用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 A女自行
go

band 1 A女自行 [複製鏈接]

深水埗津小,呈一呈二加埋係級4,老師鼓勵向外闖,若自一MCS, 自二放油真穩唔穩陣?如自行唔得,打算抽奬甲一乙一上智,乙二放聖母玫瑰。還是聖母玫瑰放乙二已無機?謝謝!
   4    0    0    0

pingyincheng 發表於 21-12-26 09:56
深水埗津小,呈一呈二加埋係級4,老師鼓勵向外闖,若自一MCS, 自二放油真穩唔穩陣?如自行唔得,打算抽奬甲 ...

級頭大抽獎你點都係放上智啦,唔通放聖母?去到大抽獎,點都係要搏一搏。我覺得正常排位係上智、聖母、德雅。你考級四,叔算入咗聖母,都可去扣門。

至於外闖穩唔穩陣就難講,報得MCS同真光女書院,都係高手,大家成績都係不相伯仲,好睇面試和其他的表現。

pingyincheng 發表於 21-12-26 09:56
深水埗津小,呈一呈二加埋係級4,老師鼓勵向外闖,若自一MCS, 自二放油真穩唔穩陣?如自行唔得,打算抽奬甲 ...

級四,點都搏下外區, 穩唔穩陣就難講,自行收的不只是成績還看重面試表現,行出來醒不醒,有冇自信,是否對答如流等。

其實可搏下smcc

可考慮:
自一MCS
自二上智

穩陣:
自一上智
自二油真
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

如果系:深水埗一線津小,而你前面冇人揀mcs
非常鼓勵你入表,而自二油真算穩陣。

津小,全級係幾多人尼?
呈一二加埋第四,究竟係:
1)前三沒跌過.自己兩個第四.

2)前三有變化,自己一個前三,一個第四打後.即大家都波動.

PS:之前有個post,話一個第一,一個第九,該校老師不建議MCS.參考衡量下吧.

個人覺得,無論(1)和(2)的可能性,MCS機會不大.

medicine 發表於 21-12-26 15:23
津小,全級係幾多人尼?
當然,心儀係應該搏下,畢竟還有面試.

PS:樓主的計劃是值得嘗試的.即,自行搏高少少,大抽獎回本區.玫瑰乙部二應該有機會,但估計不會大.KL2人數不少,應該有覺得入HTC讀得可能辛苦而會選玫瑰乙一的.

謝謝大家回覆(emoji)(emoji)其實當初本想自行上智和油真,但2間面試同一日,油真因是他區,諗住自行可能比本區的上智的機會多少少少少少少,所以打算放自二,而本人傾向保守。
小朋友呈一呈二都是級4,無升無跌,全級依家有13x人。

medicine 發表於 21-12-26 15:23
津小,全級係幾多人尼?

惜位一問,請問中學係咪只會收到一個教育局付上的最終(兩次加埋)全港排名RO?如果成績表沒有任何排名,中學咪完全吾清楚學生的學校排名,連升跌都吾知?

pingyincheng 發表於 21-12-26 16:57
謝謝大家回覆(emoji)(emoji)其實當初本想自行上智和油真,但2間面試同一日,油真因是他區,諗住自行可能比 ...
樓主係有做功課的.

13X人,這個名次,自二機會應該係不錯的.當然也得看面試表現.

cclemon2009 發表於 21-12-26 17:00

惜位一問,請問中學係咪只會收到一個教育局付上的最終 ...
你所問的,据個人所認知的,是!

PS:這也就是個別學校爲了提高本校的入直資的比率所采取的措施.(個人認爲).即強小,不排名(不向家長提供排名實際學校係有),中學只有RO(即一個RO),而面試時,强小的學生(唔好意思,本人是認爲拔了苗的,即比一般小學有更多的訓練或者講學了更多的知識吧),表現會比一般津小學生出色.即入直更多機會(自行都會有優勢,但不代表六年后DSE會比RO靠後,但屬於二三綫津小的級頭優勝)

PS:不排名,美其名曰:減輕壓力.

pingyincheng 發表於 21-12-26 16:57
謝謝大家回覆(emoji)(emoji)其實當初本想自行上智和油真,但2間面試同一日,油真因是他區,諗住自行可能比 ...

自一MCS 機會預咗唔大
自二上智 有機

其實有冇考慮其他男女校?
如迦密/華英/荃官/沙呂/沙崇, 都有機會的

或者考慮港島女校?

因為你大抽獎乙一放上智都仲有機會, 攞住咁嘅成績可以有更多選擇!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

女仔讀女校少一樣野煩
不會考慮港島區了,車程時間也要諗
自二上智有機嗎?聽人說上智自行偏收外區,甚至全收外區,除非級一或非常出眾,否則本區選它自行也只是陪跑,而小女並不屬出眾的一羣

間間自行收外區或本區級10內學生

自1 MCS 當然要試吓 自2 打穩陣波

pingyincheng 發表於 21-12-26 21:49
女仔讀女校少一樣野煩
自二上智有機嗎?聽人說上智自行偏收外區 ...

你對上智這個聽聞是真的,識人讀上智,上年只係收咗幾個本區一線。

不過,級四應係有機會。

pingyincheng 發表於 21-12-26 21:49
女仔讀女校少一樣野煩
自二上智有機嗎?聽人說上智自行偏收外區 ...

上智係吾收本區,有數得計,自行收54個有51個外區,你會不會係同區最好果三個??

Poyau    發表於 21-12-28 01:24

正正係要考量呢方面……又請問大家,如去到最後階段扣門,上智會否只接受自行報過它的學生扣?謝謝!

回覆 pingyincheng 的帖子

自行階段,同區上智比跨區油真難入~
‹ 上一主題|下一主題