用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 景嶺/羅氏,揀邊間好?
go

景嶺/羅氏,揀邊間好? [複製鏈接]

住TKO, 2間都正取收左,巳經交咗羅氏留位費, 猶豫抽唔抽飛好?景嶺DSE成績好d, 羅氏近屋企但中文DSE中文level3得66%(輸景嶺一截),驚揀錯

距離: 羅氏近步行5分鐘,景嶺坐車20分鐘

小朋友性格懶散,唔受得壓力,唔會主動溫書(現中英數都有補習)。唔算聰慧, 複雜的數唔識計(如:0.05小時是幾分鐘?)
記性好, 默書易高分。
鍾意音樂, 視藝,想做插畫師。
佢鍾意羅氏,因為新,靚,近。

佢小學成績好,擔心中學未必保持到。因為要轉彎或複雜的題型佢唔識。
2間正取有d 意外(老師話佢1B-C),可能性格外向,講野自信,面試可以加咗分。

我覺得羅氏同小朋友能力match d。但羅氏DSE中文咁多年都只係60%徘徊 👉👈
景嶺就遠d, 同聽聞跟唔上會勸退,羅氏跟唔到就留班。

身邊有無讀過呢2間的經驗分享下?補底或關愛學生方面邊間好啲?

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-3 20:36
   4    0    1    1

自行收得你,即係你讀得掂,揀景嶺啦
香港做藝術無前途,讀好中英數,唔好諗咁多

回覆樓主:

景嶺喇,讀唔掂再轉次一個band

回覆 Greta_C 的帖子

景嶺唔洗錢
同羅氏一樣有泳池
成績比羅氏好
大家一樣係TKO,車程唔算遠
自行收得你一定有學校喜歡的特質

景嶺是自一嗎?
如果唔係,放羅氏,仲可以後補埋自一

Greta_C 發表於 23-4-3 15:57
住TKO, 2間都正取收左,巳經交咗羅氏留位費, 猶豫抽唔抽飛好?景嶺DSE成績好d, 羅氏近屋企但中文DSE中文le ...
自1,2揀邊間?景嶺係自幾中呀?聽聞羅氏啲數好勁,你仔可能可以追落後相反可能仲衰。

回覆 HK-MAN 的帖子

景嶺自一,官中自二,2間都收,羅氏正取巳留位。

回覆 Greta_C 的帖子

咁證明囝真係有實力同囝再傾傾
始終景嶺成績好D

Greta_C 發表於 23-4-3 16:48

你真係唔多搏命喎⋯⋯其實係b1生呢兩間放大抽獎乙1都必入,好少自行就揀佢地。兩間差唔多,我就唔想比錢讀羅氏。你參觀過就問亞仔想讀邊間啦,羅氏正常會讀得開心過景嶺。

HK-MAN 發表於 23-4-3 17:13
你真係唔多搏命喎⋯⋯其實係b1生呢兩間放大抽獎乙1都必入,好少自行就揀佢地。兩間差唔多,我就唔想比錢讀 ...

直資marketing做得好啫,令人參觀嘅時候開心,真正讀嘅時候,可能係相反

住TKO, 2間都正取收左,巳經交咗羅氏留位費, 猶豫抽唔抽飛好?景嶺DSE成績好d, 羅氏近屋企但中文DSE中文le ...
能有1B成績,唔會係懶散平庸啦!但上B1中學,真係要學習主動學習,否則跟唔到,景嶺學習要求會比較高。

Greta_C 發表於 23-4-3 16:48

你仔真係有實力,讀景嶺喇,將軍澳返學好近啫,even 我住將南都覺得唔遠

HK-MAN 發表於 23-4-3 17:13
你真係唔多搏命喎⋯⋯其實係b1生呢兩間放大抽獎乙1都必入,好少自行就揀佢地。兩間差唔多,我就唔想比錢讀 ...
B1生大抽獎乙1放景嶺必入?

10090 發表於 23-4-3 17:18
直資marketing做得好啫,令人參觀嘅時候開心,真正讀嘅時候,可能係相反
我tko 人,識好多人讀呢兩間吖嗎。大約都知既。

hcpp 發表於 23-4-3 17:28
乙2都有少數人入到,乙1是否必入呢?

hcpp 發表於 23-4-3 17:28

Tko 大抽獎大部入人都係乙1迦密/宣基,乙2景嶺,乙三將官中/王華湘

HK-MAN 發表於 23-4-3 17:34
Tko 大抽獎大部入人都係乙1迦密/宣基,乙2景嶺,乙三將官中/王華湘
但將軍澳都唔夠B1中學

hcpp 發表於 23-4-3 17:36
但將軍澳都唔夠B1中學

大抽獎應夠,級前果啲都跨區,直資都好多間啦。補底王華湘,部分人鍾意佢多過將官

因為老師話佢能力,唔好博1A學校,怕入到跟唔到。我都諗住揀返同佢能力差唔多的中學。

羅氏如果讀得開心,都唔介意交學費。但但中文呢個死穴,變左一定要補習先得,先唔講錢,驚唔知有無咁多時間。

你身邊朋友喺咪覺得羅氏讀得開心過景嶺?

景嶺保底 vs 羅氏拔尖 ?

2022年 宣基 | 景嶺 | 羅氏
----------------------------------------------------
考生 116人 | 89人 | 96人

人均5** 0.267 | [·] | 0.188
人均5*+ 0.862 | 0.461 | 0.781
人均5+ 1.810 | 1.393 | 1.698

整體5** [4.19%]^ | [·] | 2.94%
整體5*+ [13.5%]^ | [7.23%]^ | 12.3%
整體5+ [28.4%]^ | [21.9%]^ | 26.7%

^ 假設人均考6.375科等如羅氏

中文4+ 71.6% | 61.8% | 27.1%
英文4+ 63.8% | 55.1% | 54.2%
數學4+ 75.9% | 76.4% | 82.3%
----------------------------------------------------
CEM4+ 70.4% | 64.4% | 54.5%
通識4+ 65.5% | 61.8% | 40.6%
主科4+ 69.2% | 63.8% | 51.0%

33222 87.9% | 93.3% | [59.4-66.7%]^^

^^ 3322 據各主科3/3/2/2推算

《羅氏 DSE成績2022》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869567

宣基
https://www.skss.edu.hk/skss/index.php/en/hkdse-examination-results.html

https://www.skss.edu.hk/skss/index.php/hk/hkdse-examination-results.html

景嶺
https://www.kingling.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=6667

https://ds.icampus.hk/kingling/upload/channel/1660723297_HKDSE2022_Achievements_v2.jpg

‹ 上一主題|下一主題