmmmmma 的帖子

Please check pm

LH會收11月細B??

Anyway,如果留LH,好過SPCS既學校都好唔易考,堆名校其實舊生加sibling已經佔咗好多位,細B係劣勢。 SPK大機會直升,考唔入其他仲可以讀SPCS,理論上係較穩陣做法

缺點係無語境學術弱,全部都係靠家長自己教/外補

Adiezz 發表於 23-4-20 21:49
LH會收11月細B??

Anyway,如果留LH,好過SPCS既學校都好唔易考,堆名校其實舊生加sibling已經佔咗好多位 ...

lh有收細b 我朋友個仔係2017/12 係lh k3

佢係k1時入lh 據講果年多左人移民所以易左入

我suggest 入spk, 返去學下品德、規則、同小孩相處、唱下歌、做下運動咁。下午全力外補phonics , Cambridge Eng, 中文等打好個底。

我覺得你首先要唸spcs 係唔係你杯茶,岩唔岩囡囡。女校,傳統,家長要勁發功,岩唔岩你地屋企同家長期望。
LH 係活動形,其實佢同SPK 已經好唔同下。你應該唸下邊類形學習岩囡囡,唔係出名,勁就一定要讀,岩唔岩小朋友性格同家長期望先係重點。如果你TARGET 係活動教學的小學,甘我唔會TAKE SPK,唔會因為有龍同個名,而明知唔岩都去重讀。有人話入唔讀就好難入返同一LEVEL,我覺得小學唔係睇光環,睇名,係睇岩唔岩更為重要。

我大囡今年都k3,有傳統女龍(有band 1英中)都無要,決定讀一間唔太出名的活動教學小學。而細囡今年考k1 都有6,7間龍幼(7成直升小)收,但都無要。有d 人會話甘傻,有龍小,龍幼,直升唔使煩都唔要。其實無他的,太傳統太谷唔係我target,我想要活動教學類的,因為岩兩個囡,我唸只有家長先知咩係岩小朋友。試下捨棄光環,問自己學校岩唔岩個囡同屋企,邊間學校可幫到佢行得更遠,你就會知應該讀Lh or spk。

回覆樓主:

y not both? lh k2 + spk k1

回覆樓主:

簡單D,讀15年女校ok就轉

SerenaYuen_FB 發表於 23-4-21 00:34
我覺得你首先要唸spcs 係唔係你杯茶,岩唔岩囡囡。女校,傳統,家長要勁發功,岩唔岩你地屋企同家長期望。
...

讀得 LH ,目標都係名校吧?

概然係咁,點解唔一步到位,讀 SPK 再外補試考神校。

要睇你注重啲咩。如你好注重學術,SPK絕對令你焦慮。
但係學術叻,喺 SPK 又唔係可以安心讀三年。因為佢哋品德、獨立等要求絕對唔容易。
而學校係活動式教學,小朋友返學好開心。

LH邊間分校?唔同分校考小的成績好大唔同

回覆 sally001 的帖子

想考一線直私,都知細b難考好多,不過我其實仲未研究有邊間一線直私會肯收細b🙈
希望你小朋友好快收到call waiting!

回覆 Adiezz 的帖子

會收呀,我女k1考入去的,同班都有10月細b

mmmmmma 發表於 23-4-21 13:19
回覆 Adiezz 的帖子

會收呀,我女k1考入去的,同班都有10月細b

我朋友細b 男仔 2017/12 lh
今年考到sfa 正取
福小/gt call wait

神校無
你可以問多啲人邊間收細b

SPK唔係唔好,大部分人直升SPCS,但就女校咁多年,諗清楚啦,如果target活動直私就LH仲好

回覆 小驚 的帖子

所以睇樓主target ,甘都唔少lh target 直資only,唔一定要超勁的。不過我唔知樓主目標😂。
不過細b 1線都有希望的,我囡都係11月細b,都有1線英小offer,但神校的機會真係好微,學野時間差1年真係差好多架,黎個係事實。細b考小個時都未夠5歲,眼見好多都高佢成個頭,我都無咩信心架講真。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊